Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dalibor Martínek: Česká národní banka se utrhla ze řetězu. Zvýšení sazeb nemá logiku

Jiří Rusnok, guvernér ČNB
ČTK
Dalibor Martínek

Národní banka má pro zvyšování sazeb zažitou argumentaci. Řídí se podle jednoduché rovnice: rostou ceny, zvyšujeme sazby. Inflační pásmo je pro Českou národní banku modla. Pásmo kolem dvou procent meziročního růstu.

Reklama

A tak je to správně. Tento základní úkol národní banky je pochopitelný a správný. Protože obecně platí, že když rostou ceny rychleji a všechno nám zdražuje, je to špatně pro ekonomiku. Lidem se v takovém případě znehodnocují peníze. Zasekne se kruh nabídky a poptávky. Proto ČNB tak upjatě hlídá úroveň inflace. OK.

Tentokrát ji neuhlídala. Zdražování uteklo ke čtrnácti procentům meziročně. A může být hůře. Záleží na Putinovi, zda vypne plyn.

Na aktuálním radikálním zvýšení sazeb ČNB o 0,75 bodu na 5,75 procenta je však něco zvláštního. Ještě na přelomu roku se v Česku vedla debata mezi ekonomy, zda je rostoucí inflace vnesená, nebo domácí. Vnesená, to byl růst cen energií nebo cen surovin a produktů v důsledku covidu. Domácí, to byly stovky miliard korun, které Babišova vláda sypala lidem navíc pod záminkou covidu.

Jiří Rusnok, guvernér ČNB

Lukáš Kovanda: Loučení jestřábího guvernéra doprovází další razantní růst sazeb

Česká národní banka překvapila a zvedá základní úrokovou sazbu z pěti na 5,75 procenta, na nejvyšší úroveň za celé období od konce října 1999. Čekal se přitom nárůst jen na 5,5 procenta. Bankovní rada ČNB tedy z nové prognózy analytického týmu banky převážně nazřela, že inflační tlaky v české ekonomice jsou ještě silnější, než dosud mínila, takže je třeba vyslat takto razantní signál.

Přečíst článek

Proražený strop

ČNB proto při inflaci blížící se deseti procentům logicky zvyšovala sazby, aby zastavila nadměrnou poptávku. Danou i miliardami peněz rozdaných minulou vládou. Koncem února, kdy ceny strmě rostly, ale kdy už nová vláda deklarovala úspornější způsob vládnutí, říkal guvernér ČNB Jiří Rusnok, že pět procent základní sazby je podle něj strop.

Jenže nyní je situace jiná. Inflace dál rychle roste. Tentokrát však už ne kvůli rozdaným penězům, ale kvůli válce na Ukrajině. Jejímž důsledkem je zdražující elektřina, plyn, pohonné hmoty, potraviny. Důvodem zdražování všech těchto položek už není rozhazovačná politika vlády, ale válka. To jsou vlivy jasně vnesené.

Zvyšování sazeb může snížit poptávku, ale nijak neovlivní vývoj těchto cen. Ty patrně dál porostou. U energií se nejhorší teprve čeká v druhém pololetí. Proč tedy Rusnok a spol dusí poptávku v době, kdy za růst cen skutečně domácí poptávka nenese žádnou odpovědnost?

Guvernér České národní banky (ČNB) Jiří Rusnok

Štěpán Křeček: Zvýšení sazeb ČNB povede ke krachu některých firem

Bankovní rada České národní banky zvýšila úrokové sazby více než odhadovali analytici. Základní úroková sazba stoupla o 0,75 procentní bod na 5,75 procenta. To lze interpretovat jako zesílení snahy bojovat proti extrémně vysoké inflaci. Ta likviduje kupní sílu úspor českých domácností a může vést ke krachu některých firem, míní hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Přečíst článek

Jedním vysvětlením může být snaha současného „jestřábího“ složení rady ČNB zvednout sazby na maximum předtím, než prezident Zeman jmenuje nového guvernéra banky, který bude šéfovat titulové bance od poloviny roku. Ten by se možná, podle mínění některých, takto razantních kroků nedopustil. Současná rada se tedy chová v logice, pojďme to zvýšit, dokud můžeme, než nás vystřídají. Pro dobro národa, samozřejmě.

Ať je motivace ke zvedání sazeb jakákoliv, důsledkem může být zadušení ekonomiky. Inflace je sice strašně vysoko, ale analytický aparát národní banky si jistě všimnul, že zdražování plynu a energií obecně může v blízké době vyřadit z provozu spoustu firem. Nebudou na to mít. Nemluvě o domácnostech, které již nyní místo bezuzdného utrácení šetří, kde mohou. Všichni ten budoucí průšvih vidíme. Tak proč nám národní banka ještě utahuje otěže?

Zvýšení sazeb už na domácí spotřebě moc neovlivní. Sazby hypoték překročily v průměru pět procent. Prodej předražených bytů klesá, celková spotřeba bude klesat též. Když ve své prognóze analytici národní banky uvádějí, že česká ekonomika letos neporoste, proč utahovat šrouby? Neměly by se spíše povolovat? Logiku v rozhodování národní banky šlo ještě na jaře vypozorovat. Nyní už těžko. Ne inflace, ale národní banka se utrhla ze řetězu.

Česká národní banka, ilustrační foto

5,75! ČNB opět šokovala, sazbu zvedla o 0,75 procenta

Česká národní banka dál vede bitvu proti rostoucí inflaci. Základní úrokovou sazbu zvýšila o nadstandardních 0,75 procentního bodu na 5,75 procenta, oznámila to mluvčí centrální banky Markéta Fišerová.

Přečíst článek

Reklama

Související

Zemědělci čelí kolapsu cen. Potraviny zlevňují nejvíc od roku 2009, půjdou ještě dolů

Zemědělci čelí kolapsu cen. Potraviny zlevňují nejvíc od roku 2009, půjdou ještě dolů

Přečíst článek
Guvernér České národní banky Aleš Michl

Doba se mění. Sazby budou výše, než bylo poslední dekádu zvykem, uvedl guvernér Michl

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme