Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ceny nemovitostí narazily na svoje dno. Padat budou už jen u paneláků, říká šéf realitky

Jan Hrubý, generální ředitel Remax
Se svolením Remax
Petra Jansová

Nákupy nemovitostí zatím Češi odkládají a bytovou situaci řeší nájmem. Právě pronájmy teď činí většinu transakcí realitních kanceláří. A kvůli nedostatku bytů a odložené poptávce se nyní vytváří prostor pro růst cen nemovitostí. „Ceny porostou, ale bude to souviset především s vývojem hypotečních sazeb. Věříme, že oživení trhu nastane v momentu, kdy se sazby začnou pohybovat kolem 4 až 4,5 procenta,“ říká Jan Hrubý, generální ředitel RE/MAX Česko a Slovensko.

Reklama

Jak byste popsal aktuální situaci na realitním trhu?

Vloni jsme kvůli razantnímu zdražování hypoték a odlivu tzv. hypotékářů očekávali, že se trh velmi zásadně zpomalí. Nicméně, zdá se, že naše predikce byly mnohem pesimičtější než byla realita. K úplnému zastavení trhu naštěstí nedošlo. Nepočítali jsme totiž s tím, a upřímně nás velmi překvapilo, jaké množství peněz drží české domácnosti v hotovosti. Situace se pak během posledního roku zcela změnila. Zatímco před rokem 2022 přibližně 80 procent kupujících nakupovalo nemovitosti s hypotékou, nyní je to naopak. Bohatí vnímají nemovitosti jako bezpečnou ochranu svých úspor před inflací a sekundární realitní trh se tak díky nim nezastavil. Zároveň samozřejmě využívají toho, že ceny po velmi dlouhé době klesly.

Jak velký propad registrujete?

Podíváme-li se na to plošně, pak můžeme hovořit o 10 až 15procentním propadu. V Praze je samozřejmě situace poněkud odlišná. Tam došlo k výraznějšímu zlevnění u větších bytů, meziročně jde zhruba o 14 procent. V případě těch menších bytů, o dispozicích 2kk nebo 1kk, jde o 11procentní meziroční propad.

Marcel Soural

Soural: To nejhorší máme za sebou. Nastartovat realitní prodeje pomohli i institucionální investoři

Ruku v ruce s oživením na hypotečním trhu ve druhém kvartále letošního roku přichází oživení na trhu s novostavbami. V Praze se jich prodala tisícovka za necelých devět miliard korun. Z analýzy developerů Central Group, Trigema a Skanska Residential dále vyplývá, že ceny za metr čtvereční se stále drží v průměru na 150 tisících korunách.

Přečíst článek

Další razantní propad cen nenastane

A očekáváte další korekci cen?

U některých nemovitostí v některých regionech očekáváme i další propady cen – nicméně však již v řádu procent. Typově půjde i nadále o panelákové byty, které byly kvůli nedostatečné nabídce na trhu s novými byty vyhnány do výšin, kam nepatřily. Situaci spíše vnímám tak, že cena se zkorigovala na úroveň, kam patří. Budeme-li se bavit o lepších lokalitách, domech a pozemcích, tam zásadní změny cen už neočekávám.

Když mluvíte o dobrých lokalitách, myslíte primárně velká města?

Přesně tak, jde o Prahu, Středočeský kraj okolí Brna. Tyto lokality jsou kvůli přetlaku poptávky i nadále atraktivní. U těchto míst dojde ke korekci cen spíš už jen v jednotkách procent.

Podívejte se, jak může vypadat luxusní bydlení:

Jak výrazně se liší představy kupujících a prodávajících o ceně? Kdo z nich tahá za kratší stranu provazu?

Situaci na trhu se změnou úrokových sazeb velmi rychle opanovali kupující. Uvědomili si, že zájem o koupi výrazně poklesl a mají tak leckde možnost ovlivnit cenu ve svůj prospěch. Už dlouho tedy hovoříme o tuzemském realitním trhu jako o trhu kupujících. Byli jsme na tuhle situaci připraveni, protože podobná situace nastala už po bankovní krizi v roce 2008. Věděli jsme, že naše role jako prostředníka bude naprosto klíčová. Makléř pracuje s adekvátními daty a dokáže velmi dobře odhadnout, jaká je skutečná cena nemovitosti, tudíž nemusí přistoupit na očekávání prodávajícího. Občas jsme tedy museli některé prodávající odmítnout, protože představy o ceně byly nereálné a my jsme věděli, že za tuto cenu je nemovitost neprodejná.

Ceny nájemného se v květnu zastavily a někdy i mírně klesaly

Ceny nájemného začaly stagnovat i mírně klesat, byt v Praze vyjde průměrně na více než 19 tisíc

Ceny nájemného ve starších bytech v květnu začaly stagnovat a v některých českých městech i klesat. Pokles ceny nájemného lze sledovat druhé čtvrtletí po sobě. I tak se ale ceny nájmů meziročně zvedly, a to o osm procent v Praze, o devět procent v Brně a o čtyři procenta ve zbytku země, informuje o tom realitní společnost RE/MAX.

Přečíst článek

Češi s prodejem nemovitostí vyčkávají na lepší podmínky

Na podzim se hovořilo o tom, že realitky a makléře čekají těžké časy. Potvrdilo se to?

Někteří nezávislí makléři museli z trhu odejít, protože skutečně nebyl dostatek práce. Spousta lidí se rozhodla, že s prodejem raději počká na návrat cen z roku 2021.

A vrátí se ty ceny?

Věřím, že k tomu opravdu dojde, avšak ne u všech nemovitostí. Vývoj cen hodně ovlivní vývoj na primárním trhu novostaveb. Tím, že je obecně velký nedostatek bytů a poptávka po nich je díky vysokým sazbám v podstatě jen odložená, vše nasvědčuje tomu, že ceny opět porostou. Jen v Praze by se kvůli uspokojení poptávky mělo ročně postavit minimálně 11 tisíc bytů, a stavělo se jich kolem čtyř tisíc. Nyní navíc někteří developeři pozastavili výstavbu, tudíž vzniká významný potenciál na další nárůst cen.

Stavět v regionech je jednodušší. Kladno bude nová Praha, míní developerské z SFG Tereza Kouklová

Developerka Tereza Kouklová: Stavět v regionech je jednodušší. Kladno bude nová Praha

Praha je zajímává, za to ale velmi drahá. Pro menšího developera může ale stejně tak být atraktivní výstavba v regionech. Tu ale zase brzdí nedostatečná infrastruktura, nejenom ta dopravní, říká v novém díle podcastu Realitního Clubu Tereza Kouklová ze společnosti SFG.

Přečíst článek

V jakém časovém horizontu?

Ceny porostou, ale bude to souviset především s vývojem hypotečních sazeb. Věříme, že oživení trhu nastane v momentu, kdy se sazby začnou pohybovat kolem čtyř až čtyř a půl procenta. Poptávka tady existuje, jen se odkládá. A domácnosti ji zatím řeší i dočasnými nájmy. 

Kolik bytů jste prodali za první pololetí letošního roku?

Měsíčně prodáváme přibližně 500 až 600 nemovitostí. Podíváme-li se na celkové transakce nacházíme se zhruba 10 procent pod úrovní stejného období loňského roku, pozitivní je však vývoj v rámci roku, kdy vidíme, že obraty každým měsícem v podstatě konstantně rostou. Zároveň je rovněž důležité zmínit, že první pololetí roku 2022 bylo transakčně i obratově ještě extrémně silné. Kvůli propadu cen, lze hovořit i o adekvátním propadu průměrné provize za realizaci prodeje, která se většinou stanovuje procentem z finální prodejní ceny.

Na trhu hledají svého kupce i trofejní nemovitosti:

Cílíme na miliardu obratu

Loni i předloni jste překonali miliardu obratu. Podaří se vám ji překonat i letos?

Každý měsíc od ledna jsme zvyšovali obrat, v červnu jsme byli na hranici 100 milionů obratu a i proto věříme, že i letos se nám hranici jedné miliardy podaří překonat.

O něco přístupnější hypotéky rezidenčnímu trhu nepomohou

Měkčí pravidla pro hypotéky platí už týdny. Češi si můžou půjčit víc na předražené byty

Koncem června se v Česku částečně změnily podmínky pro poskytování hypoték. Česká národní banka (ČNB) totiž zrušila požadavek na posuzování limitu DSTI, který vyjadřuje, jak velkou část čistého svého měsíčního příjmu žadatel o úvěr vynakládá na splátky celkového dluhu. Od 1. července už tedy tuzemské banky nemusí brát tento limit v potaz. Jak je to ale ve skutečnosti? Rozmrzne díky tomu aspoň trochu i hypoteční trh? Zeptali jsme se na to v bankách i u finančních poradců. 

Přečíst článek

Jaký typ nemovitosti je obrazně řečeno vítězem současné situace?

To je těžká otázka, ale vítězem pravděpodobně nejsou panelové byty. Éra, kdy si lidé kupovali panelákové byty na investici na nějakou dobu skončila. Tedy za předpokladu, že nedojde k rozpohybování trhu s novostavbami. Největší poptávce však stále čelí malé byty v dobrých lokalitách. Na investice do nemovitostí se však nedá pohlížet z krátkodobé perspektivy.

Zmiňoval jste, že většina transakcí nyní probíhá za hotovost. Co se za ni nejčastěji nakupuje?

Obecně platí, že poptávka je v kontextu způsobu platby za nemovitost, rovnoměrná bez zásadních výkyvů. Zajímavou část však tvoří rostoucí poptávka po nemovitostech v zahraničí. Mnoho lidí, kteří chtějí investovat či dobře uložit svoji hotovost, která je znehodnocována vysokou inflací, zjistilo, že prodejní ceny nemovitostí v lokalitách, které by je zajímaly, jsou mnohdy vyšší než nemovitosti v některých přímořských oblastech. Návratnost investice jim pak zkrátka vychází výrazně lépe v případě Španělska či Itálie a navíc získávají místo pro pravidelnou dovolenou.

Bohatí Češi kupují nemovitosti v zahraničí

Poohlížíte se i po méně tradičních zahraničních lokalitách jako je například Chorvatsko nebo Španělsko?

Občas nám chodí požadavky na specifické lokality, třeba i exotické ostrovy. Umíme si ale poradit prakticky s jakýmkoliv zadáním klientů, protože protože RE/MAX je zastoupen ve 110 zemích světa a zahrnuje globální síť 140 tisíc makléřů. Dokážeme tak velmi dobře reagovat bez ohledu na to, kterou lokalitu po světě řešíme.

Developerský projekt Al Hambra 1st Avenue v centru Hurghady.

Ještě levnější než ve Španělsku. Byt v Hurghadě se dá koupit i za půl milionu

Výrazně nižší ceny, celoročně příjemné počasí a také nižší životní náklady lákají Čechy do Egypta nejenom na dovolenou, ale také na nákupy nemovitostí. Starší byt v centru turisticky oblíbené Hurghady se dá koupit už za pět set tisíc korun.

Přečíst článek

Z pozice generálního ředitele se rovněž staráte o Slovensko. Je situace na tamní realitním trhu obdobná jako v tuzemsku?

Slovensko je co do vývoje ekonomiky zhruba šest měsíců za Českou republikou. Obecně posun v růstu, i díky tomu, že mají euro, nastal s určitým zpožděním. Sledujeme na realitním trhu tedy jemně slabší scénář toho, co nastalo u nás. Vidíme tam však velký potenciál, který se chystáme plnohodnotně využít. Chceme aplikovat know-how a expertízu, kterou budujeme 18 let v ČR. Trh nám nahrává svojí podobností a velkou decentralizací, kterou plánujeme využít pro náš růst. Cílem je jasná dominance v tržním podílu realitních kanceláří, stejně jako 95procentní známost značky po vzoru našeho působení v ČR.

Češi nakupují nemovitosti i v zahraničí. Třeba v Albánii:

Natáčení podcastu s Jiřím Vančurou.

Bankéř Jiří Vančura: Financování výstavby bytů v eurech už není pro developery tak atraktivní

Zpoždění. To je hlavní slovo, které vystihuje dění na trhu výstavby bydlení. Klienti jsou „zpoždění“ ve svém rozhodování, přístup k financování nákupu nemovitostí je značně ztížen. Přesněji řečeno, získat hypotéku je nyní téměř nemožné. A dokonce i lidé, kteří mají hotovost, nyní přemýšlejí, jakým směrem se trh vydá.

Přečíst článek

Milan Kratina v podcastu Realitní Club

Miliardář Milan Kratina: Klíčem k úspěchu země je vzdělání. Žijeme si tady pořád jako v Hobitíně

V Polsku vyjde každý rok ze škol osmdesát tisíc inženýrů, což je stejně jako v Německu. Tady nám ujíždí vlak, říká Milan Kratina, miliardář a zakladatel společnosti Accolade. Jedné z největších evropských společností, která staví, kupuje a provozuje průmyslové parky. V šesti evropských zemích jí nyní patří jednapadesát moderních průmyslových areálů, a další budou brzy přibývat.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme