Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Soural: To nejhorší máme za sebou. Nastartovat realitní prodeje pomohli i institucionální investoři

Marcel Soural
Michael Tomeš
Petra Jansová

Ruku v ruce s oživením na hypotečním trhu ve druhém kvartále letošního roku přichází oživení na trhu s novostavbami. V Praze se jich prodala tisícovka za necelých devět miliard korun. Z analýzy developerů Central Group, Trigema a Skanska Residential dále vyplývá, že ceny za metr čtvereční se stále drží v průměru na 150 tisících korunách.

Reklama

„Developerský trh se začíná zalévat sluncem a krásným počasím. Čísla za první pololetí letošního roku naznačují, že se odrážíme ode dna a realitní trh se probouzí,“ konstatuje majitel společnosti Trigema Marcel Soural na tiskové konferenci k představení výsledků za uplynulý kvartál.

Jako nejhorší hodnotí přitom druhé pololetí loňského roku, kdy v Praze prodala necelá tisícovka bytů. Tedy stejný počet jako v letošním druhém čtvrtletí.  

Skanska Residential dává do prodeje více než stovku nových bytů.

Bod zlomu je na obzoru, věří developeři. Dávají na trh nové byty a začínají stavět

Tuzemští developeři nabírají dech. Navzdory tomu, že trh s novými nemovitostmi se rozjíždí jen pozvolna, plánují zahájení výstavby a startují prodeje.

Přečíst článek

Realitná trh se oklepává z krize

Nárůst prodejů podle Sourala kopíruje hypoteční trh, i ten už třetí měsíc v řadě zaznamenává zvýšení zájmu o uzavření hypotečních úvěrů.

S optimismem trojice největších tuzemských developerů vyhlíží i budoucnost. „Odhadujeme, že do konce roku bychom se mohli dostat na prodej čtyř tisíc bytů. Myslím, že to není nereálné,“ dodává Soural.

Explora Business Centre v Praze 5 změnila majitele. Od skupiny  Golden Star Group ji koupil český nemovitostní fond Trigea.

Kdo stojí za fondem Trigea, novým vlastníkem lukrativního obchoďáku na Pankráci

Vyhledávané pražské obchodní centrum Arkády Pankrác získal za více než šest miliard korun nemovitostní fond Trigea, který patří do finanční skupiny Partners.

Přečíst článek

Velkou roli v počtu prodaných bytů podle Sourala hráli a nadále budou hrát i institucionální investoři. Kolik z celkového množství prodaných bytů od začátku roku šlo ale do jejich rukou data neukazují. Podle odhadu šéfa mezinárodního developera Skanska Residential Petra Michálka to ale může být něco kolem dvou stovek.

Oživení lze pozorovat i na secondhandovém trhu. Oproti předchozímu kvartálu narostl podle databáze Dataligence počet transakcí o 30 procent. A zároveň zpomalil pokles cen. Metr čtvereční vyjde na 124 tisíc.

Výstavba bytů, ilustrační foto

V Česku poprvé po více než deseti letech klesají nabídkové ceny nemovitostí, ukazují data ČSÚ

V Česku nebývale zlevňují nemovitosti. V prvním letošním čtvrtletí klesly ceny nových bytů v Praze meziročně o šest procent, což je nejvýraznější propad minimálně od roku 2009, od kdy ČSÚ svoji příslušnou statistiku zveřejňuje. Jedná se přitom o realizované ceny bytů v novostavbách, tedy ceny, za které transakce skutečně probíhá.

Přečíst článek

Krejčířova vila v Černošicích je opět na prodej

Krejčířova vila je znovu na prodej. Prošla rekonstrukcí a je dvakrát dražší

Vila odsouzeného Radovana Krejčíře v Černošicích u Prahy je znovu na prodej. Po rozsáhlé rekonstrukci je v nabídce téměř za 55 milionů korun, což je dvojnásobek původní ceny. Pokusy o dražbu vily začaly v roce 2016, v listopadu 2021 byla vydražena za 21,38 milionu korun.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Jan Hrubý, generální ředitel Remax

Ceny nemovitostí narazily na svoje dno. Padat budou už jen u paneláků, říká šéf realitky

Přečíst článek
Rodinný dům, ilustrační foto

Boris Tomčiak: Českým realitním fondům propadnou výnosy. Katastrofa jako v USA to ale není

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme