Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Šéf Sekyra Group: Kanceláře zdraží. Cenově se dostanou na úroveň Berlína

Petra Jansová

Kanceláře v Berlíně jsou mnohem dražší, v Praze se nájem vyšplhá nad 20 eur za metr čtvereční, říká šéf developerské skupiny Sekyra Group Leoš Anderle.

Reklama

Kancelářský trh prošel během covidu velkou proměnou. Ale ne takovou, jakou by všichni čekali. Tedy, že kanceláře nebudou skoro potřeba. Mění se ale trendy. Firmy opouští velké „open space“ prostory. Zaměstnavatelé chtějí pro své lidi „wellbeing“ prostředí.

Home office běžně využívaný během covidu totiž ovlivnil trh komerčních nemovitostí mnohem méně než válka na Ukrajině, během níž došlo na velmi významné přerušení dodavatelských řetězců a následně i objemu výstavby.

Nové sdílené kanceláře Fleksi na pražské Brumlovce

Passerinvest vstupuje razantně na trh pražského coworkingu. Od května bude mít 10 procent trhu

Stále výraznějším hráčem na poli pražského coworkingu se v poslední době stává i společnost Passerinvest Group. Prostory pro sdílené kanceláře buduje postupně, a to ve své domovské lokalitě na pražské Brumlovce. Koncem května by zde měla mít přes 10 tisíc metrů čtverečních sdílených kanceláří. Do dalších lokalit vyjma svých budov se prý ale zatím určitě nechystá. Už teď byly investice do nových Fleksi kanceláří podle majitele společnosti Radima Passera enormní. 

Přečíst článek

Kancelář v Praze je levnější než v Berlíně. Změní se to

„Dramaticky se zdražily stavební práce a zároveň došlo na významnou proměnu investičního trhu. Naši koncoví zákazníci by rádi získali větší výnos než v minulosti. Vidíme tak, že trh reaguje po dlouhých letech zvyšováním nájmu,“ přibližuje Lukáš Anderle, šéf developerské skupiny Sekyra Group.

I tak je nájem v moderních pražských kancelářích nižší než například v Berlíně. „Metr čtvereční kanceláře v typově stejné budově v Berlíně se pronajímá za 27 až 32 eur, v Praze je to až o 11 eur méně.

Petr Urbánek

Šéf Pražské developerské: Město nebude u svých bytů požadovat developerskou marži

První byty postavené městem by mohly být k dispozici za šest let. Bude jich několik stovek. Na větší městské projekty si Pražané budou muset ještě počkat. „Pokud bychom dnes hypoteticky říkali, že by už na všech byla razítka umožňující stavět, tak by bylo potřeba něco k 30 miliardám korun,“ říká Petr Urbánek, šéf Pražské developerské společnosti.

Přečíst článek

„V zavedených kancelářských lokalitách a moderních budovách nájemné roste a ještě poroste, určitě nad 20 až 25 eur za metr čtvereční,“ tvrdí Anderle.

Trh s kancelářemi v Česku hledá stabilitu

Trh komerční výstavby je podle Anderleho trhem nejistým, který si hledá stabilitu. Je obtížně uchopitelný i pro financují banky, protože si hledá novou normalitu. Tou do budoucna u výstavby takových budov bude bezpochyby energetická úspornost.

Sekyra Group rozvíjí hned několik pražských lokalit. Připravuje a staví hlavně na pražských brownfieldech stovky bytů a také stovky metrů čtverečních kancelářských ploch.

V dalším díle podcastu Realitní Club nabídneme pohled šéfa skupiny Sekry Group Leoše Anderleho na aktuální situaci na trhu s realitami, nájemním bydlení i na stavební zákon.

Nejnovější epizodu realitního podcastu z produkce Newstreamu si můžete pustit v úvodu tohoto článku nebo na vaší oblíbené podcastové platformě. Přejeme vám hezký poslech.

"Táta hypoték" Jan Sadil v podcastu Realitní Club.

Jan Sadil: Kdo chce získat hypotéku na byt, musí vydělávat sto tisíc korun čistého

Pokud budeme počítat cenu průměrného, spíš menšího nového bytu v Praze sedm nebo osm milionů korun, tak potřebujete na jeho pořízení milion a půl vlastních peněz. A měsíční splátka bude kolem padesáti tisíc korun, říká Jan Sadil, bývalý člen představenstva ČSOB, který se hypotékám věnoval téměř celý profesní život. Třináct let řídil Hypoteční banku, letos v únoru ovšem „převlékl dres“ a nyní řídí developerskou společnost JRD. Čísla kolem hypoték však pořád v hlavě má.

Přečíst článek

Vychází další číslo magazínu Realitní Club

Vychází nové číslo magazínu Realitní Club. Zachycuje dramatickou změnu na nemovitostním trhu

Stagnující i padající ceny nových i starých bytů, růst nájmů a výnosů. Hlavně toto se nyní píše o nemovitostním trhu v České republice. Skutečnost je ale mnohem komplikovanější, pestřejší. Nyní vychází druhé číslo úspěšného magazínu Realitní Club, který představuje dění v tuzemských nemovitostech nejkomplexněji na celém trhu.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Natáčení podcastu s Luďkem Sekyrou.
video

Luděk Sekyra: Na Smíchově vzdáme úctu ženám, na Rohanu filosofům

Přečíst článek
Natáčení podcastu s Jaroslavem Svobodou

Zakladatel hotelové sítě Svoboda: V Praze nás zajímají velké hotely

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme