Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Vysněný život za oceánem. Ale v opačném směru - Američané skupují domy na jihu Evropy

Američané skupují nemovitosti na jihu Evropy. Na snímku pohled na portugalský Lisabon
iStock
Zdeněk Pečený

Američané hledají v Evropě životní styl, který si na druhé straně Atlantiku nemohou dovolit. Na jihu Evropy je pro ně levno. Prodeje nemovitostí Američanům v Portugalsku, Španělsku i Řecku jdou nahoru, stejně jako - k nelibosti místních - ceny realit.

Reklama

Ben Mitas a jeho manželka Megan se do Portugalska přestěhovali z Floridy v roce 2019 a pronajali si čtyřpokojový byt za 2500 eur (zhruba 60 tisíc korun) měsíčně v Campo de Ourique, klidné čtvrti Lisabonu s malými obchody a restauracemi. Loni koupili dům z 19. století v Lapě, historické čtvrti posazené vysoko nad řekou, s ambasádami a paláci a vilami z 18. století s kachlovými fasádami. Dům nyní rekonstruují na svůj „věčný domov,“ řekla deníku New York Times Mitasová.

Místní přítomnost bohatých cizinců netěší

Její manžel stále pracuje jako hypoteční makléř a často se za prací vrací na Floridu, ale jejich život je v Lisabonu, kde jsou jejich dvě malé děti ve školce.

Američané, kteří si nemohou dovolit vysněné domy ve městech, kde chtějí žít, jako jsou San Francisco či New York, se ve značném počtu stěhují do jižní Evropy. Na regionu je přitahuje mírné klima a relativně nízké životní náklady. Díky silnému dolaru je život v Evropě nyní ještě dostupnější. Řada Američanů se snaží vyměnit životní styl závislý na autech za šanci žít relativně levně v pulzujícím evropském městě.

Řadový dům ve Španělsku.

Ředitel Century 21: Chata na Mácháči vyjde dráž než ve Španělsku

Nemovitosti v zahraničí lákají kvůli ceně čím dál více Čechů. Chaty a chalupy totiž vyjdou v některých tuzemských lokalitách dráž než ve Španělsku nebo Itálii. Levně si jde koupit rodinný dům i v některých tuzemských regionech. „Především na východě ČR, na hranicích se Slovenskem cena rodinných domů klesla o 20 procent,“ říká ředitel sítě realitních kanceláří Century 21 Tomáš Jelínek.

Přečíst článek

Co je pro tyto Američany levné, je pěkně drahé pro Jihoevropany, jejichž průměrné mzdy jsou podstatně nižší než ty americké. Místní musí na realitním trhu soupeřit s bohatými cizinci v místech, která už tak deformují krátkodobé pronájmy.

Výsledkem toho všeho je generace, které se nedaří osamostatnit. Více než 90 procent Jihoevropanů mladších 35 let totiž stále žije u rodičů. To je míra na druhé straně oceánu naprosto nevídaná. Lisabon „přestal být dostupný pro lidi, kteří v této zemi žijí a pracují,“ uvedla Rita Silva, výzkumnice z Habita!, organizace zabývající se dostupností bydlení.

Není to náhoda

Příliv zahraničních kupců na realitní trhy na jihu Evropy není náhoda. Země jako Portugalsko, Španělsko či Řecko se bohatým cizincům a korporacím dvoří již delší dobu v naději, že přilákají talentované cizince a posílí své ekonomiky. Portugalsko a Španělsko nedávno zavedly víza pro takzvané digitální nomády, která jim umožňují žít v zemi po delší dobu. Řecko je zavedlo už před nějakou dobou.

digitální nomád, práce z pláže

Kryptonomádi se usazují zpět ve velkých městech. Medvědí trh kočování nepřeje

Téměř tři čtvrtě roku medvědího trhu s digitálními měnami začíná doléhat na takzvané kryptonomády. Ti se místo práce z pláže či apartmánů pětihvězdičkových hotelů vracejí zpět do šedivých a rušných velkoměst, epicenter dění a byznysu.

Přečíst článek

Ve Španělsku vyskočily prodeje domů Američanům od první poloviny roku 2019 do první poloviny roku 2022 o 88 procent. Američané patřili k těm, kteří byli ochotni utratit za metr čtvereční nejvíce. V roce 2022 žilo v Portugalsku téměř 10 tisíc amerických občanů, což je o 239 procent více než v roce 2017, vyplývá z údajů portugalské vlády.

Američané, kteří zde zapouštějí kořeny, si užívají příjemné počasí, dlouhé obědy a vystačí si s překladačem v mobilu a hrstkou frází v místním jazyce. Většinou říkají, že i když se pokusí o konverzaci, místní rychle přepnou do angličtiny, protože tou tu mluví skoro každý.

Děti amerických rodičů se v školkách a školách stanou rychle bilingvní. To rodičům umožňuje přístup k malým tlumočníkům, kteří jim pomohou ve chvílích, kdy Google Translator nestačí. „Hlavním lákadlem je pro ně změna životního stylu. Chtějí tu žít kosmopolitněji,“ řekl NYT Luis Mendes, městský geograf na univerzitě v Lisabonu.

Španělská Valencie byla zvolena nejpříjemnějším městem pro expaty v roce 2022 podle žebříčku společnosti InternNations.

Kde se cizincům žije nejlépe? Ve Valencii. Paříž je opačný extrém a Praze sluší průměr

Miliony lidí brázdí kvůli práci svět. A pokud někdo uvažuje o práci v zahraničí, měl by pozornost zaměřit na španělskou Valencii. Město zvítězilo v žebříčku metropolí s nejlepšími podmínkami pro expaty před Dubají a možná překvapivě Mexico City. Praha obsadila 21. příčku a Paříž – v minulosti tolik vzývaná umělci a intelektuály – se naopak krčí u dna žebříčku pěti desítek měst od společnosti InterNations, který zveřejnil server CNBC.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Spojené státy ztrácejí lesk. Cizinci přestali kupovat tamní nemovitosti

Spojené státy ztrácejí realitní lesk. Cizinci přestali kupovat tamní nemovitosti

Přečíst článek
Mick Jagger prodává floridskou rezidenci. Žádnou okázalost nečekejte

Mick Jagger a jeho o 43 let mladší partnerka prodávají floridskou rezidenci. Je docela skromná

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme