Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Obchodovat s emisními povolenkami bude moci každý, kdo má mobil, říká Jan Palaščák

Jan Palaščák
se svolením Jana Palaščáka
Stanislav Šulc

Jeho Amper Market přišel s unikátním systémem prodeje elektřiny. V roce 2018 jej prodal skupině Bohemia Energy Jiřího Písaříka, která před měsícem ukončila činnost. „Nemám žádné insiderské informace, jde o obyčejnou trojčlenku zvenčí, ale jsem přesvědčený, že kdyby pokračovali v původně nastaveném obchodním modelu, tak by to dneska zachránilo celou skupinu,“ říká zakladatel Amper Holdingu Jan Palaščák, který rozvíjí start-up CO2IN s globálními ambicemi rozšířit obchod s emisními povolenkami pro doslova každého, kdo má mobilní telefon. „Nejde o investiční nástroj, ale možnost, jak si smazat svou uhlíkovou stopu,“ dodává Palaščák.

Reklama

Jako jeden z mála českých podnikatelů jste se zúčastnil klimatického panelu v Glasgow. Byla pro vás účast přínosná?

Zajímavé bylo zejména to, že se atmosféra lámala přesně v den, kdy jsem byl na plénu. Nejlépe to bylo vidět u brazilského stánku, kde bylo velmi rušno. Nejdřív byla atmosféra hodně nervózní a pak se přelila do pozitivní nálady. Právě Brazílie v offsetové dohodě nakonec hodně pomohla. Oni se totiž Brazilci jednou dostanou na světový trh a ten jejich handl o to, aby nekáceli deštné pralesy a za to dostali nějaké peníze, by se měl řešit právě nějakými povolenkami. V tuto chvíli jsou na světě povolenky státní, tedy zejména z EU, Švýcarska, Kalifornie a pro severní Ameriku, a dobrovolné. V Brazílii je hromada těch dobrovolných. A ty velmi často fungují na obdobných principech jako náš CO2IN. 

A co se tedy nakonec skutečně dohodlo z hlediska offsetů?

Zatím se to vlastně neví, žádný jasný papír „bude to tak a tak“ není veřejný. Ale zazněly jasné hlavní principy a nástrahy, kterým je třeba se vyhnout. Zejména double counting, tedy to, aby se povolenka nezapočítávala ve více státech, což se dneska asi u těch dobrovolných offsetů děje. Měl jsem nutkání se přihlásit a říct, že CO2IN je řešení, ale nebyl jsem tam úplně pirátsky. Ale ono to ani nešlo, protože za všechny státy EU mluvili zástupci Unie, nikdo z Německa ani Francie, přitom tam jinak mluvili lidé z mnohem méně významných států. Ale zase díky tomu má Unie v této problematice opravdu silný hlas.

Richard Keery

Šéf české HSBC Richard Keery: Přejít na ESG je povinnost naší generace

V České republice je široké povědomí o udržitelnosti, míní šéf tuzemské pobočky banky HSBC Richard Keery. Ta se podílela například na dvou emisích zelených dluhopisů pro jednu realitní společnost, každou v objemu 750 milionu eur. „Zájem na trhu o tento typ finančního instrumentu je obecně velice silný. Na českém trhu je poměrně hodně volných peněz a naši klienti hledají možnosti, jak diverzifikovat své investice. Nákup zelených dluhopisů je pro ně významná příležitost,“ říká Keery.

Přečíst článek

Cesta jedné povolenky

Jaké jsou požadavky Unie?

Hlavně striktní pravidla. To ostatně vyžadují všechny bohatší státy. Ale už třeba není taková shoda na jednotlivé přísné autorizaci. I proto si myslím, že finální dohoda se ještě dotváří, protože kdo bude tou autoritou a jaké bude mít pravomoci, které offsety se uznají, shodnout se na tom všem bude těžké.

Chápu to tedy dobře, že vše směřuje k nějaké jedné globální povolence?

Ano. Ale to není nová myšlenka. Po šesti letech se vrátilo k bodu 6 Pařížské dohody. Když se nedohodl konec uhlí, tak se pracuje na offsetech. Klíčová v tom byla shoda Ameriky a Číny, zástupci těchto zemí mluvili po sobě, říkali totéž, jakousi středově neutrální pozici. Američan poté řekl: Na stole je tato dohoda. Sice to otevřeně neprohlásil, ale bylo jasné, že to je „Berte, nebo nechte ležet.“ A nakonec to tak dopadlo, jen teprve uvidíme, jaké přesné detaily v té dohodě jsou.

Pro váš byznys to tedy dopadlo jak?

Pro nás to každopádně dopadlo dobře, protože jsou uhlíkové offsety součástí veřejné debaty. A že se vnímají jako věc, která může přinést finance na přechod na bezuhlíkovou ekonomiku. A konečně se ukazuje, že lze nějakým hezkým a efektivním způsobem realizovat přesuny peněz mezi bohatými a chudšími státy. Že jde o hezký způsob je dokonce možná důležitější než ta jeho efektivita. O tom se tam ostatně hodně mluvilo.

Amerikou hýbe sběratelské šílenství. Lidé v umění vidí úkryt před nenasytnou inflací

Tržby newyorských aukčních síní během posledních dvou týdnů překročily dosavadní rekordy. Poptávka po umění je enormní, sběratelé jsou ochotní platit přemrštěné ceny. Koupi uměleckých děl vnímají i jako dobrý prostředek, jak se ubránit stále rostoucí inflaci.

Přečíst článek

Tak konečně přejděme k vašemu CO2INu. Co to tedy vlastně je?

Jde o start-up, díky němuž si můžete koupit digitální token, který je navázaný na cenu evropských emisních povolenek. A to v poměru 1:100. To znamená, že když dneska povolenky stojí 60 eur, tak CO2IN má hodnotu 0,6 eur. My nechceme, aby to lidé vnímali jako investiční nástroj, ale jako skutečný offset, tedy že si nákupem mohou smazat svou uhlíkovou stopu. Tím tokenem potom budou moci platit u partnerských obchodníků. Takový vysněný příklad je, že by se tím platilo například v kantýnách velkých korporací, protože stravenky je třeba „modernizovat“.

Co s těmi penězi pak dál děláte? Investujete?

Nenene, my právě nejsme žádný kvazi-investiční fond, jako bývají tyto obdobné projekty, nebudeme jmenovat. My za ty peníze nakoupíme povolenky, finance pak jdou standardně do modernizačního fondu. Ten je potom přerozdělí mezi jednotlivé státy a ty s penězi nakládají podle sebe. My vlastně vybíráme peníze těm teplárníkům, kteří jsou z nás tak nervózní, nebo lidem na Zelenou úsporám. My jsme se opravdu chtěli vyhnout tomu, abychom vybrané peníze rozdělovali.

A kde v tom je váš byznys?

Tak jako u burzy. Máme jedno procento z ceny při nákupu CO2INu, dvě procenta při jejich prodeji, desetina procenta z transferů těchto tokenů.

Do tří let budeme mít miliardovou hodnotu

Nyní už jde o ostrou verzi?

Uzavřeli jsme jednu kapitolu projektu. Od konce května je v ostrém režimu z pohledu monetárním, od konce léta jsme pak v obchodech s aplikacemi. Po několika týdnech jsme si řekli, že to opravdu funguje bez zásadních problémů. A začínáme s aktivním marketingem, chystáme vánoční kampaň s dárkovými vouchery, zapojíme influencery, využijeme sociální sítě. Větší klasickou placenou reklamu pak spustíme až po Novém roce.

CryptoPunk v Lobkowiczkém paláci

NFT jako nové rolexky? Kryptopeněženka může přinést lepší zaměstnání

V Lobkowiczkém paláci se sešli odborníci na krypto, umění i investice. Již za pár let podle nich bude větší část populace žít v plně digitálních prostředích, v nichž je budou reprezentovat nejrůznější atributy. Již nyní si lze v podobě takzvaných NFT neboli nezaměnitelných tokenů pořídit například tenisky nebo luxusní nemovitost. A také umění. A lidé za to vše již nyní platí stovky milionů dolarů.

Přečíst článek

CO2IN je v tuto chvíli tedy start-up s funkčním produktem. Jak s firmou chcete naložit dál?

Jsem v tom poměrně nový, ale tu terminologii už jsem se snad naučil, takže jestli to dobře chápu, v tuto chvíli dokončujeme fázi seed capitalu, pro kterou bylo hlavním milníkem uvedení CO2INu do obchodů s aplikacemi - Google Play i Appstore. Tato fáze ještě bude pokračovat zmíněnou kampaní na českém trhu. Nyní se tedy otevíráme diskusi s venture capitalem, což bychom chtěli dotáhnout do jednoho roku. S jeho pomocí bychom chtěli otevřít dveře na nejzajímavější trhy v Evropě.

Zájemce již máte?

My je měli již před rokem, když jsme CO2IN poprvé představovali v DOXu. 

Jde o české investory? Respektive operující i na českém trhu?

Asi nejlépe řečeno: česko-slovensko-německo kontinentální zájemci to jsou. No a pak, zhruba do tří let od teďka, by měla přijít třetí fáze financování, kdy by mi měla zbýt již jen velmi malá minorita. Důležité v tom bude, abych nijak nebrzdil celý projekt, tu myšlenku, technologii v nějaké masivní expanzi do celého světa, který se přeci jen ubírá přesně tím směrem, který náš projekt předjímá, jak jsem si v Glasgow potvrdil.

Zůstal byste CEO?

Nejpozději v tom třetím kole bych chtěl přestat být výkonným šéfem. Ale je možné, že to bude již při vstupu venture capitalu, možná bych byl i raději. My jsme postavili funkční model s dobrým nákupem povolenek a skvěle propracovaným risk managementem, budujeme back office a IT lze rozšiřovat podle růstu počtu uživatelů, ale tam už bychom nějakou pomoc potřebovali a moje hodnota tam je nulová. Pro expanzi bude důležitý sales marketing, kde moje přidaná hodnota je větší, ale můžu do toho mluvit i z pozice otce zakladatele.

Netflix, ilustrační foto

Netflix opět investuje do výroby, koupil trikové studio Scanline

Netflix koupil malé studio vizuálních efektů Scanline VFX, které se mimo jiné podílelo na nyní již čtyřech řadách divácky úspěšného seriálu Stranger Things. Streamovací služba mohutně v posledních letech investuje do vlastní a často pozoruhodné produkce s cílem posílit svou pozici na výsostně konkurenčním filmovém trhu. Cena transakce nebyla zveřejněna.

Přečíst článek

Ortel regulace

Kolik vás to stálo a jaké peníze chcete v průběhu financování získat?

Vyčlenil jsem na celý projekt dva miliony eur, v tuto chvíli jsme zatím proinvestovali polovinu. A v každém kole financování bychom chtěli přidat jeden řád.

Jaké máte cíle v počtu uživatelů?

V tuto chvíli po pár měsících ostrého provozu to jsou tisíce uživatelů a cíl je do roka 100 tisíc. A neměli by to být jen Češi, ale měli by tam být i z jiných zemí, Německa, Rakouska, Beneluxu, Slovenska, Francie, Británie… Až se dostaneme na desítky tisíc uživatelů, věřím, že to pro nás bude breaking point.

Řešíte nějak regulaci, například s ČNB?

Vzhledem k tomu, že jsme fintech zainteresovaný v obchodu s emisními povolenkami, tak regulace nás čeká nejspíš permanentní. Současně jsme digitální měna a jsme blízko kryptoměnám, ačkoliv kryptoměnou nejsme, tím jsme nejméně ve třech složitých odvětvích současně: finance, digitální svět, energetika. Ale my se před nikým ani ničím neschováváme, jsme česká firma, transparentní, platíme odvody a daně a například s ČNB vedeme neustále debatu, co všechno bychom měli splňovat. Každopádně v tuto chvíli žádnou licenci nemáme a možná ani žádnou potřebovat nebudeme, ale raději se chováme, jako bychom nějakou potřebovali.

Jiří Písařík z Bohemia Energy

Tisíce lidí přijdou o elektřinu od další firmy skupiny Bohemia Energy

Dalších asi 8,5 tisíce odběratelů přijde o elektřinu a asi 450 klientů o plyn od další firmy ze skupiny Bohemia Energy. Činnost ukončí Amper Market, učinit tak plánuje v příštím roce, uvedl majitel Bohemia Energy Jiří Písařík (na snímku). Firma je podle něj ztrátová. Bohemia Energy podle něj skončila proto, že banky odmítly skupině kvůli vysokým cenám energií na trhu poskytnout potřebné financování.

Přečíst článek

Písaříkova ruleta

Na závěr krátce k vaší bývalé firmě, kterou jste prodal Jiřímu Písaříkovi z Bohemia Energy. Jak to vnímáte, když jste mu před třemi lety prodal úspěšně fungující firmu?

Firmu jsem prodal s obratem kolem čtyř pěti miliard a se stoprocentně jištěnou obchodní pozicí, protože to bylo nasmlouváno dopředu. A dokonce i s kontraktem se Správou železnic, na druhou stranu také s nedobytnou pohledávkou za Energii pod kontrolou ve výši 150 milionů, kterou pan Písařík musel převzít. Důvodem prodeje bylo i to, že jsem nebyl schopen docílit toho, aby firma měla na tyto tržby zisk alespoň sto milionů. Zákazníci jeli na nejnižší cenu a ačkoli se z toho postupně stával lovebrand, monetizovali bychom to zhruba někdy teď. To se ale evidentně po začlenění do Bohemia Energy nestalo. Nemám žádné insiderské informace, jde o obyčejnou trojčlenku zvenčí, ale jsem přesvědčený, že kdyby tu původní obchodní pozici přetáčeli dál a pokračovali v tom nastaveném obchodním modelu, tak by to dneska zachránilo celou skupinu. Bohužel mě ta celá situace dost rozčiluje, protože samozřejmě mi neustále volají lidé, které se mi povedlo přesvědčit, aby Amperu prodávali elektřinu nebo ji od něj kupovali, a ptají se, co se to děje.

Takže důvodem nejsou emisní povolenky, jak se snaží řada lidí tvrdit?

To mě rozčiluje také, protože oni prostě neuměli nakupovat. Myslím, že v této oblasti dojde k docela velké edukaci všech.

Povede pád Bohemia Energy k tomu, že se trh s energiemi zase výrazně zkoncentruje?

Tak to se už stalo. A bude záležet na tom, až se to uklidní, jak se to bude vyvíjet dál. V Británii se toto stalo již potřetí. S tím rozdílem, že tam zkrachovaly desítky menších dodavatelů a u nás to byl jediný, který měl téměř milion klientů.

Jan Palaščák 

Vystudoval ekonomii a filosofii na Masarykově univerzitě v Brně. Od roku 2007 se pohybuje v oblasti energetiky, podílel na projektech fotovoltaických elektráren a dalších OZE. V roce 2011 založil obchodníka s elektřinou a plynem Amper Market, o sedm let pozdeji firmu prodal spolu s ostatními akcionáři skupině Bohemia Energy. Od roku 2013 své podnikání rozšiřoval do dalších oblastí, mezi něž patří energetické úspory (Amper Savings), přesná předpověď počasí (Amper Meteo) a nově fintech projekt CO2IN. 

Nord Stream 2, výstavba plynovodu, ilustrační foto

Na dně Baltu je hotovo, plyn z Ruska ale skrz chybějící razítka nepoteče

Německý regulační úřad projektu plynovodu Nord Stream 2 nyní neudělí povolení k provozu. Požaduje, aby provozovatel nejprve upravil svou obchodní strukturu podle německého práva. I pokud dá Spolková agentura pro sítě projektu zelenou, může trvat další až čtyři měsíce, než se k němu vyjádří Evropská komise, uvedla agentura DPA.

Přečíst článek

Dům od architektů ze studia SENAA

Beton a dřevo. I na malém pozemku může vzniknout působivá architektura

Zadání investorů směrem k architektům ze studia SEENA znělo jasně: „Rodinný dům. Pokud se dá na pozemku vůbec něco postavit“. Místo, na němž dnes dům stojí i s vinným sklípkem a zahradním domkem, totiž není příliš rozlehlé, a navíc má i náročný svažitý terén.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Jan Palaščák

Jan Palaščák: Celoevropské řešení energetické krize nečekejme. Bude to spíš rámec

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme