Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Spojené státy ztrácejí realitní lesk. Cizinci přestali kupovat tamní nemovitosti

Spojené státy ztrácejí lesk. Cizinci přestali kupovat tamní nemovitosti
iStock
Zdeněk Pečený

Zahraniční kupce od pořízení nemovitosti odrazují především vysoké ceny, nejen samotných domů, ale i všeho ostatního.

Reklama

Nákupy nemovitostí ve Spojených státech cizinci klesají již šest let v řadě a dostaly se tak na nejnižší úroveň v historii, píše deník Wall Street Journal. Statistika mluví jasně. Cizincům již Spojené státy – při současných vysokých cenách všeho – nepřijdou příliš atraktivní. Tento trend nepomohl zvrátit ani oslabující dolar, či válka na Ukrajině, která přiměla řadu Evropanů ke koupi nemovitostí dále od ukrajinských hranic.

Na kolik vyjde apartmán na Kapverdách.

Na chatu do Afriky? Na Kapverdách se dá koupit apartmán za milion

Kapverdy nejsou jen synonymem pro luxusní dovolenou, ceny tamních nemovitostí přináší i zajímavé investiční příležitosti. Apartmány nebo vily tam začali kupovat i Češi. Vyjde je to totiž levněji než v Česku.

Přečíst článek

Mezinárodní kupci zakoupili během dvanácti měsíců do letošního března 84,6 tisíce amerických nemovitostí, což je o 14 procent méně než o rok dříve. Vyplývá to ze zprávy zveřejněné Národní asociací realitních kanceláří (NAR).

Rekordní ceny

Celková cena rezidenčních nemovitostí pořízená kupujícími ze zahraničí klesla o něco méně, když se propadla o 9,6 procenta na 53,3 miliardy dolarů (1,16 bilionu korun). To je ale také nejméně od doby, kdy NAR začala tato data v roce 2011 shromažďovat. Ceny nemovitostí se přitom v řadě částí Spojených států v uplynulé dekádě i zdvojnásobily.

Češi se od podzimu dostanou do Vietnamu přímo z Prahy.

Exotika je pro Čechy dostupná: Nově mohou létat přímo Vietnam, za 11 hodin a 30 tisíc na týden

Zájem o vzdálené exotické destinace roste. Ve srovnání s rokem 2019 i o více než 50 procent. Po Thajsku, Dominikánské republice nebo Zanzibaru nově Češi přímo z Prahy doletí i do Vietnamu a na Kubu.

Přečíst článek

Rekordní ceny odrazují nejen zahraniční kupce, ale i samotné Američany. Navíc nabídka nemovitostí už taky není, co bývala. A rozkolísaný dolar situaci také dvakrát nepomáhá. „Vzhledem k tomu, že ceny domů v USA v letech 2020–2021 tak výrazně vzrostly... lidé na to prostě nemají,“ řekl Lawrence Yun, hlavní ekonom NAR.

Úroky neřeší

Cizinci většinou platí hotově bez nutnosti vyřizovat si hypotéku, a tak by jejich nákupy neměly tolik ovlivnit současné vyšší úrokové sazby. Cizinci za nemovitost také utrácejí o něco více. Mediánová kupní cena pro zahraniční kupce byla ve sledovaném roce 396,4 tisíce dolarů, uvedl NAR. Je to asi o osm tisíc dolarů více, než kolik činila mediánová cena všech nemovitostí na americkém sekundárním trhu, tedy ne novostaveb.

Cizinci však vždy představovali malou část celkového trhu s bydlením ve Spojených státech, tvoří méně než dvě procenta prodejů. Jejich nákupy se ale obvykle koncentrují v několika oblastech a státech. Oblíbené jsou Florida, Kalifornie a Texas.

Řadový dům ve Španělsku.

Ředitel Century 21: Chata na Mácháči vyjde dráž než ve Španělsku

Nemovitosti v zahraničí lákají kvůli ceně čím dál více Čechů. Chaty a chalupy totiž vyjdou v některých tuzemských lokalitách dráž než ve Španělsku nebo Itálii. Levně si jde koupit rodinný dům i v některých tuzemských regionech. „Především na východě ČR, na hranicích se Slovenskem cena rodinných domů klesla o 20 procent,“ říká ředitel sítě realitních kanceláří Century 21 Tomáš Jelínek.

Přečíst článek

Tuto vilu v turistické oblasti Phuket můžou vlastnit i Češi.

Češi skupují luxusní apartmány v Thajsku. Stojí méně než garsonka v Ústí

Sen o vlastním domě v Malaze, Chorvatsku nebo na Tenerife si již splnila spousta Čechů. Nyní jejich sny směřují o poznání dál. Díky přímým letům, ale také pro stabilní klima i bezpečnostní situaci stále více Evropanů touží po domě v Thajsku. A platí to i pro Čechy, ačkoli to je s vlastnictvím nemovitosti v Thajsku poněkud složitější.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Nemovitosti v Kalifornii

Překvapení: Ceny amerických nemovitostí klesají. Poprvé po deseti letech. Češi si ještě počkají

Přečíst článek
Mick Jagger prodává floridskou rezidenci. Žádnou okázalost nečekejte

Mick Jagger a jeho o 43 let mladší partnerka prodávají floridskou rezidenci. Je docela skromná

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme