Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

SAE - informace o tématu

centrum Moskvy

Česko skrytě zásobuje sankcionované Rusko. Zboží tam dodává přes třetí země

Klíčovým důvodem, proč zatím západní sankce proti Rusku nezabírají podle původních představ, je jejich obcházení ve spolupráci s třetími zeměmi. Na přeprodeji přes třetí země se zjevně podílí i Česko, upozorňuje ekonom Lukáš Kovanda

Přečíst článek
Mešita šejka Zayeda

Bílé pláže i monumentální mešita. Zapomeňte na Dubaj, letos se létá do Abú Dhabí

Přečíst článek

Za vily v Dubaji platí kupci absurdní ceny. Je to otázka času, kdy se trh zhroutí

Přečíst článek
Ras Al Khaimah

Dubaji roste konkurence. V nejsevernějším emirátu se rodí Las Vegas Perského zálivu

Přečíst článek
OMV a firma emirátu Abú Zabí jednají o gigafúzi za desítky miliard dolarů. Na snímku sídlo společnosti Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) v Abú Zabí

OMV a firma emirátu Abú Zabí jednají o gigafúzi za desítky miliard dolarů. Ale jde to ztuha

Společnost Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) a rakouská energetická firma OMV zkoumají možnost spojení firem Borouge a Borealis, čímž by vznikl gigant se zaměřením na chemii a plast s hodnotou více než 30 miliard dolarů (více než 652 miliard korun). Uvedla to agentura Bloomberg, která se odvolává na informované zdroje. ADNOC je energetickou společností emirátu Abú Zabí.

Přečíst článek
V Dubaji se na trhu ocitl nejdražší dům v historii, zámek ve Style Versailles je na prodej za 204 milionů dolarů.

FOTOGALERIE: Nejdražší dům v Dubaji. Magnát jej prodává za miliardy, zdobí jej statisíce plátků zlata

Stále rostoucí trh s nemovitostmi v Dubaji dosáhl nového rekordu. Na prodej je nejdražší dům, či spíše zámek ve stylu Versailles, za 204 milionů dolarů (asi 4,4 miliardy korun). Mramorový palác, který mimo jiné zdobí 700 tisíc plátků zlata, kupole na stropech, garáž pro 15 aut či akvárium s mořským korálem o objemu 80 tisíc litrů, si můžete prohlédnout ve fotogalerii níže.

Přečíst článek
Bořivoj Trejbal, šéf Emirates v ČR

Éra levných letenek s covidem skončila. Aerolinky se musejí zahojit, říká český šéf Emirates

Za kolik se létá z Prahy? Podstatně za víc než z okolních zemí, přiznává v rozhovoru pro Newstream Bořivoj Trejbal, area manažer aerolinky Emirates pro Česko. Jde o nový, po covidu nastolený normál? Aerolinky se musejí po pandemii finančně zahojit. „Poptávka je obrovská, takže podle toho i nastavujeme ceny,“ říká Trejbal. A Češi na ně, zdá se, ochotně přistupují.

Přečíst článek
Čína utužuje vztahy s arabským světem. Přes akcie TikToku

Čína utužuje vztahy s arabským světem. Přes akcie TikToku

Utužování vztahů mezi Čínou a arabským světem má nový rozměr. Šéf bezpečnosti Spojených arabských emirátů Tahnoun bin Zájid Al Nahján koupil podíl v sociální síti TikTok. Ta je přitom západním světem čím dál více kritizovaná za údajné špionážní praktiky a USA uvažují o jejím zákazu.

Přečíst článek
The View at the Palm

Nejlepší pas na světě mají poprvé Spojené arabské emiráty. Jak je na tom ten český?

Srovnání nejlepších cestovních pasů na světě co se týče možností cestování letos ovládl doklad vydávaný obyvatelům Spojených arabských emirátů. Jde zároveň o „skokana roku“, neboť loni skončil až 32., k čemuž mu pomohlo i otevírání se převážně muslimské země světu a jeho pravidlům. Český cestovní doklad si i letos vedl velmi dobře, neboť patří ke světě ke špičce, vyplývá z indexu daňové a imigrační poradenské společnosti Nomad Capitalist, který zveřejnil server CNBC.

Přečíst článek
Z amerického kosmodromu 2. března 2023 odstartovala raketa Falcon 9, která má k Mezinárodní vesmírné stanici vynést čtyřčlennou posádku v lodi Crew Dragon

AKTUALIZOVÁNO: Raketa Falcon s lodí Crew Dragon konečně odstartovala. Podívejte se na video

Z amerického kosmodromu dnes odstartovala raketa Falcon 9, která vynesla na oběžnou dráhu loď Crew Dragon, jež míří k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) se čtyřčlennou posádkou. Jsou v ní dva Američané, Rus a občan Spojených arabských emirátů (SAE), který bude na ISS jako teprve druhý astronaut z arabského světa. K vesmírné stanici mají dorazit podle agentury AP v pátek ráno středoevropského času. Podívejte se na video ze startu.

Přečíst článek
Excalibur Army podepsala se společností Resource Industries ze Spojených arabských emirátů (SAE) smlouvu na výrobu a dodání 200 vozů na podvozcích Tatra.

Strnadova Excalibur Army získala kontrakt na tatrovky pro SAE za téměř dvě miliardy

Česká společnost Excalibur Army podepsala se společností Resource Industries ze Spojených arabských emirátů (SAE) smlouvu na výrobu a dodání 200 vozů na podvozcích Tatra. Kontrakt za 77 milionů eur (1,8 miliardy korun) firmy oznámily na mezinárodním zbrojařském veletrhu IDEX 2023. Excalibur je součástí holdingu Czechoslovak Group miliardáře Michala Strnada.

Přečíst článek
Ruští prodejci zbraní na veletrhu IDEX.

Putinovi obchodníci nabízejí na veletrhu válkou testované zbraně

Ruský zbrojní průmysl se navzdory sankcím účastní veletrhu IDEX ve Spojených arabských emirátech a nabízí zbraně, které byly testovány ve válce na Ukrajině.

Přečíst článek
Česká ambasáda v Abú Zabí, kde mohou volit Češi v SAE.

Český volič v Abú Zabí: Volební místnost je spíš obývák, chybí řada krajanů z Dubaje

Ve Spojených arabských emirátech není hlasovací místo ve městě s jednou z největších komunit krajanů v zahraničí – v Dubaji. Hlasovat se může pouze na velvyslanectví v hlavním městě Abú Zabí vzdáleném asi hodinu a půl jízdy autem. Kvůli tomu – a také neexistenci korespondenční volby – si řada Čechů v Dubaji hlasovací finále ostře sledovaného souboje mezi Petrem Pavlem a Andrejem Babišem nechala ujít, píše zvláštní zpravodaj serveru newstream.cz Zdeněk Pečený, který v prvním kole volil v Londýně.

Přečíst článek
Beyoncé vystoupením v Dubaji naštvala část fanoušků.

Beyoncé dostala za vystoupení v Dubaji miliony dolarů. Podle části fanoušků se zaprodala

Pět let fanoušci královny popu Beyoncé čekali na její další koncert. Jenže teď se na ní valí kritika – vystoupení na soukromé show v Dubaji u příležitosti otevření luxusního hotelu Atlantis The Royal si podle mnohých mohla odpustit.

Přečíst článek
Reklama

News box

Hrubý domácí produkt (HDP) Spojených států se ve čtvrtém čtvrtletí po dalším zpřesnění údajů zvýšil v přepočtu na celý rok o 3️⃣,4️⃣ procenta. To je o 0,2 procentního bodu více, než uváděl odhad z konce února. Ve své zprávě to dnes uvedlo americké ministerstvo obchodu. Analytici v anketě agentury Reuters čekali potvrzení odhadu. Ve třetím čtvrtletí růst činil 4,9 procenta.
Polská kontrarozvědka (ABW) vyšetřuje činnost proruské špionážní sítě zaměřené proti členským státům a orgánům Evropské unie. Dnes to podle portálu onet.pl oznámil Jacek Dobrzyński, mluvčí vládního koordinátora tajných služeb. Polsko přitom 🤝 spolupracuje s Českem, což dnes na internetu potvrdila česká kontrarozvědka - Bezpečnostní informační služba (BIS). Číst více
Pražské Letiště Václava Havla od 4. května obnoví ✈️ přímé spojení s gruzínským hlavním městem Tbilisi. Linku bude obsluhovat letecká společnost Georgian Wings letadlem Boeing 737-300 s kapacitou pro 148 cestujících. Cestující budou moct z Prahy do Tbilisi létat dvakrát týdně, vždy v úterý a v sobotu. 
Projekt Daňová Kobra zaměřený na boj s daňovými úniky zabránil za deset let existence ztrátám na daních za 1️⃣6️⃣ miliard korun. V loňském roce to byla jedna miliarda korun, řekl generální ředitel Celní správy Marek Šimandl. Na Daňové Kobře se podílejí Finanční správa, Celní správa a policie, základem projektu je výměna informací a sdílení kapacit, což pomáhá odhalovat případy daňových úniků.
Zdravotní stav bývalého prezidenta Miloše Zemana, který je po operaci kvůli kritickému nedokrvení nohy už dva týdny v nemocnici, se nadále 👍 zlepšuje. Rehabilituje s pomocí chodítka, zdravotníci mu každý druhý den převazují rány. Na odhad termínu propuštění je stále brzy, uvedla dnes pražská Fakultní nemocnice v Motole v zaslaném prohlášení.
Šéf ruské civilní rozvědky SVR Sergej Naryškin tento týden navštívil Severní Koreu, kde jednal o prohloubení 🤝 spolupráce mezi Moskvou a Pchjongjangem a bezpečnosti v regionu. Podle agentury Reuters o tom dnes informovala SVR.
Izraelská armáda dnes uvedla, že při pokračujícím zásahu v nemocnici Šífa v Gaze zabila více než 2️⃣0️⃣0️⃣​​​​​​​ ozbrojenců z palestinského radikálního hnutí Hamás. Informoval o tom dnes zpravodajský web The Times of Israel (ToI).
Česká ekonomika v loňském roce 📉 klesla o 0,2 procenta, zpřesnil Český statistický úřad (ČSÚ) svůj dřívější odhad, podle kterého se hrubý domácí produkt (HDP) loni snížil o 0,4 procenta. Lepší než v odhadu z počátku března jsou také údaje za loňské čtvrté čtvrtletí. Česká ekonomika se v něm meziročně zvýšila o 0,2 procenta a mezičtvrtletně stoupla o 0,4 procenta. 
Čínská 💊 farmaceutická firma WuXi AppTec sdílela bez souhlasu svého amerického klienta jeho duševní vlastnictví s Pekingem. Podle zjištění agentury Reuters to v únoru sdělili představitelé amerických zpravodajských služeb senátorům pracujícím na zákoně o bezpečnosti v oblasti biotechnologií. Čínská firma to odmítla.
Za „naprostý nesmysl“ prezident 👴 Vladimir Putin označil tvrzení, že Rusko může zaútočit na Polsko, pobaltské státy nebo Česko. Prohlásil to ve středu při setkání s ruskými vojenskými piloty, o kterém v noci na dnešek informoval Kreml.
Reklama
Reklama
Doporučujeme