Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dřív než bude pozdě, ozývá se čím dál hlasitěji z ECB k otázce zvyšování sazeb

Christine Lagardeová, šéfka ECB
ČTK
Petra Jansová
pej

Evropská centrální banka podle jednoho ze svých členů zřejmě přistoupí ke zvedání úrokových sazeb v červenci. Tedy v tom případě, že prognóza ekonomů bude i nadále ukazovat na růst inflace, píše server agentury Bloomberg.

Reklama

„Inflace v zemích eurozóny nadále roste, musíme proto jednat,“ uvedl Joachim Nagel, šéf Bundesbanky a člen ECB, kterého cituje Bloomberg.

Nagel se domnívá, že znatelně narůstá riziko pozdního zásahu ECB a naléhá proto na centrální bankéře, aby co nejdříve učinili kroky ke zpomalení růstu inflace a zvýšili úrokové sazby. Nagel spolu s dalšími kolegy z ECB již několik týdnů upozorňuje na to, že návrat k inflačnímu cíli stanovenému ECB před válkou na Ukrajině, je bez jejího zásahu zcela nepravděpodobné, ba nemožné.

Česká národní banka, ilustrační foto

Zpátky v devadesátkách. Dvojciferná inflace bude určitě i po zbytek roku, míní ekonomové

Zdražování předčilo očekávání analytiků. Tuzemská inflace, která patří mezi nejvyšší v Evropské unii, výrazně snižuje kupní sílu úspor českých domácností a může podle ekonomů vést k zániku firem, které nebudou schopny přenášet zvýšené náklady do koncových cen.

Přečíst článek

Rekordní inflace drtí celou eurozónu, proto čím dál více představitelů ECB zastává podobný postoj jako Nagel, a to i ti, kteří běžně hovoří spíše holubičí rétorikou.

Šéf Bundebanky rovněž upozornil, že jakékoliv změny by měly být předvídatelné, postupné a podložené daty. „Odkládání obratu měnové politiky je riskantní. Čím více se potýkáme s inflačními tlaky, tím více je třeba silného a náhlého zvýšení úrokových sazeb,“ uzavřel Nagel.

Míra inflace v zemích eurozóny v dubnu vystoupila na rekordních 7,5 procenta, v březnu byla na 7,4 procenta. Prudce vzrostly ceny energií, výrazně se ale zvýšily i ceny potravin. Míra inflace tak zůstává vysoko nad cílem Evropské centrální banky (ECB), která jej stanovila na dvě procenta. Ve srovnání s předchozím měsícem se ceny v dubnu zvýšily o 0,6 procenta.

ČEZ, sídlo

ČEZ vydal polovinu obratu na zálohy pro burzu, aby mohl obchodovat s elektřinou

Zálohy energetické společnosti ČEZ na burze dosáhly během března rekordní výše. Na maximu byly v období 7. až 8. března, kdy činily zhruba 100 miliard korun. Důvodem jsou extrémně vysoké ceny energií, řekl finanční ředitel ČEZ Martin Novák.

Přečíst článek

Inflace, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Česko zasáhla inflační smršť, inflace je nejvyšší od roku 1993. Poškodí i střední třídu

Dubnová míra inflace v ČR opět všem vyrazila dech. Jak v meziměsíčním pohledu, tak meziročně překonala veškerá očekávání. Meziročně činí 14,2 procenta, takže je nejvýraznější od prosince roku 1993. Závratná je na dubnové poměry také meziměsíční dynamika inflace. Meziměsíčně inflace činí 1,8 procenta.

Přečíst článek

 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Eva Zamrazilová: Měnovou politiku v ideálním případě na každém zasedání uvolníme

Přečíst článek
Guvernér ČNB Aleš Michl

Stanislav Šulc: Inflace 7,3 procenta dál motá hlavu ekonomům. Pokles sazeb ČNB spíš oddálila

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme