Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ceny nájemného začaly stagnovat i mírně klesat, byt v Praze vyjde průměrně na více než 19 tisíc

Ceny nájemného se v květnu zastavily a někdy i mírně klesaly
ČTK
 ČTK

Ceny nájemného ve starších bytech v květnu začaly stagnovat a v některých českých městech i klesat. Pokles ceny nájemného lze sledovat druhé čtvrtletí po sobě. I tak se ale ceny nájmů meziročně zvedly, a to o osm procent v Praze, o devět procent v Brně a o čtyři procenta ve zbytku země, informuje o tom realitní společnost RE/MAX.

Reklama

V Praze se pohybuje nájemné v průměru kolem 348 korun za metr čtvereční. Je to o osm procent více než před rokem a o dvě procenta méně než v minulém čtvrtletí. Pražský byt si tak lze pronajmout průměrně za 19 300 korun. V okolí Prahy dělá průměrný nájem 16 tisíc korun a v Brně 15 tisíc korun. Ve zbývajících částech republiky se nájemné meziročně zvedlo o čtyři procenta a mezičtvrtletně o dvě procenta. Nájem bytu mimo Prahu a jejího okolí a Brna tak vyjde průměrně na 11 400 korun.

Podle analytika Iztoka Toplaka z RE/MAX G8 Reality klesají ceny nájmu kvůli snížené poptávce. "V roce 2022 byla poptávka vysoká především kvůli vyšším úrokovým sazbám při nákupu bydlení a vyšší imigraci. Neplatí to však pro všechny segmenty. Například o menší byty je stále velký zájem, stejně jako v některých částech města poptávka stále převyšuje nabídku," vysvětlil Toplak.

Rozšíření lodžií panelového domu/ re:architekti studio

FOTOGALERIE: Hřbitovy, školy, rozhledny i panelák se utkají o Českou cenu za architekturu

Do užšího výběru letošního ročníku prestižního ocenění Česká cena za architekturu se dostalo 31 projektů.

Přečíst článek

Zároveň se také zkracuje čas mezi nabídkou nájmu a uzavřením smlouvy. Průměrná doba od nabídky k pronájmu v Praze je podle Toplaka nyní 34 dní, zatímco v době pandemie to bylo 57 dní. Zkrácení prodlevy o 20 dní tak může pro pronajímatele znamenat další zisk až 13 tisíc korun. Před pandemií časová prodleva mezi nabídkou a pronájmem přitom byla jenom 25 dní.

Realitní kancelář RE/MAX funguje na českém trhu od roku 2005. V současnosti má 180 poboček a zaměstnává 1350 realitních makléřů.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Česká spořitelna pokračuje v rozšiřování nájemního bydlení. Kupuje od Finepu 220 bytů

Česká spořitelna pokračuje v rozšiřování nájemního bydlení. Kupuje od Finepu 220 bytů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme