Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Tvrdá realita: Němci nemají nasmlouvaný plyn na další měsíce. Závislost na Rusku trvá

Ministr hospodářství Německa Robert Habeck jedná v Kataru o dodávkách plynu
ČTK
 ČTK

Německý ministr hospodářství Robert Habeck přiznal, že pokud si Německo nezajistí alternativní dodávky plynu a Rusko omezí přísun suroviny, dojde k omezení dodávek pro průmysl i domácnosti.

Reklama

Německý ministr hospodářství Robert Habeck připustil, že od Německa bylo hloupé, že si vytvořilo silnou závislost na dodávkách zemního plynu z Ruska. V rozhovoru s rozhlasovou stanicí Deutschlandfunk rovněž uvedl, že Německo ještě nemá zcela zabezpečeno zásobování plynem na příští zimu.

Investigate Europe: Evropa vyzbrojila Rusko i přes sankce po Krymu. Podílelo se na tom i Česko

Veřejně dostupná data ukazují, že Rusko nejméně do roku 2020 nakupovalo vojenské vybavení ze zemí Evropské unie včetně České republiky, přestože unie v roce 2014 zavedla embargo na export zbraní a souvisejícího materiálu. Ve svém článku to napsal mezinárodní novinářský tým Investigate Europe (IE).

Přečíst článek

„Pokud si pro příští zimu nezajistíme více plynu a dodávky z Ruska se omezí či přeruší, nebudeme mít dost plynu k vytápění všech domů a k udržení veškerého průmyslu v chodu,“ varoval ministr, který dnes odcestoval do Kataru, aby tam jednal o dodatečných dodávkách plynu. V neděli pak zamíří do Spojených arabských emirátů, uvedla agentura DPA.

Ropu a plyn dodávají státy s problematickými režimy

Habeck upozornil, že Německo nemůže ani v budoucnosti na pokrývání své spotřeby energie spolupracovat pouze s demokratickými režimy. „Mnohé státy OPEC jsou problematické,“ řekl v rozhovoru s listem Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. „Mezi nedemokratickou zemí, ve které je problematická situace v oblasti lidských práv, a autoritářským státem, který před naším prahem vede agresivní válku odporující mezinárodnímu právu, je však rozdíl,“ dodal.

Habeck již minulý týden upozornil, že Německo se nemůže naráz odpojit od ruských energetických surovin. Dodal, že na snížení závislosti potřebuje týdny a měsíce, aby se předešlo těžkým hospodářským škodám se stovkami tisíc nezaměstnaných.

Zatímco německá vláda odmítá reagovat na ruskou válku proti Ukrajině zastavením dovozu energií, mezi obyvateli Německa převažuje spíše opačný postoj. Podle nedávného průzkumu pro DPA se vyslovilo 49 procent dotázaných pro zastavení dodávek, zatímco jen 32 procent je vysloveně proti. Devatenáct procent respondentů se nevyslovilo.

Richard Stojar

Vojenský expert: Ukrajina nemá sílu vyhnat Rusy ze svého území

Dodávky zbraní ze Západu pomůžou Ukrajině bránit se. Ale vyhnat Rusy ze svého území se Ukrajincům nepovede, říká vojenský stratég a analytik Univerzity obrany Richard Stojar. Rusové dělají chyby, podcenili protivníka, ale jejich kapacity jsou obrovské.

Přečíst článek

Boje na Ukrajině

Obcházel Bosch sankce po Krymu? Jeho díly našli v ruských obrněncích

Německé ministerstvo hospodářství vyšetřuje firmu Bosch kvůli možnému porušení zákazu vývozu zboží dvojího užití do Ruska, napsal týdeník Der Spiegel. Vývozní embargo na zboží, které by mohlo sloužit vojenským účelům, platí od roku 2014, kdy Rusko anektovalo Krym. Bosch odmítá, že by díly dodal přímo výrobcům ruských obrněnců, v nichž součástky objevili ukrajinští vojáci.

Přečíst článek

Reklama

Související

Düsseldorf

Lukáš Kovanda: Třetina německého průmyslu hrozí odchodem do zahraničí. Češi by zaplakali mezi prvními

Přečíst článek

Německé přístavy jsou plné LNG tankerů. Rusové nedodají Evropě ani kubík plynu

Přečíst článek
Plovoucí zásobník a zařízení pro regasifikaci plynu Hoegh Esperanza během otevření terminálu LNG (Liquefied Natural Gas) ve Wilhelmshavenu, Německo, v sobotu 17. prosince 2022.

Německu kříží cestu k nezávislosti na ruském plynu nečekaná překážka: bomby z dob nacistů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme