Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Vojenský expert: Ukrajina nemá sílu vyhnat Rusy ze svého území

Richard Stojar
Filozofická fakulta Univerzity Karlovy / užito se svolením
Dalibor Martínek

Dodávky zbraní ze Západu pomůžou Ukrajině bránit se. Ale vyhnat Rusy ze svého území se Ukrajincům nepovede, říká vojenský stratég a analytik Univerzity obrany Richard Stojar. Rusové dělají chyby, podcenili protivníka, ale jejich kapacity jsou obrovské.

Reklama

Vypadá to, že se Rusové ve své ofenzivě proti Ukrajině opět zasekli. Je to tak, nebo je to jenom zdání?

Že to nejde podle plánu je jasné všem. Rusko se po dvou týdnech pokusilo restartovat svůj postup, ale nikam daleko se nedostalo. Pokud se nějaká vojenská operace musí během svého průběhu flexibilně upravovat, má to velké nároky na všechny články vedení. 
Rusko začalo přeskupovat jednotky, ale kromě ukrajinského odporu je brzdí podcenění logistiky. Velkou část energie musejí Rusové věnovat týlovému zabezpečení a komunikaci. To byla jejich velká slabina v úvodní fázi. Na to je třeba vyčlenit velkou část personálu, s kterou se počítalo pro útočnou fázi. 

Podcenili Rusové celou akci ve svém plánovaní, a teď všechno dohánějí?

Na tom se shodne většina pozorovatelů. Evidentně Rusko podcenilo ukrajinskou rezistenci. Na druhé straně přecenili své vojenské schopnosti. Uvázli v pasti. Bojová linie je velmi statická. Klíčové body, které chtěli ovládnout, se jim ovládnout nepodařilo. A nevypadá to, že by brzo došlo k nějaké změně. Třeba kolem Kyjeva se v blízké době nedá očekávat průlom. To platí i pro oblast Charkova, kde si Rusové slibovali daleko rychlejší postup. Nemají pod kontrolou ani Mariupol. Kdyby město padlo, umožnilo by jim to uvolnit si ruce pro pokračování severním směrem. To by pro ukrajinskou stranu bylo velice nepříjemné. Uvádí se, že v oblasti kolem Donbasu je rozmístěna až třetina ukrajinských sil. Kdyby došlo k obklíčení těchto jednotek, mohl by to být pro Ukrajinu velice nepříjemný problém.

>>>>>> Dění na Ukrajině sledujte zde <<<<<<

Jaký mají vlastně Rusové plán?

Přešlapují na místě. Brzdí je ukrajinský odpor. Získat pod kontrolu městské aglomerace vyžaduje čas a velké prostředky. Obsadit i malé město vyžaduje velkou energii. Mariupol má půl milionu obyvatel. Když si vzpomenete na válku v Jugoslávii, tak ve Vukovaru dva tisíce chorvatských obránců dokázalo tři měsíce čelit dvacetinásobné převaze. Městské prostory jsou výhodné pro obránce. Rusové se možná domnívali, že ruskojazyčná populace se postaví na jejich stranu. To byla další chybná kalkulace.

Vyhraje Rusko tuhle válku?

Ruské možnosti byly přeceňovány. Přeceňovaly je Rusové i zahraniční pozorovatelé. Rusové dvě dekády investovali astronomické částky do zbrojení. Nečekalo se, že by ruská armáda nebyla schopna realizovat takovouto operaci. Na druhé straně, Rusko má daleko větší kapacity, ale ne všechno může nasadit v Ukrajinském konfliktu. Rusko musí počítat s variantou, že by do konfliktu vstoupil nějaký další aktér. Je to velké překvapení, že se Rusům nedaří, jak se očekávalo. 

Ukrajinská rezistence je obdivuhodná. Ale výhody jsou na straně obránců. Rusům se nedaří přečíslit protivníka. Teoretická poučka zní, že by útočník měl mít třínásobnou převahu. To se Rusům podařilo jen na některých úsecích fronty. Ruské kapacity nejsou dostatečné pro operaci tohoto typu.

Má ruská armáda ještě nějaké eso v rukávu? Nějakou vojenskou nebo technologickou kartu, kterou nepoužila?

Nedomnívám se, že by měli nějaký zbraňový systém, který ještě nepoužili. Vše, co mají, již nasadili. Střely Iskander, a také střely s plochou dráhou letu. Prozatím nesehrálo takovou roli dělostřelectvo. Což možná souvisí s logistickými problémy, které mají. Pokud by Rusové měli nějaký trumf, který by mohli vytáhnout, byly by to stávající zbraně. V případě dělostřelectva je ruská převaha nad Ukrajinou velká. Pokud by to byli Rusové schopni nasadit, Ukrajinci by se ocitli pod velkým tlakem.

Andor Šándor

Vojenský expert Šándor: Proč se Rusové zadrhli? Putin zdaleka nepředvedl, co umí

Z vojenského hlediska jde zatím o nasazení menší síly, než jakou Rusko disponuje, myslí si Andor Šándor, generál ve výslužbě a bezpečností expert. Podle něj záleží na tom, jaké cíle Putin sleduje. Rozhodně mu s nasazeným počtem vojáků nejde o celkové dobytí Ukrajiny. Podle Šándora chce dobýt správní centra. A Ukrajinu tak rozložit, a podrobit si ji.

Přečíst článek

Jak je reálná varianta, že by Ukrajina tuhle válku vojensky vyhrála?

Taková možnost je tady v případě většího vnitropolitického otřesu Ruska. Ukrajinská obrana je pozoruhodně rezistentní, ale na druhé straně, nemyslím si, že ukrajinští obránci mají takové kapacity, že by byli schopni převzít iniciativu a vytlačit ruského protivníka ze svého území. Byť tuto variantu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj několikrát zmínil. Nepoměr těžkých zbraní je příliš velký. 

Ukrajinská obrana byla schopna zbrzdit ruský válečný „stroj“, ale že by byla schopna přejít do protiútoku a začít Rusy zatlačovat, to se nedomnívám. Na některých úsecích k tomu dojít může, ale z celkového hlediska jsou ruské zdroje stále příliš velké. Možná může dojít k patové situaci a konflikt by nabyl dlouhodobější charakter. Ukrajinské vojenské vítězství není pravděpodobné.

Mohou rovnováhu změnit dodávky zbraní Ukrajině ze zemí evropské unie?

Dodávky zbraní jistě velmi výrazně ukrajinské straně pomáhají. Ale že by vedly k vojenskému vítězství Ukrajiny, to se nedomnívám. Zbraně posilují obranné schopnosti. Ale nepomohou k tomu, aby Ukrajina byla schopna vyhnat ruského agresora ze svého území.

Richard Stojar (*1970)

Bezpečnostní analytik Univerzity obrany. Má doktorát z oboru Historie na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity v Brně. Působí jako vědecký a akademický pracovník. 

Novostavby, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Zlevní válka na Ukrajině nemovitosti v Česku? Je to možné, ale...

Válka na Ukrajině vyvolá v Česku poměrně hlubokou stagflační krizi. Inflace bude vysoká, třeba letos v průměru dvouciferná, zatímco ekonomika bude stagnovat.

Přečíst článek

Vladimir Putin, prezident Ruska

Kovbojka končí. Rusko se vyhnulo platební neschopnosti, prozatím

Londýnská pobočka Citibank už má 117,2 milionu dolarů od ruského ministerstva financí.

Přečíst článek

 

Reklama

Související

Jiří Hynek: Evropa nemá náboje ani na třicet dní. Ukrajině už těžko víc pomůžeme

Přečíst článek
Ukrajinští vojáci u Bachmutu

Ukrajinci v branném věku prchají ze země. Denně jich odejde asi šest tisíc, tvrdí pohraničník

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme