Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dubajský realitní makléř: Evropané berou trh útokem

Mohab Samak, šéf dubajské realitky
Engel & Völkers, poskytl Mohab Samak
Zdeněk Pečený

Vyšší výnosy, ale také možnost úniku z evropské zimy a lockdownů. To jsou důvody, proč se dubajské nemovitosti dostaly do hledáčku Evropanů. „Největší nárůst jsme zaznamenali u Francouzů,“ říká Mohab Samak, šéf dubajské pobočky realitní kanceláře Engel & Völkers. Ceny nemovitostí během dvou let vzrostly až o 45 procent.

Reklama

Jak se dubajskému realitnímu trhu vedlo v posledních dvou letech?

Před covidovou pandemií byl trh v útlumu. Když covid udeřil naplno v březnu 2020, tak nás to rozhodně zasáhlo. Lidé se báli, ceny poklesly. Jen co počáteční šok ustoupil, realitní trh se opět probudil a ceny začaly růst i díky Evropanům, kteří za takovými investicemi viděli vyšší výnosy.To trh ještě více nastartovalo a vedlo k dalšímu růstu ceny. Nyní už ale vidíme na trhu ochlazení. Což je dobře. V některých oblastech jsme za poslední dva roky byli svědky růstu cen o 40-45 procent. 

Zaznamenali jste v Dubaji také vyšší růst cen u domů s vlastní zahradou ve srovnání s byty? 

Vily a městské domy určitě zaznamenaly za poslední dva rok rapidní růst, protože jich tu je obecně velký nedostatek. Co se týče objemů obchodů, tak byty jsou stále tahounem dubajského trhu. Luxusní rodinné domy ale zaznamenaly mnohem vyšší růst cen ve srovnání s apartmány. 

Můžete uvést konkrétní oblasti, kde byl růst nadprůměrný a proč? 

Nemovitosti jsou vždy o lokalitě. Nejvyšší poptávku vidíme u těch prémiových s dobrou dostupností a občanskou vybaveností, supermarkety, fitness centry, parky, školami a nemocnicemi v blízkosti. Poslední dobou vidíme také značný růst nabídky také v luxusním segmentu. Ve srovnání se zbytkem světa totiž Dubaj nabízí vysokou kvalitu za relativně nízké ceny. 

Burdž Chalífa

Covid přifoukl ceny realit v Dubaji. Trh čeká ochlazení

Anglický developer Danny Inman si nemůže koupi bytu v prestižní dubajské části Marina vynachválit. Z nákupu loni nevycouval ani po příchodu covidové pandemie. „Za rok se hodnota našeho bytu zvýšila o 20 procent,“ říká. „Navíc jsme tu v teple přečkali měsíce britského lockdownu,“ dodává. Dubajské nemovitosti mají za sebou dva roky silného růstu, ale vypadá to, že do pouštní oázy přichází ochlazení. 

Přečíst článek

Jaké bylo poslední léto? Obchodní aktivita přes léto v Dubaji většinou klesá.

Léto bylo klidné, protože lidé mohli konečně prvně od příchodu koronavirové pandemie trochu více cestovat. Co se maloobchodu týče, šlo o nejslabší léto za posledních deset let. My jsme ale velký propad zájmu o nákup a pronájem nemovitostí nezaznamenali. 

V poslední době došlo k řadě legislativních změn, které měly posílit zájem o Dubaj a celé Spojené arabské emiráty. Pomohlo to nějak vašemu byznysu?

Nejvýznamnější je změna vízových pravidel. Nově mohou cizinci získat desetileté takzvané „zlaté“ vízum. Také byla zrušena omezení vlastnictví firem cizinci. Nově tak mohou cizinci držet stoprocentní podíl ve společnosti. To nebylo dříve možné. Došlo také k rozvolnění řady dalších opatření, nově je například povoleno soužití nesezdaných párů, což dřív nebylo možné.

Ceny nemovitostí nemají strop

Dosáhly již ceny svého vrcholu?

Myslím si, že ceny svého vrcholu nedosáhly a nikdy nedosáhnou, vždy bude prostor k růstu. Jen šílené tempo nárůstů v posledních dvou letech zpomalí. Je to zdravé pro trh. 

Už několik let se mluví o tom, že v Dubaji je nadbytek nemovitostí. Šéf jednoho z největších developerů Damac, Hussain Sajwani, v roce 2019 dokonce volal po zastavení výstavby. Dnes už zase obrátil, ale třeba společnost S&P Global Ratings před tímto problém opětovně varovala minulý měsíc. 

Nadbytek je silné slovo. Ano, při srovnání poptávky k objemu nabízených nemovitostí na trhu můžeme hovořit o mírném nadbytku. Platí to ale jen o určitých segmentech trhu. Určitě ne třeba v případě luxusních vil. Cokoliv developeři dají v tomto segmentu do prodeje, je hned pryč. Poptávka v Dubaji je nejsilnější od roku 2005. 

Vila v Dubaji, ilustrační foto

Trh s luxusními nemovitostmi v Dubaji táhnou bohatí Evropané

Poptávka po luxusních nemovitostech v Dubaji v prvním pololetí nebývale vzrostla, což vedlo i ke zvýšení cen. 

Přečíst článek

Jak složitý je nákup nemovitosti v Dubaji pro cizince?

Nerezidenti mohou nakupovat nemovitosti bez větších překážek. Snad jediným rozdílem je využívání plateb pomocí šeků s pozdějším datem splatnosti. Pak je také potřeba mít místní bankovní účet pro převody finančních prostředků. 

O hypotéky stran cizinců zájem není

Nerezidenti mohou v Spojených arabských emirátech, potažmo Dubaji, dostat hypotéku až do výše 50 procent kupní ceny. Kolik z nich tuto možnost využívá?

Takové hypotéky ve skutečnosti nabízí jen hrstka finančních institucí, protože to vyžaduje spoustu detailního papírování. Řekl bych, že hypotéku si bere tak jedno procento kupujících, možná i méně.

Řada realitních kanceláří velmi propaguje možnost pořízení dubajské nemovitosti pomocí kryptoměn. Využívá této možnosti hodně zájemců? 

Kryptoměny se určitě stávají rozšířeným způsobem platby. Akceptuje to spousta developerů. V Dubaji existují společnosti, který přijmou kryptoměnu a za investora do nemovitosti vystaví šek. Takže ano, je to stále běžnější prostředek platby.

hypotéky, hra, Monopoly, mezigenerační úvěry

Jak vyzrát na inflaci? Realitní fondy to umějí. Ale ne všechny

Kam vložit peníze, aby neztrácely hodnotu, když se inflace blíží šesti procentům? A podle ekonomů půjde až k sedmi procentům, možná i výše. Tuto otázku řeší řada lidí, kteří mají úspory. Realitní fondy to dokážou. Ale pozor, ne všechny. Vždy je třeba vybírat.

Přečíst článek

Reality v Dubaji nakupují převážně cizinci. Můžete specifikovat, z jakých regionů přicházejí poslední dobou nejčastěji?

Co se místního regionu týče, tak určitě Saúdové. Také vidíme silný zájem z jižní Asie – Indie a Pákistánu. Následuje Rusko a Írán. Největší nárůst jsme určitě zaznamenali u Evropanů. Především pak z Francie, Itálie, Španělska, Švýcarska či Nizozemska. Nejpatrnější je nárůst u Francouzů.

Mohab Samak

Má 19 let praxe v realitách. Šéfem dubajské pobočky Engel & Völkers je přes dva roky. Předtím zastával různé posty v realitním byznysu, naposledy vedl dubajskou kancelář Hamptons International. Vystudoval obchod na kanadské New Brunswick University. 

>>>>>>Zajímáte se o investice do realit? Čtěte zde<<<<<<

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Dubai Marina

V Dubaji je to samý Rus. Město se stává oázou pro peníze pochybného původu

Přečíst článek
Dubai Marina

Dubajští makléři a developeři si mnou ruce. Rusové tam ve velkém skupují nemovitosti

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme