Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Řecko - informace o tématu

Aténské letiště jde na burzu. Stát z toho má 20 miliard

S akciemi mezinárodního letiště v Aténách se příští týden začne obchodovat na burze.

Přečíst článek
Elginovy mramory v Britském museu v Londýně

Karel Pučelík: Britsko-řecká potyčka o mramory ukázala, že ne vše jde vymlčet

Přečíst článek

Marek Mora: Jih Evropy příští rok překvapí rychlým snížením zadlužení. Česku naopak poroste

Přečíst článek
Pláž Lustica Bay v Černé Hoře.

Dovolená může stát i 20 milionů, říká šéf luxusní cestovky. Bohatí milují soukromé tryskáče a jachty

Přečíst článek
Řecké zdravotnictví je na hraně kolapsu

Řecké zdravotnictví je na pokraji kolapsu, chybí lékaři i sanitky

Řecké ostrovy se svojí idylickou krajinou překypují turisty, jejich zdravotnictví je ale na hraně kolapsu. Úmrtí mladé ženy v pokročilém stadiu těhotenství a jejího nenarozeného dítěte jsou jen dva případy smrti kvůli chronickému nedostatku záchranářů a zdravotníků, píše server Politico.

Přečíst článek
Akropolis v Athénách

Lukáš Kovanda: Konec řecké dluhové krize. Čechy to může přesvědčit k přijetí eura

Dluhopisy řecké vlády se vrací mezi investiční elitu. Alespoň tedy z pohledu ratingové agentury Scope. Ta jim včera večer středoevropského času, po zavření burz, zlepšila ratingové hodnocení ze stupně BB+ na BBB-. To znamená, že řecký dluh se z hlediska hodnocení agentury Scope ocitá v investičním pásmu.

Přečíst článek
Ani požáry a spáleniště neodradily turisty od hrátek u moře, jako ve čtvrtek 27. července 2023 na pláži poblíž vesnice Gennadi na ostrově Rhodos v jihovýchodním Řecku v Egejském moři.

Dalibor Martínek: Češi si za drama na Rhodosu můžou sami. Cestovky nejsou charita

Vyděšení turisté už jsou z Rhodosu doma, nikomu se kromě stresu a materiální újmy nic nestalo. Vhodný okamžik konstatovat, že na turismus není nárok. Není to ani veřejná služba. Je to byznys. Lidé chtějí cestovat, patří to k naší éře zábavy. Platí za to peníze, cestovky poskytují službu, píše komentátor Newstream.cz Dalibor Martínek.

Přečíst článek
Požáry v Řecku v červenci 2023.

Týden v obrazech: Požáry v Řecku, záplavy v Indii, pieta za Sinéad i líté boje fotbalistek na MS

Uplynulý týden ve světě i v Česku byl ve znamení rekordních veder a následných požárů na řeckém ostrově Rhodos i jinde. V Indii či na Filipínách ale naopak lidé bojovali se záplavami, Vltava se suchem, fanoušci charismatické zpěvačky Sinéad O´Connor se zprávou o její předčasné smrti v 56 letech a fotbalistky o titul mistryň světa na šampionátu na Novém Zélandě. Podívejte se, jak uplynulých sedm dnů zachytili nejlepší fotografové světových agentur.

Přečíst článek
Extrémní počasí a požáry mění evropský cestovní ruch. Turistický průmysl ale není připraven

Vedra a požáry mění cestovní mapu Evropy. Na úkor jihu, který se na změny stále nepřipravil

Madrid bude v roce 2050 klimatem připomínat severoafrické město Marrákeš, Londýn bude více jako Barcelona a Stockholm jako Budapešť. Klimatické změny, které stojí za požáry v Řecku a rekordními vedry na jihu Evropy, změní cestovní ruch a zvyky turistů. Jenže cestovní průmysl na to není připraven, napsala agentura Bloomberg.

Přečíst článek
Požáry v Řecku v červenci 2023.

Ohnivé peklo nekončí. Po Rhodu se desítky požárů šíří i na Korfu či Peloponésu

Řečtí hasiči bojují s ohněm nejen na ostrově Rhodos; desítky nových lesních požárů jsou na řadě míst země. Na ostrově Korfu byla nařízena evakuace asi 2500 osob. Hoří také na poloostrově Peloponés či na ostrově Evia, informovala agentura AFP. Řecko zažívá vlnu velmi teplého počasí, z Rhodu byly o víkendu převezeny do bezpečí desítky tisíc lidí.

Přečíst článek
letošní požáry v Řecku

Hořící Rhodos spustil obří evakuační operaci, na pomoc čekají také tisíce Čechů

Šíření lesního požáru na ostrově Rhodos spustilo největší evakuační operaci, jaká kdy v Řecku probíhala, uvedla místní policie. Podle agentury AFP muselo od soboty před plameny utéct přes 30 tisíc turistů a místních obyvatel. Média předtím popisovala chaotický vývoj v oblíbené letní destinaci, včetně omezeného přístupu k informacím i příletu dalších turistů. Řečtí hasiči se lidem omluvili a varovali, že situace by se mohla kvůli nepříznivým povětrnostním podmínkám zhoršit, napsala zpravodajská společnost BBC.

Přečíst článek
Řecký premiér Mitsotakis vyhrál volby, ale nezískal většinu v parlamentu

AKTUALIZOVÁNO: Řecký premiér Mitsotakis ovládl volby, k většině v parlamentu mu chybí pět křesel

V Řecku po sečtení více než 99 procent hlasů získala konzervativní strana Nová demokracie (ND) premiéra Kyriakose Mitsotakise téměř 40,8 procenta hlasů. Před levicovou opoziční stranou SYRIZA expremiéra Alexise Tsiprase má náskok skoro 21 procentních bodů, většinu v parlamentu ale nezískala.

Přečíst článek
Krvavé peníze pro Putina. Řečtí rejdaři vydělávají na ruské ropě

Krvavé peníze pro Putina. Řečtí rejdaři vydělávají na ruské ropě

Přední řečtí námořní dopravci přepravují více ruské ropy než státní moskevské tankery. Řečtí rejdaři pomáhají ruskému státnímu rozpočtu, ale zároveň drží světové ceny ropy pod kontrolou, což je zase v zájmu Spojených států a jejich spojenců.

Přečíst článek
Brusel chce zarazit obchodování se zlatými vízy skrze nákupy nemovitostí na jihu Evropy

Brusel chce zarazit obchodování se zlatými vízy. Cesta Číňanů k občanství v EU vede skrz nemovitosti

Evropská unie chce skoncovat s takzvanými zlatými vízy, která členské země nabízejí mimoevropským „investorům“. V řadě zemí to v praxi znamená trvalý pobyt a cestu k občanství pro každého, kdo si koupí dostatečně drahou nemovitost. Zatím udělování zlatých víz zůstává na jednotlivých státech unie.

Přečíst článek
Reklama

News box

Do Egypta uteklo z Pásma Gazy od loňského 7. října, kdy tam vypukla válka Izraele s hnutím Hamás, 80 tisíc až 1️⃣0️⃣0️⃣​​​​​​​ tisíc Palestinců. Agentuře AFP to dnes řekl palestinský velvyslanec v Káhiře Dijáb Allúh. Egypt odmítá přijmout větší počet palestinských uprchlíků z Gazy, což dnes znovu zopakoval jeho prezident Abdal Fattáh Sísí, který to zdůvodnil národní bezpečností, ale také obavami, že větší vysídlení z Pásma Gazy by ohrozilo dvoustátní řešení izraelsko-palestinského konfliktu.
Evropský výrobce letadel Airbus v prvním čtvrtletí zvýšil tržby meziročně o devět procent na 12,83 miliardy eur (zhruba 3️⃣2️⃣3️⃣ miliard korun). Jeho provozní zisk bez zahrnutí mimořádných položek však klesl o 25 procent na 577 milionů eur (zhruba 14,5 miliardy korun). Výrazně tak zaostal za očekáváním analytiků, kteří jej odhadovali na 789 milionů eur, napsala agentura Reuters.
Ukrajinský ministr zemědělství Mykola Solskyj podezřelý z machinací se státními pozemky předal ukrajinskému parlamentu rezignační 📜 dopis. Podle serveru RBK-Ukrajina to oznámil předseda parlamentu Ruslan Stefančuk.
Ruské ministerstvo zahraničí dnes oznámilo vyhoštění 2️⃣ lotyšských diplomatů. Jde podle něj o reciproční krok za dřívější vykázání dvou pracovníků ruské ambasády z pobaltské země. Ruská státní agentura TASS dříve v souvislosti s dnešním předvoláním lotyšské chargé d'affaires na ministerstvo uvedla, že Riga na konci března prohlásila za personu non grata jednoho ruského diplomata.
Litva hodlá pomáhat ukrajinským úřadům s ➡️ navracením ukrajinských mužů v branném věku, oznámil dnes podle serveru Delfi litevský ministr obrany Laurynas Kasčiúnas. Ve středu s podobným prohlášením přišlo Polsko.
Koruna dnes 📈 posílila k oběma hlavním světovým měnám. Vůči euru zpevnila od středečního podvečera o devět haléřů na 25,17 koruny za euro. K dolaru si polepšila o 13 haléřů na 23,50 koruny za dolar. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online kolem dnešních 17:00.
Newyorský odvolací soud dnes zrušil odsouzení někdejšího hollywoodského producenta 👨 Harveyho Weinsteina za sexuální delikty a nařídil zahájení nového procesu. Informuje o tom zpravodajský web televize CNN. Verdikt, který byl zrušen, mu v roce 2020 uložil trest 23 let vězení. 
Růst americké ekonomiky v prvním čtvrtletí výrazně zvolnil a v přepočtu na celý rok činil 1️⃣,6️⃣ procenta. Ve svém odhadu to dnes uvedlo americké ministerstvo obchodu. Ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku činil ročně přepočtený růst hrubého domácího produktu (HDP) Spojených států 3,4 procenta.
Energetický a průmyslový holding (EPH) podnikatele Daniela Křetínského v loňském roce snížil svůj provozní zisk (EBITDA) na 3️⃣,6️⃣ miliardy eur (zhruba 90,7 miliardy korun). Meziročně jde o pokles o 17 procent. Do hospodaření se promítl pokles cen energií na trhu. Kompletní energetická divize Křetínského skupiny EP Corporate Group (EPCG) pak zaznamenal provozní zisk 7,3 miliardy eur (skoro 184 miliard korun).
Případné zdražení 🍇 ovoce a zeleniny závisí podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáše Prouzy také na tom, jak dopadne úroda v dalších evropských zemích. Výkyvy počasí budou ale podle něj v budoucnu nejspíš čím dál častější, a je tak potřeba hledat cesty, jak jim české zemědělství přizpůsobit, řekl.
Reklama
Reklama
Doporučujeme