Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Anděl, Muzeum nebo Pankrác. Podívejte se, kde jsou v Praze nejdražší kanceláře

Není metro jako metro. Muzeum je top, nejlevnější kanceláře v Praze jsou na lince A
ČTK
Denisa Holajová

Bez blízkosti stanice metra nemá ani cenu stavět moderní kancelářské budovy. Tohoto pravidla se drží každý zkušený developer. U kterých stanic se však výstavba vyplatí nejvíc? A kde naopak najdou firmy nejlevnější pronájem prostor? Vodítko nabízí nová cenová metromapa realitní poradenské společnosti Colliers.

Reklama

Za nejvyšší základní nájemné se kanceláře pronajímají u centrálně situovaných stanic metra, jako je Muzeum nebo Náměstí Republiky. Nejnižší nájemné je naopak v okolí stanic Petřiny, Náměstí Míru či Opatov. 

Umístění u metra zajišťuje nejen ideální dopravní dostupnost, ale v jejich okolí také bývá pestrá škála obchodů, služeb a občanské vybavenosti. „Jde o aspekty, které lidé často zvažují při rozhodování o přijetí pracovní nabídky. Nechtějí cestou do práce trávit moc času, proto je důležité, aby kanceláře nebyly dál než deset minut pěší chůze od stanice metra,“ popisuje Jana Vlková z Colliers. 

Z natáčení podcastu s Leošem Anderle, šéfem Sekyra Group.

Šéf Sekyra Group: Kanceláře zdraží. Cenově se dostanou na úroveň Berlína

Kanceláře v Berlíně jsou mnohem dražší, v Praze se nájem vyšplhá nad 20 eur za metr čtvereční, říká šéf developerské skupiny Sekyra Group Leoš Anderle.

Přečíst článek

Deset eur je minimim

Jak ukazuje kancelářská metromapa, cenový rozptyl je značný, od 26,50 - 27,00 eur za metr čtvereční měsíčně v samotném centru Prahy až po 10,50 eur v okolí stanice Petřiny. U Náměstí Míru a Radlické dosahují ceny pronájmu moderních kanceláří 12 eur za čtvereční metr. V oblíbené komerční lokalitě mezi stanicemi Kačerov a Pražského povstání se ceny pohybují od 15 do 17 eur. Podobně Smíchovské nádraží a Anděl dají pronajímatelům vydělat 15,50 a 16,50 eur za metr čtvereční kancelářské plochy.

Čeká český kancelářský trh peklo jako v Americe? Experti soudí, že zatím ne

Čeká český kancelářský trh „pekelná bouře“ jako v Americe? Experti naopak čekají růst

Český trh komerčních nemovitostí za poslední rok výrazně zpomaluje. Tak jako ostatně řada dalších trhů po celém světě. Týdeník The Economist dokonce píše o americkém komerčním realitním trhu jako o místu “pekelné bouře”, kde se schyluje k velkému požáru, pokud už rovnou nehoří. Tuzemští experti to v Česku zatím tak špatně nevidí. Svůj díl na tom nepochybně mají prodeje, které se točí jen kolem „nekancelářských“ prostor. Investiční aktivita by tak měla prý vzrůst už letos, v druhé polovině roku.

Přečíst článek

Déčko přitáhne další development

Úplně nové atraktivní lokality skýtá pro developery výstavba linky metra D. V okolí budoucí stanice Nemocnice Krč chystá už několik let výstavbu nejen administrativních budov společnost Reflecta Development. Miliardové plány má rovněž u další stanice Déčka Nádraží Krč. Velkou kancelářskou lokalitou by se měly stát také Nové Dvory, kde velké pozemky zatím drží hlavní město.

Tím ale plány developerů nekončí. „Některé stanice metra vykazují velký potenciál pro redevelopment stávajících, často méně kvalitních budov, například Hrandčanská, Želivského nebo Pražského povstání,“ dodává Vlková.

O novinkách na trhu nemovitostí čtěte v Realitním Clubu

Poprvé na tuzemském trhu realit. Globální investor LCN Capital Partners koupil showroomy Mercedesu

Globální investor LCN Capital Partners vstoupil už i do Česka. Koupil showroomy Mercedesu

Převzetím 11 autosalonů Mercedes-Benz a dalších prémiových vozů vstoupil poprvé na český a slovenský trh realitní investor LCN Capital Partners. Firma, která spravuje aktiva v hodnotě téměř sedm miliard dolarů v několika fondech denominovaných v amerických dolarech, eurech a librách, koupila čtyři showroomy v Česku a sedm na Slovensku.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Nejen vysoké nájemné. Firmy se nechtějí stěhovat kvůli nákladům na vybavení i jeho likvidaci

Nejen vysoké nájemné. Firmy se nechtějí stěhovat kvůli nákladům na vybavení kanceláří i jeho likvidaci

Přečíst článek
Skupina Skanska zkolaudovala v prvním čtvrtletí 2023 kancelářský projekt PORT7 v blízkosti Nádraží Holešovice v Praze 7.

Milan Kilík z JLL: Levnější nájmy u kanceláří nebudou. Nájemci si ale přijdou na jiné benefity

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme