Reklama

Česko - informace o tématu

Inflace v Česku je nižší, než jaké dosahuje průměr v Evropské unii

Inflace v Česku už je nižší, než jaké dosahuje průměr v Evropské unii

Míra inflace v Evropské unii v únoru zvolnila na 2,8 procenta z lednového tempa 3,1 procenta. Ve své zprávě to uvedl statistický úřad Eurostat. V České republice inflace klesla pod unijní průměr a z lednové hodnoty 2,7 procenta se dostala na 2,2 procenta. Eurostat používá harmonizované údaje, které se liší od výpočtů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Přečíst článek

Věřitelé zkrachovalé Sberbank se dočkali. Komerční banka začíná vyplácet pohledávky

Přečíst článek
Majitel skupiny Liberty Sanjeev Gupta

Odnikud nikam. Ani tento týden nepůjde většina zaměstnanců Liberty Ostrava do práce

Většina zaměstnanců hutě Liberty Ostrava zůstává doma další týden. Firma jejich návrat opět posunula, už pojedenácté, řekl předseda základní organizace OS KOVO Liberty ČR Petr Slanina. Mluvčí ostravské huti Kateřina Zajíčková sdělila, že se v podniku znovu rozjíždějí válcovací tratě.

Přečíst článek
Růst cen meziročně zmírnil na dvě procenta, je nejnižší od prosince 2018

Růst cen meziročně zmírnil na dvě procenta, je nejnižší od prosince 2018

Meziroční růst spotřebitelských cen v Česku v únoru zpomalil na dvě procenta z lednových 2,3 procenta. Meziroční inflace zmírňuje až na jednu výjimku od loňského února, kdy dosahovala 16,7 procenta. Nyní se dostala na dvouprocentní cíl České národní banky (ČNB), naposledy na dvou procentech byla na konci roku 2018. Údaje veřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). V porovnání s lednem spotřebitelské ceny stouply o 0,3 procenta.

Přečíst článek
Slovenský premiér Robert Fico a český premiér Petr Fiala

Politický diář Jany Havligerové: Fiala mrazí vztahy se Slovenskem, Pavel slaví první výročí

Česká vláda oznámila, že se rozhodla přerušit konzultace s kabinetem slovenského premiéra Roberta Fica kvůli rozdílným názorům na klíčová zahraniční témata. A premiér Fiala vzápětí nato v Kramářově vile přijal lídra slovenské opozice, předsedu strany Progresívne Slovensko Michala Šimečku. Předseda české vlády zřejmě ví něco, co obyčejným smrtelníkům uniká. Možná dokonce ví, co bude dál.

Přečíst článek
Předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Výroky Andreje Babiše? Začíná být bezpečnostním ohrožením pro Česko, uvedl Lipavský

Bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) začíná být podle ministra zahraničních věcí Jana Lipavského (Piráti) kvůli svým výrokům bezpečnostním ohrožením Česka. Lipavský to řekl v diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Babiš v tomto týdnu kritizoval rozhodnutí české vlády přerušit konzultace se slovenskou vládou. Uvedl, že premiér Petr Fiala (ODS) úplně ničí česko-slovenské vztahy. Šéf ANO v reakci označil za hrozbu pro českou bezpečnost a suverenitu naopak Piráty.

Přečíst článek
Český premiér Petr Fiala

Slovenský list Pravda: Přerušení konzultací? Laciné gesto od Fialy, kterým střelil se do nohy

Za laciné české gesto a krok, kterým se český premiér Petr Fiala střelil do vlastní nohy, označil slovenský list Pravda rozhodnutí české vlády přerušit konzultace s kabinetem slovenského premiéra Roberta Fica kvůli rozdílným názorům na klíčová zahraniční témata. Některá jiná slovenská média krok Prahy po jeho středečním oznámení zdůvodnila spíše politikou Ficova kabinetu a názory slovenského premiéra na válku na Ukrajině, které se značně liší od pozice Česka.

Přečíst článek
Slovenský premiér Robert Fico

Slovenská média: Přerušení vztahů je nevídaný krok, Česku překáží sbližování s Ruskem

Jako nevídaný krok označují média na Slovensku rozhodnutí vlády Petra Fialy o přerušení společných jednání s kabinetem slovenského premiéra Roberta Fica. „České politické vedení je přesvědčeno, že už není možné zastírat výrazné rozdíly v klíčových tématech zahraniční politiky,“ napsal například server Aktuality.sk.

Přečíst článek
ministr spravedlnosti Pavel Blažek

Blažkův náměstek Stanislav rezignoval, byl spojen s několika kauzami

Jeden ze dvou politických náměstků ministra spravedlnosti Antonín Stanislav (ODS) k 1. březnu rezignoval. Důvodem je podle něj "mediální tlak a lynč". Jeho jméno se mimo jiné objevovalo v souvislosti s kauzou úředníka Jana Benýška, který oznámil možné protiprávní jednání ministerského insolvenčního odboru z období, kdy tomuto útvaru šéfoval právě Stanislav. 

Přečíst článek
Šéf ANO Andrej Babiš

Policie znovu odložila "reklamní větev" kauzy Čapí hnízdo

Policie znovu odložila takzvanou reklamní větev kauzy Čapí hnízdo, ve které prověřovala možné daňové úniky u plateb od firem z holdingu Agrofert za reklamu kongresovému areálu Čapí hnízdo. Informaci České televize potvrdil mluvčí pražského státního zastupitelství Aleš Cimbala. Rozhodnutí policie podle něj nyní přezkoumá dozorující žalobce.

Přečíst článek
Odboráři hledají šéfa. Středula skončil kvůli neplacení příspěvků

Středula už není šéfem odborů. Dojel jsem na lajdáctví, budu kandidovat znovu, reagoval

Odborový předák Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula není předsedou této centrály, přišel tak o pravomoci šéfa odborů. Důvodem jsou pochybnosti kolem jeho členství v odborech kvůli neplacení členských příspěvků.

Přečíst článek
Zemědělci čelí kolapsu cen. Potraviny zlevňují nejvíc od roku 2009, půjdou ještě dolů

Zemědělci čelí kolapsu cen. Potraviny zlevňují nejvíc od roku 2009, půjdou ještě dolů

Čeští zemědělci čelí mimořádnému cenovému kolapsu. Výkupní ceny, za které prodávají do obchodní sítě či k dalšímu zpracování, totiž v lednu spadly meziročně o 19,8 procenta. To je nejvýraznější propad minimálně od roku 2010.

Přečíst článek
Reklama

News box

Evropský výrobce letadel Airbus  ukončil jednání o převzetí kybernetické divize BDS francouzské společnosti Atos. Bez dalších podrobností to oznámil v dnešní tiskové zprávě. O jinou část Atosu měl ještě donedávna zájem český podnikatel Daniel Křetínský, nakonec se ale s Atosem také nedohodli.
Čínský prezident Si Ťin-pching přijede na začátku květnu jednat do Paříže s francouzským protějškem 👨 Emmanuelem Macronem. Návštěvu serveru Politico potvrdilo několik zdrojů z Paříže a Bruselu. Pro čínskou hlavu státu to bude první cesta do Evropy od pandemie covidu-19.
Japonská centrální banka (BOJ) dnes dle očekávání jako poslední na světě upustila od záporných úroků. Základní sazbu 📈 zvýšila poprvé po 17 letech z minus 0,1 procenta na interval nula až 0,1 procenta, informoval Bloomberg. 
V brazilských městech je už několik dní nesnesitelné horko, v Riu de Janeiro v neděli naměřili 4️⃣2️⃣ stupňů Celsia. V šestimilionové megapoli panovala o víkendu pocitová teplota 62,3 stupně Celsia, což je nejvíce za deset let měření tohoto ukazatele. Situace je nejhorší v chudinských čtvrtích, kde není žádná zeleň. 
Evropa musí v  reakci na hrozbu ze strany Ruska posílit své obranné schopnosti a přejít do režimu válečné ekonomiky. Šéf Evropské rady Charles Michel to napsal v článku, který dnes zveřejnil server Euractiv.
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan 🤝 poblahopřál svému ruskému protějšku Vladimiru Putinovi ke znovuzvolení. V telefonického hovoru ruskému vůdci, který si ve víkendovém hlasování zajistil další šestiletý mandát, Erdogan nabídl zprostředkování jednání s Ukrajinou, uvedla turecká prezidentská kancelář.
Reklama
Reklama
Doporučujeme