Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zlatá víza skončila, Američané jdou z Portugalska domů

Americké líbánky s portugalskými zlatými vízy končí. Digitální nomádi se houfně vracejí do Států
iStock
Dušan Kütner
duk

V posledních třech letech bylo Portugalsko zemí zaslíbenou pro americké expaty. Romanci je však konec, napsala agentura Bloomberg. Důvodem je únorové zrušení udělování zlatých víz pro zahraniční experty i prudký růst cen nemovitostí a nájmů.

Reklama

Mnoho Američanů se v posledních třech covidových letech zamilovalo do Portugalska. Země na Iberském poloostrově nabízela levné nemovitosti, míle krásného mořského pobřeží a úlevu od americké politiky rozdělující národ v době, kdy vzkvétala práce na dálku. Nyní se opět prosadila realita – a líbánky jsou u konce, napsal Bloomberg.

Brusel chce zarazit obchodování se zlatými vízy skrze nákupy nemovitostí na jihu Evropy

Brusel chce zarazit obchodování se zlatými vízy. Cesta Číňanů k občanství v EU vede skrz nemovitosti

Evropská unie chce skoncovat s takzvanými zlatými vízy, která členské země nabízejí mimoevropským „investorům“. V řadě zemí to v praxi znamená trvalý pobyt a cestu k občanství pro každého, kdo si koupí dostatečně drahou nemovitost. Zatím udělování zlatých víz zůstává na jednotlivých státech unie.

Přečíst článek

Mnozí z Američanů, kteří nyní Portugalsko opouští, říkají, že život v jihoevropské zemi nesplnil jejich očekávání. Důvodem jsou jazykové bariéry, byrokracie úřadů i náklady na bydlení, které výrazně stouply právě kvůli přílivu zahraničních expatů a investic.

Sbohem, zlatá víza

Země také ztrácí přitažlivost pro nové zájemce o život v Portugalsku poté, co tamní vláda v únoru zrušila program zlatých víz. Výsledkem je snížení počtu cizinců, nejen z USA, kteří chtějí do Portugalska přesídlit. Mezinárodní rezidenční program Get Golden Visa zaznamenal v prvním čtvrtletí 37procentní pokles v počtu dotazů od Američanů na jejich nabízené portugalské programy a 18procentní pokles počtu všech expatů ve srovnání se stejným obdobím loňského roku.

Američané skupují nemovitosti na jihu Evropy. Na snímku pohled na portugalský Lisabon

Vysněný život za oceánem. Ale v opačném směru - Američané skupují domy na jihu Evropy

Američané hledají v Evropě životní styl, který si na druhé straně Atlantiku nemohou dovolit. Na jihu Evropy je pro ně levno. Prodeje nemovitostí Američanům v Portugalsku, Španělsku i Řecku jdou nahoru, stejně jako - k nelibosti místních - ceny realit.

Přečíst článek

„Lidé, kteří se minulou zimu ptali na stěhování do Portugalska, to z větší části neudělali,“ řekl David McNeill, zakladatel poradenské společnosti Expat Empire.

Jde o významnou změnu. Když se během pandemie prosadila revoluce v podobě home office a tedy práce na dálku odkudkoli, Portugalsko lákalo cizince svým programem pro ziskaní rezidenčního statusu a zahraničních investic. Začalo nabízet zlatá víza pro digitální nomády a daňové úlevy v podobě paušální 20procentní daně z příjmu pro profesionály z vybraných oborů po dobu 10 let pobytu a žádnou daň ze zahraničních příjmů expatů.

Řadový dům ve Španělsku.

Ředitel Century 21: Chata na Mácháči vyjde dráž než ve Španělsku

Nemovitosti v zahraničí lákají kvůli ceně čím dál více Čechů. Chaty a chalupy totiž vyjdou v některých tuzemských lokalitách dráž než ve Španělsku nebo Itálii. Levně si jde koupit rodinný dům i v některých tuzemských regionech. „Především na východě ČR, na hranicích se Slovenskem cena rodinných domů klesla o 20 procent,“ říká ředitel sítě realitních kanceláří Century 21 Tomáš Jelínek.

Přečíst článek

Počet zahraničních rezidentů v posledních letech proto vzrostl na historické maximum ve výši téměř 700 tisíc a počet Američanů se podle oficiálních statistik mezi lety 2018 a 2022 více než ztrojnásobil na téměř deset tisíc.

Napětí na realitním trhu

Příliv nových obyvatel ale napnul nabídku bydlení v Portugalsku. Ceny domů v roce 2022 vyskočily o 19 procent, což je největší roční narust od roku 1991. A průměrné nájemné loni také prudce vzrostlo, podle realitního webu Idealista se například v Lisabonu meziročně zvýšilo o 43 procent na 1693 eur (asi 40 tisíc korun) měsíčně. To začalo odrazovat cizince, z nichž mnozí si nemohou dovolit vlastní nemovitosti ve svých domovských zemích a hledali levnější možnosti bydlení a života, například po odchodu do důchodu.

Václavské náměstí v Praze

Češi se loni měli pod průměrem EU, ale lépe než Španělé či Portugalci

Životní úroveň v Česku se loni vůči evropskému průměru relativně snížila. Hrubý domácí produkt (HDP) na obyvatele v paritě kupní síly se snížil o dva procentní body na 91 procent průměru Evropské unie. Česko tak je na úrovni Slovinska, mírně zaostává za Itálií (95 procent) a Maltou (96 procent) a naopak je nad Španělskem (84 procent) či Portugalskem (74 procent). Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad ve Statistické ročence 2022.

Přečíst článek

Zvýšené ceny na realitním portugalském trhu a nedostupnost bydlení navíc vyvolaly hněv samotných Portugalců, načež vláda v únoru zareagovala právě zrušením programu zlatých víz, aby zpomalila příliv zahraničních peněz a cizinců. Program přitom přinesl od svého spuštění v roce 2012 do státní pokladny sedm miliard eur. Jen v loňském roce bylo Američanům uděleno 216 zlatých víz, čímž podle statistik přistěhovalectví předčili Číňany jako největší příjemci zlatých víz v Portugalsku.

Portugalsko, kam se řada cizinců odstěhovala kvůli nulovým daním na kryptoměny, navíc chystá zdanění digitálních aktiv, pokud je uživatelé drží kratší dobu než rok.  

Andorra se stává novým daňovým rájem pro digitální nomády

Dubaji roste konkurence. Andorra se stává novým daňovým rájem pro digitální nomády

Influenceři, youtubeři či hráči elektronických sportů: Andorra láká díky svému výhodnému daňovému systému a příznivým životním podmínkám lidi, kteří si vydělávají aktivitami na internetu. Cílem tohoto malého knížectví v Pyrenejích je stát se místem, kde se daří internetovým profesím, píše agentura AFP.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Indonésie láká nejchytřejší mozky světa. První zlaté vízum dostal průkopník umělé inteligence Sam Altman.

Indonésie láká nejchytřejší mozky světa. První zlaté vízum dostal průkopník umělé inteligence Sam Altman

Přečíst článek
Brusel chce zarazit obchodování se zlatými vízy skrze nákupy nemovitostí na jihu Evropy

Brusel chce zarazit obchodování se zlatými vízy. Cesta Číňanů k občanství v EU vede skrz nemovitosti

Přečíst článek
Američané skupují nemovitosti na jihu Evropy. Na snímku pohled na portugalský Lisabon

Vysněný život za oceánem. Ale v opačném směru - Američané skupují domy na jihu Evropy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme