Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Developerka Tereza Kouklová: Stavět v regionech je jednodušší. Kladno bude nová Praha

Petra Jansová

Praha je zajímává, za to ale velmi drahá. Pro menšího developera může ale stejně tak být atraktivní výstavba v regionech. Tu ale zase brzdí nedostatečná infrastruktura, nejenom ta dopravní, říká v novém díle podcastu Realitního Clubu Tereza Kouklová ze společnosti SFG.

Reklama

„Regiony jsou budoucností. Mělo by se tam začít stavět, aby mladí lidí nebyli nuceni utíkat do velkých měst,“ míní Kouklová. Stavět v takových lokalitách je podle ní mnohdy i jednodušší a rychlejší než v Praze. K tomu, aby se regiony začínaly vyvíjet, ale podle ní zásadně chybí infrastruktura. V tomto ohledu ale velmi výrazně pokulháváme za státy v západní Evropě.

Dům Fragment v Karlíně objímá obří socha.

Fragment v Karlíně opět budí pozornost. Po obřích sochách zaujalo obří nájemné

Ještě před svým dokončením vyvolal projekt nájemního domu Marcela Sourala a jeho skupiny Trigema velké pozdvižení. A to hlavně díky obří soše ženy, která dům objímá.

Přečíst článek

„Stavět v Praze je o nervy, než si zařídíte všechna potřebná povolení, protáhne se to klidně i na 10 let,“ dodává Kouklová s tím, že menší města v regionech se v budoucnu stanou útočištěm Čechů prchajících před vysokými cenami realit v české metropoli.

Projekty v problémech neustále přibývají

Na realitním trhu panuje zvláštní situace. Narůstá počet projektů, u nichž se řeší, zda je má vůbec cenu rozjet, nebo naopak uspat. „Množí se i počet lidí, kteří se rozhodnou svůj projekt prodat větším developerům,“ podotýká. Bankovní financování je totiž nyní velmi obtížné získat.

Češi kupují v Černé Hoře i luxus.

Byt v černohorském Monte Carlu vyjde o třetinu levněji než na Lipně

Češi dobývají Balkánský poloostrov. Do Chorvatska nebo Albánie už dávno nejezdí jen na dovolenou, ale i investovat do nemovitostí. A jejich pozornosti neunikla ani další balkánská země, Černá Hora. I pro ni totiž platí, že byt tam vyjde levněji než v tuzemsku.

Přečíst článek

Nejčastěji se do problematické situace dostávají stavební firmy, které měly v běhu hned několik zakázek. „V jednom okamžiku se pak rozhodly, že si projekt i odkoupí kvůli většímu zisku,“ dodává Kouklová.

Na trh se dostává více prémiových nemovitostí

Bohužel ale takové projekty nemají potřebné reference, které vyžadují banky. K financování projektu pak musejí získat buď soukromého investora, nebo projekt jednoduše prodat.

Ceny nájemného se v květnu zastavily a někdy i mírně klesaly

Ceny nájemného začaly stagnovat i mírně klesat, byt v Praze vyjde průměrně na více než 19 tisíc

Ceny nájemného ve starších bytech v květnu začaly stagnovat a v některých českých městech i klesat. Pokles ceny nájemného lze sledovat druhé čtvrtletí po sobě. I tak se ale ceny nájmů meziročně zvedly, a to o osm procent v Praze, o devět procent v Brně a o čtyři procenta ve zbytku země, informuje o tom realitní společnost RE/MAX.

Přečíst článek

A na trh přichází i prémiové nemovitosti, které se dříve dostaly jen k úzkému kruhu klientů „podpultově“, typově šlo třeba o činžovní dům na Praze 1. Tito klienti, řekněme větší skupiny, ale nyní mají možnost kupovat lukrativnější položky, třeba i celé urbanistické celky. Tyto exkluzivní lokace se na trh dostávají i díky tomu, že z Česka odešla klientela, která je typicky kupovala - Rusové a Italové.

Nejnovější díl podcastu Realitní Club s Terezou Kouklovou si poslechněte v úvodu tohoto článku nebo na vaší oblíbené podcastové platformě.

Vše o trhu s nemovitostmi čtěte v Realitním Clubu zde:

Rozšíření lodžií panelového domu/ re:architekti studio

FOTOGALERIE: Hřbitovy, školy, rozhledny i panelák se utkají o Českou cenu za architekturu

Do užšího výběru letošního ročníku prestižního ocenění Česká cena za architekturu se dostalo 31 projektů.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Natáčení podcastu s Markem Lokajem, šéfem developera YIT.

Šéf finského developera: Přestat stavět paneláky byla chyba. Díky pokroku mohou být dokonalé

Přečíst článek
Natáčení podcastu s Markem Lokajem, šéfem developera YIT.

Developer: Přestat stavět paneláky byla chyba. Současné technologie jsou mnohem dál než v socialismu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme