Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jan Palaščák: Nikdo pro Putina neudělal tolik, jako spekulanti na trhu s energiemi

Jan Palaščák
se svolením Jana Palaščáka
Stanislav Šulc

V energetice se pohybuje již 15 let. Je dlouhodobým odpůrcem spekulací na trzích s energiemi. V současnosti se Jan Palaščák věnuje budování skupiny Amper, v níž mimo jiné vyvíjí fintechové energetické start-upy CO2IN či Amper Meteo. V roli poradce je členem klimatické komise hlavního města Prahy, které se nyní potýká s problémy při nákupu energií. „Už je to téměř rok, co začaly dramaticky růst ceny plynu. Kdo neměl nakoupeno 90 až 100 procent budoucí spotřeby dopředu, má dneska velký problém,“ upozorňuje Palaščák.

Reklama

Začněme aktualitou. Pražská plynárenská a představitelé Prahy sepsali dopis premiérovi, v němž upozorňují na hrozící pád dalších prodejců plynu. Je to akutní nebezpečí?

Řekl bych to asi takhle. Před pár lety byl stav následující. Pan Písařík buďto nenakupoval nic, nebo přinejlepším méně než 50 procent komodit dopředu, náš tehdejší Amper Market, ČEZ či EON nakupovali mezi 90 a 100 procenty dopředu a Pražská plynárenská byla někde mezi tím. To znamená, že pracovali s krátkou pozicí zhruba ze 30 možná 40 procent. To bylo před pár lety, ty údaje lze dohledat i ve veřejných zdrojích. Samozřejmě nevím jistě a nechci komentovat, jak to je teď. Ale obecně, každý, kdo neměl včas nakoupeno 90 a víc procent energií na tento rok, tak teď má velký problém.

Plyn, nebo válka? V Eropě probíhají demonstrace proti krvavému obchodu

Kde se vzala závislost Evropy na ruském plynu? V suezské krizi padesátých let, tvrdí profesorka ekonomie z Cambridge

Putin umně využívá geopolitických rozporů uvnitř Evropské unie a Unie s USA, domnívá se profesorka politické ekonomie na University of Cambridge Helen Thompsonová. „Původně se snažil snížit význam Ukrajiny při přenosu plynu. To se mu sice nepovedlo, ale Evropu se mu podařilo rozdělit,“ vysvětluje Thompsonová v rozhovoru pro Bloomberg.

Přečíst článek

Takže to není systémová chyba nákupu energií na burze?

Mně se opravdu nelíbí, že se kolem toho mlží a lže. Pan Písařík říkal, že za nic nemůže, že byl obětí bank, spekulantů s povolenkami, že šla burza proti němu. Byla to lež. To velcí výrobci elektřiny sypou velké peníze do burzy, ne pan Písařík a obecně obchodníci, kteří nemají svou vlastní výrobu. A v podobné situaci v nějaké míře je Pražská plynárenská, tedy pokud to je tak, jak to bylo podle dosavadních výročních zpráv a dřívějších informací – z doby, kdy se řešila kauza s karuselovými podvody za vedení Janečka a Jádlovského. A pokud, ale opakuji POKUD, protože to nevím, to tak opravdu stále je, tak tvrdit, že problém je v systému, je nefér. K tomu dopisu, ano, jako součást nějaké kontroly rizik je to v pořádku. Ale na druhou stranu se nesmí zamést to, jak k tomu průšvihu došlo. Ten problém patrně nevznikl nedostatkem zásobníků.

A jak tedy vznikl?

Velmi pravděpodobně spekulací. A pokud zástupci města jako akcionáře chtějí firmě poskytnout bail out, a to je asi správně, pak ale současně musí chtít situaci vysvětlit, a ne ji aktivně pomáhat zamlžit. Teď je to zhruba rok, co začaly ceny plynu výrazně růst. Pokud tu krátkou pozici neuzavřeli, tak pro mě to je nepochopitelné, neomluvitelné, neobhajitelné. A pokud tam tato pozice zůstala, tak ten rozdíl v ceně je ohromný.

Dalo se s tím něco dělat?

Já jsem členem klimatické komise a už před třemi lety jsem doporučoval na úrovni nákupu města, že tyto citlivé komodity je potřeba nakupovat postupně, dopředu. Zjednodušeně řečeno: každý den nakupte to, co spotřebujete v nějaký budoucí den v následujících dvou letech. Jednoduchý princip, jímž dosáhnete klouzavého průměru, který je nejméně rizikový, eliminuje lidský faktor a je v podstatě bezpracný.

Ministr hospodářství Německa Robert Habeck jedná v Kataru o dodávkách plynu

Tvrdá realita: Němci nemají nasmlouvaný plyn na další měsíce. Závislost na Rusku trvá

Německý ministr hospodářství Robert Habeck přiznal, že pokud si Německo nezajistí alternativní dodávky plynu a Rusko omezí přísun suroviny, dojde k omezení dodávek pro průmysl i domácnosti.

Přečíst článek

A ono se najednou zjistilo, že hlavní město Praha na přelomu roku přišlo o 200 milionů korun proto, že toto nerespektovalo a loni na podzim kupovalo elektřinu na poslední chvíli. Byl jsem zmíněnou komisí požádán, abych tento nákup zanalyzoval, a došli jsme zhruba k této částce. Závěr jsme předali radě města a zopakovali zmíněné doporučení.

Zákazníci nemusejí mít strach. Do DPI téměř jistě nespadnou

To jsem nikde nezaregistroval.

Ono se také nic nestalo, možná se to bude řešit až teď ve čtvrtek na zastupitelstvu. Navíc se mezitím ukazuje, že to v plynárně dělají nejspíš tak trochu obdobně. A město se tváří, že se nic nestalo, a píše dopis premiérovi, vládo, jednej, ono se to pokazilo.

A jak by na to doplatili koncoví zákazníci?

Černý scénář samozřejmě je, že by skončili v režimu DPI. Ale v tomto případě bych lidi rozhodně nestrašil, nemyslím si, že by akcionář nechal dojít situaci až tak daleko.

Jiří Rusnok, guvernér ČNB

Hrozí nejhlubší propad životní úrovně lidí v ČR za třicet let

Guvernér České národní banky Jiří Rusnok dnes v Otázkách Václava Moravce uvedl, že letos očekává stagnaci české ekonomiky při propadu reálných mezd až o osm procent. Tato kombinace podle něj představuje mimořádný šok, jaký česká ekonomika v podstatě nezažila 30 let. V historii novodobé ČR těžko hledat rok, kdy by životní úroveň lidí poklesla tolik, jak má klesnout letos.

Přečíst článek

Končící topná sezona spíš hraje do karet plynárně, předpokládám.

Tak samozřejmě ta situace by se měla obecně uklidnit, spotřeba plynu bude menší.

Poslední věc k tomuto tématu. Za kolik se bude prodávat elektřina a plyn v další sezoně?

Na to tradičně odpovídám stejně. Kdo tvrdí, že to ví, tak ať obchoduje. Kdo tvrdí, že to ví, a neobchoduje, tak je šarlatán a pravděpodobně se plete a mohl by mást veřejnost. A to já dělat nebudu.

Soběstačnost neznamená hermetické uzavření soustavy

Aktuální krize znovu ukázala důležitost energetického sektoru, ale také jeho citlivost na geopolitické tlaky. Jak v tom má Česká republika budovat silnější pozici?

Je potřeba vzít v potaz naši polohu, která je mimořádně šťastná. Ale musíme posilovat tranzit. Máme silnou trasu západ-východ, ale chybí nám sever-jih. Někteří konkrétní úředníci sabotovali propojení s rakouským plynovodem, doufám, že aktuální situace tuto variantu opět vrátí do hry. Ano, určitě by nebylo špatné, kdyby stát nebo firmy s účastí státu měly pod kontrolou více zásobníků.

Jan Palaščák

Obchodovat s emisními povolenkami bude moci každý, kdo má mobil, říká Jan Palaščák

Jeho Amper Market přišel s unikátním systémem prodeje elektřiny. V roce 2018 jej prodal skupině Bohemia Energy Jiřího Písaříka, která před měsícem ukončila činnost. „Nemám žádné insiderské informace, jde o obyčejnou trojčlenku zvenčí, ale jsem přesvědčený, že kdyby pokračovali v původně nastaveném obchodním modelu, tak by to dneska zachránilo celou skupinu,“ říká zakladatel Amper Holdingu Jan Palaščák, který rozvíjí start-up CO2IN s globálními ambicemi rozšířit obchod s emisními povolenkami pro doslova každého, kdo má mobilní telefon. „Nejde o investiční nástroj, ale možnost, jak si smazat svou uhlíkovou stopu,“ dodává Palaščák.

Přečíst článek

Tím by se podpořila určitá energetická soběstačnost?

Ano, ale i tu je třeba redefinovat. To nemá být nějaká hermetická uzavřenost, ale spíše energetická nepostradatelnost Česka mezi jeho spojenci. A tím myslím EU i NATO. To znamená být nepostradatelní v trasách, zásobnících, a to v elektřině i plynu. Další směr je samozřejmě diverzifikace. Ideální bude vyrábět si víc plynu doma, a to konkrétně z odpadových bioplynek a tlačit biometan rovnou do sítě. Dlouhodobě jsem naprosto pro tuto technologii, ale tady je zase proti mimo jiných skládkařská lobby.

V roce 2050 musí stačit jádro a obnovitelné zdroje

Dobře, tak když už takto fantazírujeme. Jak podle vás bude vypadat český energetický mix v roce 2050, ke kterému všichni směřují různé dekarbonizační cíle?

Tak v roce 2050 by to mělo být jádro a obnovitelné zdroje. Uhlí a plyn jsou jen jako záloha, přičemž uhlí jakási studená záloha hluboko v zemi pro nějaké příští krize pro generace našich dětí. A plyn, tedy myslím s tou biometanovou složkou, jako horká rezerva. Vytěžit a spálit veškeré uhlí během deseti patnácti let je strašně nezodpovědné.

Nákladní loď poháněná metanolem – zatím jen na obrázku, ale společnost Maersk jich má objednán plný tucet. První by měla vyplout příští rok.

Palivo budoucnosti? Metanol, soudí Maersk a staví lodě, které jím chce pohánět

Snahy zbavit se závislosti na fosilních palivech dostaly nový impuls v naléhavé potřebě nekupovat ropu a zemní plyn od Ruska. Protože svět se, bohužel, vyvíjí v krizích, je pravděpodobné, že se nyní hledání náhradních paliv zrychlí. Určitě už nezasáhne do současné války na Ukrajině, ale budoucnost může podstatně ovlivnit.

Přečíst článek

Mimochodem s plynem v Evropě souvisí Nord Stream 2. Jak vidíte jeho roli?

To je jednoduché. Měl by být deklarován konsenzus nad tím, že se Nord Stream 2 spustí ve chvíli, kdy Rusku nebude vládnout Putin. Řekněme to tak, že proti plynu z Ruska střednědobě nic nemám, ale nesmí být jeho nákup vykoupen totalitou v dané zemi, která pak plyn zneužívá pro své geopolitické hry. Důležitá je v tom role Němců, kteří už prostě musí vyložit karty na stůl úplně. Ale nejen oni svým přístupem Putinovi dost nahráli.

Kdo další?

Tak ono jde i o tu soft podobu, která kolikrát není ani zamýšlená. Ale například v energetice to máte takto: Rusko miluje dlouhé kontrakty, já jsem si opravdu myslel, že nechtějí válčit a že chtějí uzavřít dlouhodobé kontrakty. Ale Evropu zaplavil fenomén krátkodobého obchodování postaveného na spekulaci. Tím se neuvěřitelně posílila jejich pozice, energetické komodity se staly skutečnou zbraní. Pavel Řežábek z ČEZu říkal, že nikdo neudělal pro Green Deal tolik, co Putin. A já k tomu dodám, že nikdo neudělal pro Putina tolik, co spekulanti na trhu s energiemi.

Alexandr Vondra

Zpackaný Green Deal vytvoří z Evropy zónu chudoby, to nesmíme dopustit, říká Alexandr Vondra

Drakonické povinnosti při přechodu na bezemisní zdroje elektřiny nejsme schopni zvládnout, tvrdí místopředseda ODS Alexandr Vondra, europoslanec a člen výboru pro životní prostředí Evropského parlamentu. Rozhovor vznikl krátce po projevu prezidenta Miloše Zemana, který vyzval k odstoupení od Zelené dohody. A krátce předtím, než by mohla Evropská komise rozhodnout, zda bude jádro uznáno jako součást evropského mixu. Na jádru přitom podle Vondry stojí a má stát česká energetika.

Přečíst článek

Green Deal přitom řada zejména tuzemských expertů označuje v původní podobě za mrtvý.

My jsme tu měli týden před invazí Mirka Topolánka, který tu sice řekl hodně z těch „klimato-popíračských“ argumentů. Ale na závěr přišel s docela silnou tezí. Že jediný, ale dostačující argument pro dekarbonizaci pro něj je omezení závislosti Evropy na dovozu fosilních paliv z problematických zemí. Tím mi Mirek Topolánek pomohl vytvořit takový model, kterému říkáme ESSG a jenž k těm dosavadním kritériím přidává ještě S jako security, tedy prvek bezpečnosti.

Alternativní schéma ESSG kritérií Stanislav Šulc / Newstream

Už tedy nejde jen o uhlíkovou stopu, ale i o bezpečnostní stopu a její snížení. Je to tedy dvourozměrný graf, kde na ose X roste uhlíková stopa, na ose Y roste bezpečnostní hrozba. Takže například ruské uhelné elektrárny jsou úplně nahoře vpravo, čínská fotovoltaika někde uprostřed a najednou tuzemské uhlí se trochu dostává zase zpět do hry a vypadá trochu líp, než vypadalo. Je zajímavé vzít ten graf prázdný a zkoušet do něj zakreslovat různé entity, třeba banky, bitcoin…

Ale když se vrátíme k původní myšlence, tak i vy, stejně jako ti takzvaní popírači, považujete aktuální podobu Green Dealu za mrtvý, byť z úplně jiné pozice. Je to tak?

Je potřeba připomenout, že na samém počátku Green Deal obsahoval vyčíslení dovozu fosilních paliv do Evropy, ale je potřeba to vylepšit. Nyní je potřeba přistoupit k tomu, čemu se říká Real Deal. Dřív to byla fráze bez obsahu, teď to obsah má. Mimochodem za pár měsíců budeme předsedat Evropské unii a toto by bylo ideální téma, třeba s tím ESG doplněným o security kritéria – vytvořit krizovou válečnou taxonomii.

Jaderná elektrárna Dukovany

Tendr na další blok v Dukovanech začne už příští týden, slíbil Fiala

Vláda dá v příštím týdnu prostřednictvím ministerstva průmyslu pokyn k zahájení tendru na výstavbu nového bloku Jaderné elektrárny Dukovany. Konečného výběru se nebudou moci zúčastnit čínské a ruské firmy. Premiér Petr Fiala (ODS) to řekl České televizi. Již dříve předseda vlády uvedl, že vyhodnocení tendru by mělo být uzavřeno do konce roku 2024.

Přečíst článek

Jádro ano, ale s českými technologiemi

Zpět k českému energetickému mixu, kterého se to dost týká. Zmiňoval jste jádro, ale vy jste přeci velký odpůrce stávajícího tendru na dostavbu Dukovan. V jaké podobě jádro?

Mělo by jít o mix velkých bloků a reaktorů nové generace, pokud možno z Řeže. Tedy české technologie, případně s velkým podílem tuzemských technologií. Dodavatelské řetězce z našeho civilizačního okruhu. To ostatně platí také pro technologie pro obnovitelné zdroje, i ty by ideálně měly pocházet z našeho civilizačního okruhu.

A ty Dukovany?

Tak předně jde o úplně novou elektrárnu, která má s tou původní společné jen chlazení. Termín dostavba je velký ruský narativ, který evokuje jednak, že to je skoro hotové a je opravdu zbytečné to nedostavovat, jednak že to nejde bez ruské účasti, když Rusové stavěli původní elektrárnu. Ano, jsem proti tendru ušitému na míru Rosatomu.

Dukovany

ČEZ zahájil tendr na dostavbu Dukovan, první nabídky obdrží do konce listopadu

Energetický gigant ČEZ zahájil tendr na stavbu nového jaderného bloku Dukovan. První nabídky od tří uchazečů by měl obdržet do konce listopadu. Začít stavět se má v roce 2029, hotovo by mělo být v roce 2036.

Přečíst článek

Ten byl ale přeci vyloučen.

Nyní je vyloučen, takže tendr s velkou pravděpodobností nikdo nevyhraje. Ale co kdyby zase někdy vyhrála proruská vláda? Tak Dukovany postaví Rosatom. V tom mě Fialova vláda opravdu zklamala. Pana premiéra si vážím, že jel do Kyjeva, ale že z Kyjeva jel rovnou do Dukovan vyhlásit ten tendr, to je zatím jeho největší politická chyba v celé jeho kariéře. Stát měl projekt na Dukovany II od ČEZu odkoupit a mít celý proces pod kontrolou. Chápu, že politické dohody byly jiné, ale to platilo před válkou, Petr Fiala promarnil šanci významně překreslit vlivovou mapu Česka.

U případné dostavby Temelína by to, předpokládám, bylo stejné.

Ano. A rád bych připomněl slova Martina Romana. Ten před patnácti lety říkal, že pokud nedostavíme další bloky Dukovan, budeme za patnáct let svítit svíčkami. To uběhlo a teď tu začínáme od začátku další patnáctiletku strašení místo řešení. Pro agenda setting a veřejnou diskusi o české energetické budoucnosti je zpackaný tendr zbraní hromadného ničení.

Jan Palaščák

Vystudoval ekonomii a filosofii na Masarykově univerzitě v Brně. Od roku 2007 se pohybuje v oblasti energetiky, podílel na projektech fotovoltaických elektráren a dalších OZE. V roce 2011 založil obchodníka s elektřinou a plynem Amper Market, o sedm let později firmu prodal spolu s ostatními akcionáři skupině Bohemia Energy. Od roku 2013 své podnikání rozšiřoval do dalších oblastí, mezi něž patří energetické úspory (Amper Savings), přesná předpověď počasí (Amper Meteo) a nově fintech projekt CO2IN.

Ruská laboratoř

Sankce začínají komplikovat ruský vědecký výzkum. Laboratoře potřebují techniku i materiály ze Západu

Sankce namířené proti Rusku samozřejmě ještě nemohly dosáhnout plné síly, ale ruská věda si je začíná uvědomovat. Západní firmy přestaly dodávat vědecké přístroje a materiály pro laboratoře, protože jim v tom brání zákazy, současně je nemají jak do Ruska dopravit a ještě nevědí, zda by za ně dostaly zaplaceno. A zdá se, že ani Čína nemůže ruským vědcům spolupráci se Západem nahradit.

Přečíst článek

Richard Stojar

Vojenský expert: Ukrajina nemá sílu vyhnat Rusy ze svého území

Dodávky zbraní ze Západu pomůžou Ukrajině bránit se. Ale vyhnat Rusy ze svého území se Ukrajincům nepovede, říká vojenský stratég a analytik Univerzity obrany Richard Stojar. Rusové dělají chyby, podcenili protivníka, ale jejich kapacity jsou obrovské.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Ruské přístavy a sklady jsou zahlceny obilím. Nepomáhají slevy ani rekordní vývoz

Ruské přístavy a sklady jsou zahlceny obilím. Nepomáhají slevy ani rekordní vývoz

Přečíst článek
Zvrat ve válce? Ukrajina zahájila hlavní úder protiofenzivy, chce odříznout Krym

Zvrat v rok a půl trvající válce? Ukrajina zahájila hlavní úder protiofenzivy, chce odříznout Krym

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme