Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Španělsko - informace o tématu

Chery Omoda E5

Vyrábět auta do Evropy míří další čínská automobilka

Čínská automobilka Chery Automobile bude vyrábět vozy ve Španělsku. Společnost dnes podepsala dohodu o společném podniku se španělským výrobcem EV Motors. Závod v Barceloně bude prvním výrobním závodem Chery v Evropě. Dohoda má být formálně stvrzena příští pátek, uvedla EV Motors.

Přečíst článek

Za vraždou ruského dezertéra, který nesouhlasil s válkou, stojí Moskva, uvedla španělská rozvědka

Přečíst článek
Chlebíček v karlínském bistru Jana Paukerta

Pavel Maurer: Bez chlebíčků, čočky a ovocného salátu to prostě není Silvestr. Letos ale bude jiný

Miluju chlebíčky a kvalitní víno. Jedno je však jisté: v posledních vteřinách tohoto roku budeme myslet víc než kdykoli jindy na ty, co již nejsou mezi námi, píše o letošním Silvestru ve svém pravidelném sloupku gastronaut Pavel Maurer.

Přečíst článek
Ilustrační foto

Jak si vydělat bydlením? Některé země za něj zaplatí, Švýcaři nabízí i více než milion

Nejsou to jen italské vesnice, které bojují s odlivem obyvatel a lákají nové obyvatele na domy za euro. Jsou i jiné země a města, které vám zaplatí, když do nich nastěhujete.

Přečíst článek
Pedro Sanchéz

Karel Pučelík: Sanchéz znovu premiérem. Je „Orbánem z jihu“ nebo zachráncem před populismem?

Staronový španělský premiér Pedro Sanchéz si k funkci pomohl dohodou s katalánskými (i jinými) separatisty. Konzervativní opozice je konsternována, lídra socialistů srovnává s Orbánem a žaluje na něho i v Bruselu.

Přečíst článek
Ceny olivového oleje vystřelily na rekord

Ceny olivového oleje vystřelily na rekord. Krade se ve velkém už v lisovnách

Světové ceny olivového oleje vystoupaly na nové rekordy, protože středomořské země, které jsou jeho hlavními producenty, sužují velká sucha. Tuna oleje vyjde na 8 306 eur, tedy zhruba 203 tisíc korun, což je meziroční nárůst o víc než 130 procent. A čeho je málo, to si lidé snaží opatřit, jak se dá. I za cenu krádeže. Koncem srpna tak zmizelo z jedné ze španělských lisoven na 50 tisíc litrů tohoto „tekutého zlata“.

Přečíst článek
Extrémní počasí a požáry mění evropský cestovní ruch. Turistický průmysl ale není připraven

Vedra a požáry mění cestovní mapu Evropy. Na úkor jihu, který se na změny stále nepřipravil

Madrid bude v roce 2050 klimatem připomínat severoafrické město Marrákeš, Londýn bude více jako Barcelona a Stockholm jako Budapešť. Klimatické změny, které stojí za požáry v Řecku a rekordními vedry na jihu Evropy, změní cestovní ruch a zvyky turistů. Jenže cestovní průmysl na to není připraven, napsala agentura Bloomberg.

Přečíst článek
Život v Barceloně - ilustrační foto

Úroky na euru rostou. Španělé masivně splácejí hypotéky

Vrací se rozdělená Evropa. A dokonce tentokrát jde o rozdělení samotné eurozóny, tedy spolku zemí platících eurem. Za rozdělením této unie stojí rostoucí úroky na eurových dluzích. Kvůli nim část zemí čelí masivnímu nárůstu ceny hypoték. A naopak v jiných zemích je situace zcela klidná. Důvod? V části zemí eurozóny mají dlouhé fixace, jinde jsou naopak běžné hypotéky s takzvaným plovoucím kurzem.

Přečíst článek

Amazon a Apple zaplatí ve Španělsku miliardové pokuty. Jejich vzájemná dohoda prodražila Španělům iPhony

Španělský antimonopolní úřad v úterý vyměřil americkým společnostem Amazon a Apple pokuty v celkovém objemu 194,1 milionu eur (zhruba 4,6 miliardy korun), a to kvůli omezování hospodářské soutěže v internetovém prodeji zařízení Applu ve Španělsku. Informovala o tom agentura Reuters.

Přečíst článek
Tesla chce vlastní gigafactory ve španělské Valencii

Když Volkswagen, tak i Tesla. Americká automobilka chce vlastní gigafactory ve španělské Valencii

Španělská Valencie by se brzy mohla stát evropskou kolébkou elektromobility. Před rokem oznámil Volkswagen, že tam chce mít svoji gigafactory. Nyní na veřejnost probublávají informace, že stejný plán má i automobilka Tesla Elona Muska.

Přečíst článek
V Katalánsku kvůli suchu vyletěla cena rajčat vzhůru

Zápisky z cest Pavla Maurera: V Katalánsku rajčata vyvažují zlatem

Voda. Zázračná tekutina, bez které by nebylo života. V některých koutech naší planety už dobře vědí, co to je, když se jí nedostává. A právě jedno z takových míst navštívil gurmet Pavel Maurer a se čtenáři Newstreamu se podělil o své zamyšlení o vodě.

Přečíst článek
Tekuté zlato. Cena olivového oleje vystřelila na 26leté maximum

Tekuté zlato. Sucho vystřelilo cenu olivového oleje na 26leté maximum

Olivový olej se na velkoobchodním trhu nyní prodává za nejvyšší ceny od poloviny 90. let. Na vině jsou hlavně přetrvávající sucha ve Španělsku, které je jeho hlavním producentem. Ceny šponuje také vysoká poptávka a nedostatek slunečnicového oleje v důsledku války na Ukrajině.

Přečíst článek
Reklama

News box

Čistý zisk Moneta Money Bank letos v prvním čtvrtletí vzrostl meziročně o 5,8 procenta na 1️⃣,3️⃣ miliardy korun. Výsledek je v souladu s očekáváním banky a byl ovlivněn především dobrým provozním ziskem a nižšími provozními náklady. Provozní zisk vzrostl v prvním čtvrtletí meziročně o 9,6 procenta na 3,1 miliardy korun a provozní náklady klesly o 3,8 procenta na 1,5 miliardy korun.
Americká internetová společnost Meta Platforms v prvním čtvrtletí více než 📈 zdvojnásobila čistý zisk na 12,4 miliardy dolarů (292,6 miliardy korun) ze 5,7 miliardy dolarů před rokem. Firma, která mimo jiné vlastní sociální sítě Facebook a Instagram či komunikační platformu WhatsApp dále oznámila, že letos očekává vyšší výdaje kvůli zavádění nových produktů umělé inteligence (AI) a posilování infrastruktury pro jejich podporu.
Čínská sociální síť pro sdílení krátkých videí TikTok  pozastaví v Evropské unii program odměn u své aplikace TikTok Lite. Firma o tom dnes informovala na síti X. V mezičase se provozovatel sociální sítě soustředí na připomínky od Bruselu, který si všímá dopadů aplikace na děti. 
Právě schválený balík americké pomoci může odvrátit porážku Ukrajiny, vítězství jí ale zatím  nezajistí, uvedla agentura AP. Ekonomická a vojenská podpora v hodnotě 61 miliard dolarů (1,4 bilionu korun) podle ní umožní Ukrajině zpomalit postup ruských vojsk a poskytne jí čas na vypracování strategie, jak vytlačit Rusko z ovládnutých území.
Reklama
Reklama
Doporučujeme