Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Realitní trh táhnou nájmy. I díky nim Re/max utržil přes miliardu

Byty v Praze meziročně zlevnily
ČTK
Petra Jansová
pej

Téměř 12 tisíc uskutečněných transakcí rovnoměrně rozdělených mezi prodeje a pronájmy přineslo realitní síti za loňský rok přes miliardu na tržbách.

Reklama

Zatímco ještě první polovina loňského roku se nesla v duchu klesající poptávky po vlastním bydlení, v létě se vrátil kupujícím apetit.

„Zvrat na realitním trhu nastal v letních měsících, kdy si řada potenciálních kupujících uvědomila, že je výhodné využít poklesu cen a dražší hypotéku refinancovat po poklesu úrokových sazeb na přijatelnější úroveň. V srpnu jsme zaznamenali nárůst prodejů v řádu desítek procent ve srovnání s předchozím rokem. Tento trend plynule pokračoval až do prosince,“ vysvětluje Jan Hrubý, generální ředitel RE/MAX Česko a Slovensko.

Petr Michálek, šéf představenstva Skanska Residential

Chytří nakupují ve špatných časech. A horší časy pro bytový trh skončily, říká šéf Skansky Michálek

Ceny bytů půjdou nahoru, a to není jen domněnka developerů, říká Petr Michálek, šéf představenstva Skanska Residential. Nasvědčují tomu všechny parametry, ať už jde o malou nabídku nových bytů, ožívající se poptávka či stále vysoké ceny výstavby. Nejhorší je podle Michálka nelepšící se situace s povolovacím řízením staveb. To je nejen podle něj stále velmi zdlouhavé a komplikované, prodražuje výstavbu a způsobuje nedostatek nových bytů na trhu. „Nevidím světýlko na konci tunelu,“ říká Michálek.

Přečíst článek

Ceny podle něj poklesly, a to hlavně v závislosti na lokalitě a kvalitě nemovitostí. Přičemž největší propad se dotkl panelových bytů a bytů před rekonstrukcí. Jejich cena průměrně cena klesla o 10 procent.

Počet zprostředkovaných prodejů se udržel zhruba na stejné úrovni jako v roce 2022. Vzhledem k poklesu ceny byl ale provozní obrat o mírně nižší. Naopak, oproti předchozímu roku, rostl počet zprostředkovaných pronájmů, stejně jako provizní obrat.

Finep postaví pro Arcibiskupství pražské nájemní byty

Církev skupuje byty. Další akvizicí je developerský projekt v Ruzyni

Pražské arcibiskupství opět rozšiřuje svůj bytový fond. Nyní si od developerské společnosti Finep objednalo 57 bytů z projektu U Šárky.

Přečíst článek

Bývalá ubytovna ministerstva vnitra v Bratislavě se přemění na nájemní byty.

Developer Sekyra se vrací na Slovensko. Přestaví ubytovnu pro policisty na nájemní byty

Developerská společnost miliardáře Luďka Sekyry se po 12 letech vrací na slovenský realitní trh. Pustí se tam do nájemního bydlení.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Hendrik Mayer, šéf European Housing Services.

Trh ožívá. Češi si zvykli na dražší hypotéky a chtějí nakupovat, říká šéf skupiny EHS

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme