Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Česko - informace o tématu

David Kovář začal v době covidové pandemie pěstovat houby v garáži

Polské houby likvidují české pěstitele. Zůstali jen tři

V Česku ubývá pěstíren hub, zatímco před 20 lety jich bylo zhruba 30, aktuálně se pěstováním hub zabývají tři pěstírny. Vyplývá to z odpovědí odborníků a pěstitelů. Podle nich způsobil pokles zejména levný dovoz z Polska.

Přečíst článek

Jak se Češi změnili od revoluce? Zbohatli, ale také výrazně zpohodlněli, tvrdí ekonom

Přečíst článek
Důvěra v českou ekonomiku roste

Lukáš Kovanda: Důvěra v českou ekonomiku roste. Pozitivní impuls mohou dát i povodně

Přečíst článek
V Česku platil dnes ráno některý z povodňových stupňů ještě na 55 místech

Na několika řekách v Česku stále platí nejvyšší stupeň ohrožení

V Česku platil ve čtvrtek ráno některý z povodňových stupňů ještě na 55 místech, na třetím nejvyšším stupni ohrožení je asi desítka míst.

Přečíst článek
Provoz je omezený i v okolí Vltavy ve středních Čechách

Hladiny řek stále stoupají. Třetí povodňový stupeň je na 27 místech

V sobotu ráno byl některý z povodňových stupňů na 145 místech Česka. Třetí stupeň, tedy stav ohrožení, byl na 27 místech dvou desítek toků.

Přečíst článek
Výrobci a prodejci biopotravin Country Life loni klesl zisk i tržby

Výrobci a prodejci biopotravin Country Life klesl zisk i tržby. Válcují ho řetězce

Firmě Country Life, která je předním dovozcem a obchodníkem s bioprodukty, zdravou výživou a přírodní kosmetikou v České republice, loni klesl zisk i tržby. Zisk firma snížila o 13 procent na 35,8 milionu korun, tržby poklesly o 11 procent na 348 milionů korun. Vyplývá to z informací ve Sbírce listin. Country Life se od roku 2020 potýkala s ekonomickými problémy, uzavřela tři pražské prodejny a loni získala ve firmě podíl 51 procent společnost Fermia, za kterou stojí hlavně podnikatel Pavel Bouška.

Přečíst článek
Počet firemních bankrotů začíná povážlivě stoupat. V červenci jich bylo letos nejvíc

Počet firemních bankrotů začíná povážlivě stoupat. V červenci jich bylo letos nejvíc

V červenci bylo v Česku vyhlášeno zatím nejvíce firemních bankrotů v letošním roce, rekordní byl i počet návrhů na ně. Vyhlášeno bylo 64 bankrotů společností, což je o tři více než ve červnu. Zároveň bylo podáno 111 návrhů na bankrot, meziměsíčně o 14 více. Insolvenčních návrhů bylo podáno nejvíce od března 2021. Vyplývá to z analýzy dat portálu www.informaceofirmach.cz, kterou poskytla společnost CRIF.

Přečíst článek
AlzaBox - Český Brod

Maloobchodní tržby zrychlily, Češi nakupují stále víc po internetu

Maloobchodní tržby v Česku v červnu sedmý měsíc po sobě meziročně stouply. Růst zrychlil na 4,4 procenta z květnových revidovaných tří procent, nejvíc k tomu přispěl internetový prodej. Meziměsíčně tržby obchodníků bez započtení prodejů a oprav motorových vozidel stouply o 0,7 procenta. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Přečíst článek
Revolut (ilustrační foto)

Fintechová firma Revolut chystá prodej akcií až za 500 milionů dolarů

Fintechová společnost Revolut oznámila zaměstnancům, že chystá prodej stávajících akcií až za 500 milionů dolarů, čímž by se hodnota podniku dostala zhruba na 45 miliard dolarů, tedy přes bilion korun. Píše o tom na svém webu deník Financial Times (FT). Revolut by si tak upevnil postavení nejhodnotnějšího start-upu v Evropě.

Přečíst článek
Zastavená výroba v Liberty Ostrava

Liberty Ostrava zhasíná. Soud jí zakázal nakládat s majetkem, odbory budou jednat o propouštění

Zkrachovalá Liberty Ostrava začala odstavovat koksovnu, proces je naplánován asi na 25 dní. Zařízení už pak nebude možné využít, vyzdívky ze žáruvzdorného materiálu totiž po ochlazení popraskají. Krajský soud v Ostravě dnes zakázal Liberty Ostrava nakládat s podstatnou částí jejího majetku. Majetková práva bude nově vykonávat insolvenční správce. Soud tak vyhověl návrhu prozatímního věřitelského výboru a insolvenčního správce na omezení majetkových práv zadlužených hutí. Podle odborů přijde o práci 2300 lidí.

Přečíst článek
Dokument: Otevřený dopis Platformy za zdravý stavební zákon

Dokument: Otevřený dopis Platformy za zdravý stavební zákon

Zástupci několika profesních organizací poslali otevřený dopis prezidentu republiky Petru Pavlovi, premiérovi Petru Fialovi a ministrům Ivanu Bartošovi, Martinu Kupkovi a Jozefu Síkelovi. Vyzývají je v něm, aby něco udělali s nefunkčním stavebním řízením, které zkolabovalo po digitalizaci ze začátku července. Dopis otiskujeme v plném znění.

Přečíst článek
ČNB

ČNB snížila základní úrokovou sazbu o čtvrt procenta a zhoršila výhled ekonomiky

Bankovní rada České národní banky (ČNB) snížila základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 4,5 procenta. Sazba se dostala na nejnižší úroveň od počátku února 2022. Zpomalení uvolňování měnové politiky po čtyřech předchozích sníženích sazby o půl procenta odpovídá očekávání finančního trhu.

Přečíst článek
Pane prezidente, pane premiére, stavební řízení nefunguje

Pane prezidente, pane premiére, stavební řízení nefunguje. Dopis zvyšuje tlak na Bartoše

Česká komora architektů zveřejnila otevřený dopis, adresovaný prezidentovi, premiérovi a třem ministrům, Ivanu Bartošovi, Martinu Kupkovi a Jozefu Síkelovi. Jeho hlavním poselstvím je, že digitalizace stavebního zákona stále nefunguje. Takzvaná Platforma pro zdravý stavební zákon, která má řadu účastníků z významných profesních organizací, jako je Komora českých architektů, Hospodářská komora, Svaz podnikatelů ve stavebnictví či Asociace developerů, v dopise apeluje na nejvyšší představitele státu, aby zajistili zprovoznění stavebního řízení.

Přečíst článek
Reklama

News box

Mediální agentura Médea je z rozhodnutí pražského městského soudu v úpadku. Firma napůl vlastněná podnikatelem Janem Čermákem a jejím zakladatelem Jaromírem Soukupem musí do deseti dnů sestavit a odevzdat insolvenčnímu správci doplněné seznamy svého majetku a závazků. O rozhodnutí informoval web MediaGuru. O způsobu řešení úpadku soud nerozhodl.

Smír ve sporu o evidenci Babiše jako agenta StB označil Fiala za politický handl. Babiš se podle českého premiéra dohodl se spřátelenými slovenskými politiky, napsal Fiala na síti X. 

Číst více
Příslušníkům bezpečnostních sborů by se měl příští rok zvednout plat o pět procent, tedy zhruba o 1500 korun ve všech tarifních třídách. Po dnešním jednání se zástupci odborů to řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Předseda Unie bezpečnostních složek (UBS) Aleš Lehký novinářům řekl, že požaduje zvýšení o 6,9 procenta, tedy zhruba o 2200 korun. Vláda minulý týden rozhodla o zvýšení platů vrcholných politiků a soudců právě o 6,9 procenta.
Z čela dozorčí rady firmy Tatra Trucks byla počátkem srpna odvolaná Denisa Materová, jejíž skupina Promet Group drží v automobilce 35procentní podíl. V čele rady stála od dubna. Na personální změnu upozornily Hospodářské noviny. Většinovým majitelem Tatry je zbrojařská skupina Czechoslovak Group (CSG) podnikatele Michala Strnada. Web Seznam Zprávy (SZ) Byznys uvedl s odvoláním na nejmenované zdroje, že spor mezi akcionáři vznikl poté, co se Materové nelíbil obchod s ministerstvem obrany. Číst více
Praktičtí lékaři 👨‍⚕️👩‍⚕️  ruší svůj protest, který plánovali na konec října. Ministerstvo zdravotnictví upraví úhradovou vyhlášku, která rozděluje peníze na rok 2025, podle jejich požadavků. Po jednání s ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem (TOP 09) to řekl předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka. Číst více

Pražská burza v úvodu týdne stagnovala. Index PX posílil 💪 o 0,01 procenta na 1627,52 bodu. Pomohly mu hlavně akcie Monety a zbrojovky Colt. Nejvýraznější nárůst zaznamenaly akcie metalurgické společnosti Gevorkyan, které posílily o 0,78 procenta.

Slovenské ministerstvo vnitra uznalo, že český expremiér Andrej Babiš byl v dokumentech někdejší československé tajné policie StB neoprávněně evidován jako její agent a s StB vědomě nespolupracoval. Úřad s Babišem uzavřel smír ve sporu o ochranu osobnosti týkající se neoprávněné evidence ve svazcích StB. Číst více
Dozorčí rada pražského dopravního podniku (DPP) dnes na mimořádném jednání odvolala z funkce předsedy představenstva Petra Witowského. Generálním ředitelem největší městské firmy zatím zůstává. V představenstvu skončili také Marek Kopřiva a Jiří Špička, kteří čelí obvinění z korupce. Místo Witowského rada zvolila Jiřího Pařízka, pětičlenné představenstvo tak zůstává usnášeníschopné. Číst více
Poptávka po amerických dolarech 💲se minulý týden prudce zvýšila 📈 a investoři očekávají, že zájem před blížícími se prezidentskými volbami v USA vydrží. S odkazem na data investiční banky JPMorgan Chase & Co to uvedla agentura Bloomberg. Obchodníci proti americké měně prodávali zejména australské a singapurské dolary, což je známkou toho, že se zajišťují vůči měnám spojeným s Čínou.
Viktor Orbán hledá cestu z krize na trhu s bydlením. V Budapešti téměř zečtyřnásobí daň z krátkodobých pronájmů obytných nemovitostí, které se uskutečňují například prostřednictvím internetové platformy Airbnb, píše Bloomberg. Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme