Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Týden Tradera: Silná koruna, jestřábí Fed a další milník Applu

Apple, ilustrační foto
Pixabay
Kryštof Míšek

V prvním týdnu nového roku se shodou okolností hned naplnila má slova o možné vyšší kolísavosti trhů z důvodu více jestřábí měnové politiky centrálních bank. Růst výnosů na desetiletých vládních dluhopisech ke třem procentům v USA nejprve tlačil na technologie a postupně se přidávaly další sektory, a tak trhy prošly poklesy. Měřeno hlavními indexy se S&P 500 vrátil k 4700 bodům. Technologický Nasdaq však byl zasažen více a klesl až pod 16 tisíc bodů.

Reklama

Hrozba agresivnějšího utahovaní měnové politiky ze strany americké centrální banky začala dopadat na vyspělé finanční trhy. Investoři se obávají, že zrychlující inflace v novém roce přesvědčí bankéře z Fedu k rychlejší reakci. Informacio tomto možném chování bankéřů v čele J. Powellem přinesl zápis z posledního jednání banky. Z něho je patrné, že američtí bankéři chtějí přistupovat k zpřísnění ohledně sazeb rychleji z důvodu obav o přehřátí americké ekonomiky s téměř plnou nezaměstnaností a silnou inflací.

Snížení mamutí bilance Fedu plné cenných papírů, jako jsou vládní dluhopisy nebo MBS (hypotékami zastavené cenné papíry), by mohlo nabrat také rychlejší tempo. Fed by tak při své měnové politice neměl postupovat graduálně, jako tomu bylo v minulosti, a mohl by tak zajistit potenciálně rychlejší tempo normalizace politiky.

Týden tradera: Předvánoční burza ve znamení Santa Claus rally

Vánoční týden byl ve znamení „Santa Claus rally“. Burzy si připsaly silný růst po rychlé otočce a ukázaly, že ať už je to strach z ukrajinské krize nebo rychle se šířící varianta omikron v USA a Británii – Londýn zrušil tradiční oslavy Nového roku ve světle až skoro 100 tisíc nových případů nového koronaviru – nemá to na ně zatím delší vliv. Jaké byly hlavní události uplynulého týdne a čím nejvíce překvapila trhy ČNB?

Přečíst článek

Ještě před poklesem na amerických technologických titulech se podařilo společnosti Apple dosáhnout významného milníku v ocenění. Hodnota jedné akcie byla v tu chvíli 182 dolarů. Společnost tak dosáhla trží kapitalizace tří bilionů dolarů a stala se tak první veřejně obchodovatelnou firmou na světe s takovou hodnotou. Americká technologická firma s logem jablka v minulosti dokázala jako první na světě prorazit předchozí kapitalizační milníky: bilion v srpnu 2018 a dva biliony v srpnu a 2020.

Plyn zdražil

Ceny plynu opět rostou. Plynovod Jamal už několik týdnů přepravuje zemní plyn v opačném směru a tlačí tak ceny na burzách nahoru. Objem takto přepraveného plynu se navíc notně zvýšil. Ceny komodity sice nejsou ještě na rekordních úrovních z loňského roku, ale i tak brzdí oživení v průmyslu, kde průmyslové subjekty v Evropě pod tlakem vysokých cen energií oznamují zastavení své produkce. Dopad nových dodávek LNG z USA z konce roku tak začíná vyprchávat. Vzhledem k tomu, že tuto surovinu nyní významně ovlivňuje potenciální konflikt na Ukrajině, který se bude řešit pravděpodobně na zasedání ve formátu NATO a Ruska teprve kolem 12. ledna, není zatím na místě hledat důvody k zmírnění napětí a poklesu cen.

Proti tomu šla jiná důležitá zpráva z energetického trhu. Členové Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a jejich spojenci v čele s Ruskem se dohodli, že v únoru zvýší těžbu ropy o dalších 400 tisíc barelů denně. Skupina zvaná OPEC+ bude tak dle svého závazku postupně zvyšovat svou produkci ropy. Tato podoba spolupráce byla dohodnuta již loni v červenci. Cena ropy měřeno evropským Brent však přesto zůstává kolem 80 dolarů za barel, což jsou několikaletá maxima.

Výkonná koruna

V domácí ekonomice nejvíce rezonoval stav na měnovém páru EUR/CZK. Koruna dosáhla nejvyšších úrovních proti euru od začátku pandemie. Prorazila úrovně kolem 24,70 z února 2020 a přiblížila se trvaleji hladině 24,50 koruny za euro.

Vzhledem k tomu, že posílení domácí měny je jedním ze sledovaných kanálů měnové politiky, lze očekávat, že pokud by posílení domácí měny mělo trvalejší charakter a kurz EUR/CZK by se dostal k magické metě 24,00, mohlo by to mít vliv na pokračující zpřísňování měnové politiky od ČNB. Ta ve svých prohlášeních v nedávné době uváděla , že „tvrdší“ koruna je její záměr a měla by pomoci snižovat inflační tlaky v české ekonomice.

Tim Cook, šéf Applu

Šéf Applu Tim Cook si loni vydělal 98,73 milionu dolarů, hlavně na akciích

Generální ředitel americké společnosti Apple Tim Cook si v loňském fiskálním roce přišel na 98,73 milionu dolarů (2,1 miliardy korun). Částka zahrnuje mzdu, odměny a kompenzace, včetně akcií. Výraznou většinu příjmu tvořily právě akcie technologického giganta, které Cook dostal poprvé od svého nástupu do čela firmy před jedenácti lety. Důvodem odměn je mimo jiné to, Apple ve fiskálním roce do září 2021 zvýšil tržby o 33 procent na více než 365 miliard dolarů. Cook už v roce 2015 uvedl, že plánuje věnovat svůj majetek na charitu.

Přečíst článek

Těžba plynu

Britští těžaři plynu mají extrémní zisky. Zvyšme jim daně, navrhují ostatní

Ve Spojeném království se vede debata o extra zdanění těžařů v Severním moři, protože jim loni výrazně stouply zisky, plyn podražil devětkrát. Vybrané peníze mají ulevit domácnostem při placení vysokých účtů.

Přečíst článek

Reklama

Související

Burza, ilustrační foto

Týden tradera: Bouře na akciích ustaly. Střídá je kolaps na energetickém trhu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme