Reklama

Oblečení v Česku zdražuje nejrychleji od 90. let. Cena bavlny je na desetiletém maximu

bavlna
Pixabay
Lukáš Kovanda

Ceny oděvů a obuvi v ČR loni poskočily nejvýrazněji od 90. let. Podle ČSÚ vzrostly o 6,5 procenta. Znatelně tak překonaly svůj nárůst z roku 2020, o 3,7 procenta, který byl přitom pro celé toto milénium, tedy pro období od roku 2000, rekordní.

Reklama

Citelný růst cen oblečení a obuvi není nic, nač by byli Češi zvyklí. Vždyť v letech 2000 až 2013 ceny oděvů a bot soustavně, rok co rok, klesaly. Ta doba je ale pryč. Každopádně růst loňského roku, tedy o uvedených 6,5 procenta, je něco zcela nezvyklého i na poměry posledních let. Snese to srovnání snad jen s vysoce inflační dobou části 90. let.

Přitom ceny oblečení a obuvi porostou i letos, a ještě výrazněji. Obchodníci varují, že mohou podražit až o 20 procent. Řada z nich totiž stále doprodává – nyní v novoročních slevách – zásoby objednané třeba ještě před rokem, kdy ve světě panovaly mnohem nižší ceny. Opravdu výrazného zdražení se tak dočkají kolekce právě na rok 2022.

Sucho, drahé energie, malé kapacity

Za zdražováním oděvů i obuvi stojí především „obvyklí podezřelí“. Tedy vzestup cen energií a problémy v mezinárodní přepravě. Promítají se ovšem i třeba výkyvy počasí.

Příkladem je bavlna. Sucha v Texasu zhoršují vyhlídky její letošní sklizně. Kvůli drahým energiím, zejména plynu, zdražují hnojiva, pro jejichž výrobu je plynu potřeba. Dražší hnojiva dále prodražují pěstování a produkci bavlny. Navíc její přeprava z míst sklizně je stále dražší kvůli zdražujícím pohonným hmotám, rostoucím v důsledku zdražování ropy. Ropa tento týden uzavřela obchodování blízko maxim za celé období od roku 2014. Zdražující elektřina, jež zdražuje částečně v důsledku růstu cen plynu, pak prodražuje zpracování bavlny a samotnou výrobu třeba triček nebo džínoviny.

Na burze v New Yorku se bavlna, resp. termínové kontrakty na ni, prodávala v závěru tohoto obchodního týdne takřka nejdráže za uplynulé desetiletí (viz graf níže). Zvláště v případě oblečení typu spodního prádla či běžných triček nebo košil lidé v ČR neudělají chybu, když si nyní předzásobí – třeba právě v novoročních výprodejích.

vývoj ceny bavlny bloomberg

Apple, ilustrační foto

Týden Tradera: Silná koruna, jestřábí Fed a další milník Applu

V prvním týdnu nového roku se shodou okolností hned naplnila má slova o možné vyšší kolísavosti trhů z důvodu více jestřábí měnové politiky centrálních bank. Růst výnosů na desetiletých vládních dluhopisech ke třem procentům v USA nejprve tlačil na technologie a postupně se přidávaly další sektory, a tak trhy prošly poklesy. Měřeno hlavními indexy se S&P 500 vrátil k 4700 bodům. Technologický Nasdaq však byl zasažen více a klesl až pod 16 tisíc bodů.

Přečíst článek

Potraviny

Lukáš Kovanda: Letos rekordně zdraží potraviny. Výrobci přepisují ceníky

Loni potraviny v České republice zdražily o necelé procento, což je vzhledem k obecné rapidní inflaci neudržitelné. Loňské stojaté ceny potravin, výrazně se vymykající obecné rapidně zrychlující inflaci v ekonomice jako celku, představují příslovečné „ticho před bouří“.

Přečíst článek

Rohan City, stavba

Petr Dufek: Česká republika je opět evropskou jedničkou ve zdražování bytů

Růst cen bytů v České republice ve třetím čtvrtletí loňského roku zrychlil. Ve srovnání se stejným obdobím roku 2020 zdejší byty v průměru podražily o víc než pětinu (22 procent). S takto vysokým nárůstem se Česko drží v čele celounijního žebříčku, píše v komentáři k aktuální statistice vývoje cen bytů v jednotlivých zemích Evropské unie Petr Dufek, analytik ČSOB.

Přečíst článek

 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Válka na Ukrajině snížila růst v Evropě a výrazně zvýšila inflaci

Válka snížila hospodářský růst Evropy, horší dopady teprve přijdou, uvádí studie švýcarské centrální banky

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme