Reklama

Dalibor Martínek: Aleš Michl je originál. Rozhodně to nebude pohroma pro ČNB. On ji miluje

Aleš Michl je novým guvernérem ČNB
ČTK
Dalibor Martínek

Tento text je víc osobní, než bych si přál. Aleše Michla jsem poznal před víc než dvaceti lety, kdy při studiu Vysoké školy ekonomické psal do Hospodářských novin. Psal pěkně, přemýšlel originálně. Vím o tom své, jeho texty šly mýma rukama. Možná mu tato osobní vzpomínka jako budoucímu guvernérovi nebude příjemná. Nicméně i v nové pozici bude muset unést názory novinářů, bude to součástí jeho profese.

Reklama

Pro mnohé představuje Aleš Michl v čele národní banky jakousi hrozbu. Nesouhlasím. S myšlenkou, že současná inflace je zavlečená z ciziny, je daná především růstem cen energií a komodit, a že zvedání úrokových sazeb nic neřeší, souzním. Nedávno jsem psal komentář v podobném duchu. Poslední zvedání sazeb o 0,75 procentního bodu bylo podle mne zcela zbytečné.

Aleš Michl byl podobného názoru. Žádný veletoč s jeho příchodem do čela národní banky bych nečekal. Na rozdíl od mnoha pražských komentátorů, z nichž někteří jsou jmenováním Michla přímo zděšeni.

Guvernér ČNB Aleš Michl

Nový guvernér ČNB Michl: Musíme pracovat a šetřit

Nově jmenovaný guvernér České národní banky Aleš Michl řekl, že na svém prvním zasedání bankovní rady v srpnu navrhne ponechání úrokových sazeb.

Přečíst článek

Změna v čele národní banky má více rovin. Za prvé, jestli dál porostou sazby, ovlivní Michl jedním hlasem ze sedmi. Mnohem větší vliv na to bude mít prezident Zeman, který nyní, po jmenování nového guvernéra, ještě rozhodne o dalších dvou členech bankovní rady. V červnu končí mandát viceguvernérovi Tomáši Nidetzkému a radnímu Vojtěchu Bendovi. Složení bankovní rady bude mít na výši úrokových sazeb mnohem zásadnější vliv než to, kdo je guvernérem.

Navíc, za Jiřího Rusnoka bude muset Zeman jmenovat náhradu. Do přízně se mu veřejně nevíce lísal šéf Hospodářské komory Vladimír Dlouhý, ale je otázka, zda prostá funkce radního ČNB by dostatečně uspokojila ambice tohoto politického rutinéra. Možná přijde nějaké nové jméno, které šedá eminence Hradu Martin Nejedlý někde vyštrachá.

Ať bude bankovní rada v novém složení, které určí prezident, sazby zvyšovat či snižovat, rozhodně nepůjde o nějaký „rozstřel“ národní banky. Sazby jsou nyní tak vysoko, že by se postupně klidně mohly snižovat. Ostatně, i současný guvernér Rusnok takový vývoj v druhém pololetí očekával.

Aleš Michl

Prezident Zeman jmenoval novým guvernérem ČNB Aleše Michla

Prezident Miloš Zeman jmenoval nového guvernéra České národní banky. Stane se jím člen bankovní rady Aleš Michl.

Přečíst článek

Další rovinou je vztah Michla a Andreje Babiše. Michl mu v době, kdy byl Babiš ministrem financí v Sobotkově vládě, dělal poradce. Tento vztah bych nepřeceňoval. Michl vždy uměl vycítit, kde se dějí důležité věci. To není nic špatného, neviděl bych v tom kádrový nedostatek. Tak se chová spousta lidí.

Michl však má dar svým osobitým způsobem přemýšlení a komunikace vyvolávat osobní animozity. Dá se čekat, že s jeho příchodem do čela národní banky se udějí některé personální změny v této instituci. To je ovšem věc interní, která nebude mít dopad ani na sazby, ani na vývoj ekonomiky. 

Jediné, co bych Alešovi vytknul, je, že tenkrát, před dvaceti lety, nechtěl napsat článek, jak Česká národní banka nakoupila zlato do svých rezerv zrovna v době, kdy jeho cena kulminovala. Aleš se tenkrát postavil na zadní, že prostě proti národní bance nic psát nebude, že zlato stejně ještě zdraží. Strašně se kroutil a článek proti ČNB nenapsal. Už tehdy ji totiž miloval.

Christine Lagardeová, šéfka ECB

Dřív než bude pozdě, ozývá se čím dál hlasitěji z ECB k otázce zvyšování sazeb

Evropská centrální banka podle jednoho ze svých členů zřejmě přistoupí ke zvedání úrokových sazeb v červenci. Tedy v tom případě, že prognóza ekonomů bude i nadále ukazovat na růst inflace, píše server agentury Bloomberg.

Přečíst článek

>>>>>> Další komentáře (ne)korektního Dalibora Martínka čtěte zde <<<<<<

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Nový guvernér České národní banky Aleš Michl

Dalibor Martínek: Mediální otloukánek Michl. Jak vysvětlí ty utracené miliardy eur?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme