Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Globální investor LCN Capital Partners vstoupil už i do Česka. Koupil showroomy Mercedesu

Poprvé na tuzemském trhu realit. Globální investor LCN Capital Partners koupil showroomy Mercedesu
profimedia
Denisa Holajová
dna

Převzetím 11 autosalonů Mercedes-Benz a dalších prémiových vozů vstoupil poprvé na český a slovenský trh realitní investor LCN Capital Partners. Firma, která spravuje aktiva v hodnotě téměř sedm miliard dolarů v několika fondech denominovaných v amerických dolarech, eurech a librách, koupila čtyři showroomy v Česku a sedm na Slovensku.

Reklama

Prodávajícím byla společnost Wiesenthal Autohandels, která se tak zbavila portfolia nemovitostí Motor-Car Group v Česku a na Slovensku. Transakce se uskutečnila v rámci loni oznámeného prodeje provozních činností středoevropské skupiny Motor-Car, jejímž novým majitelem je skandinávská Hedin Mobility Group. 

Prodej balíku 11 nemovitostí byl strukturován jako transakce prodeje a zpětného leasingu. Cenu ani jedna ze stran nezveřejnila. Maloobchodní prodejce německých prémiových automobilů podepsal dlouhodobou smlouvu o pronájmu. Motor-Car Group tak bude nadále zajišťovat prodej vozů i zákaznický servis na těchto místech.

„Jsme rádi, že jsme v rámci naší exit strategie úspěšně dokončili prodej showroomů Motor-Car Group na Slovensku a v České republice,“ uvedl Henrik Starup-Hansen, generální ředitel Wiesenthal Autohandels.

Prodej se zpětným leasingem je v kurzu

Čerstvý obchod je důkazem stoupajícího množství realitních transakcí se zpětným pronájmem „sale & leaseback”. Právě na tento typ realitních obchodů se LCN Capital Partners zaměřuje.

„Pro prodávající stranu je to výhodné, neboť se zbaví starostí o samotnou nemovitost. Developer zase získává výnosovou nemovitost, často ještě s dalším rozvojovým potenciálem. Tento typ prodeje jsme ve větší míře než dřív viděli i v roce 2021, avšak v roce 2022 se jak objem, tak i počet těchto transakcí téměř zdvojnásobil,” uvádí analýza trhu Trend Report 2023, kterou pravidelně sestavuje Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí.

Kanceláře k pronájmu, ilustrační foto.

Propadne se evropský trh s komerčními nemovitostmi? Obavy rostou

Mezi investory rostou pochybnosti ohledně zdraví evropského trhu s komerčními realitami, někteří mají obavy z jeho prudkého propadu po nedávných problémech v bankovním sektoru. Vyšší náklady na půjčky nyní tlačí dolů ceny realit, které v uplynulých letech těžily z nízkých úrokových sazeb, píše CNBC.

Přečíst článek

Investicím dominoval maloobchod

Transakce je rovněž potvrzením stoupajícího počtu investic do maloobchodních nemovitostí v poslední době. V Česku loni zamířil největší objem investic právě do tohoto segmentu. Letos se zatím k největším transakcím řadí prodej supermarketů německé společnosti Trei v Česku a na Slovensku za více než 200 milionů eur, v přepočtu téměř šest miliard korun.

S Realitním Clubem vám neunikne žádná z důležitých transakcí

Arkády Pankrác ovládl globální hráč G City Europe. Může je rozšířit až o polovinu

Arkády Pankrác ovládl globální retailový hráč G City Europe. Může je ještě rozšířit o více než polovinu

Jedna z úspěšných pražských nákupních galerií Arkády Pankrác přešla zcela do vlastnictví společnosti G City Europe. Ta nyní za 60,5 milionu eur, v přepočtu přes 1,4 miliardy korun, koupila zbývající čtvrtinový podíl centra, který dosud držel jeho původní developer a nadále správce  ECE Projektmanagement z německého klanu Ottových. Transakce zahrnuje i přilehlý pozemek o rozloze 5 400 metrů čtverečních, na kterém lze rozšířit nákupní plochu o dalších 22 500 metrů čtverečních.

Přečíst článek

Zleva: Jiří Přibyl, ředitel KB SmartSolutions; David Musil, spoluzakladatel společnosti Upvest; Patrik Nový, ředitel KB SmartSolutions; Petr Volný, spoluzakladatel společnosti Upvest

David Musil z Upvestu: Investujeme stovky milionů do retailových parků či kanceláří

Prioritou je nyní financovat nikoli na základě hodnoty aktiva, ale na základě jeho schopnosti generovat peněžní toky, říká David Musil, šéf finančního investora Upvest. Ten se soustředí na investice do logistiky, retailových parků nebo do kancelářských projektů. S nabídkou financování se Upvestu podařilo oslovit přední české developery, kteří přesně takové projekty realizují. A aby takové objemy financování naplnili, museli posílit i na straně investorů. V loňském roce tak Upvest většinově přebrala Komerční banka. Proč Musil i druhý spoluzakladatel Upvestu, Petr Volný, dál řídí aktivity firmy, se dozvíte v dalším díle seriálu Young Money Patrika Borýska.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Luxusní vila v rezortu Neano na ostrově Bali

3+1 na Proseku, nebo luxusní vilu na Bali? Češi objevují bydlení v exotických končinách

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme