Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Milan Kilík z JLL: Levnější nájmy u kanceláří nebudou. Nájemci si ale přijdou na jiné benefity

Skupina Skanska zkolaudovala v prvním čtvrtletí 2023 kancelářský projekt PORT7 v blízkosti Nádraží Holešovice v Praze 7.
Skanska, užito se svolením
 nst
nst

Developeři kanceláří odsouvají své plány, do spekulativní výstavby se nehrnou. Pražský kancelářský trh zaznamenal v prvním letošním kvartálu mírný pokles neobsazenosti na úroveň 7,5 procenta. Výše nájemného se podle analýzy poradenské JLL nezměnila.

Reklama

Pražský kancelářský trh za posledních devět měsíců zažil pokles výstavby nových kancelářských budov, což se projevilo i v poklesu spekulativní výstavby. Zatímco před rokem téměř 80 procent kanceláří ve výstavbě nemělo zajištěného svého nájemce, nyní se tento podíl snížil na 52 procent. Uvádí to analýza JLL.

Navzdory přetrvávající ekonomické nejistotě, rostoucím nákladům za nájem i vývoji neobsazenosti kanceláří v okolních zemích nedošlo v prvním letošním čtvrtletí na pražském kancelářském trhu k růstu neobsazenosti. Naopak. Trh zaznamenal dokonce její meziroční i mezikvartální pokles na úroveň 7,5 procenta. (Na konci roku 2022 byla evidována neobsazenost 7,7 procenta.) Tam, kde nájemci své prostory zmenšili, se je majitelům kancelářských budov podařilo téměř obratem zaplnit.

Kanceláře k pronájmu, ilustrační foto.

Propadne se evropský trh s komerčními nemovitostmi? Obavy rostou

Mezi investory rostou pochybnosti ohledně zdraví evropského trhu s komerčními realitami, někteří mají obavy z jeho prudkého propadu po nedávných problémech v bankovním sektoru. Vyšší náklady na půjčky nyní tlačí dolů ceny realit, které v uplynulých letech těžily z nízkých úrokových sazeb, píše CNBC.

Přečíst článek

Nájemné v pražských kancelářích se nemění

Výše nájemného se téměř nezměnila, a to přesto, že se kancelářský trh v Praze stává z trhu pronajímatelů trhem nájemců. Pokud k úlevám dochází, týkají se spíše příspěvků na stěhování, adaptaci prostor nebo technologické vybavení, případně mají podobu nájemních prázdnin.

Karlínský Red Court změnil majitele.

J&T prodala karlínský Red Court, budoucí sídlo Strnadova zbrojařského holdingu

Kancelářská budova Red Court v pražském Karlíně, budoucí sídlo holdingu CSG miliardáře Michala Strnada, změnila majitele. Od developera J&T Real Estate CZ ji koupila realitní společnost BlackBird Real Estate (BBRE). Cenu transakce strany nekomentovaly.

Přečíst článek

Cítíme, že pronajímatelé jsou pod větším tlakem nájemce udržet, a to i za cenu nejrůznějších úlev nebo benefitů. Indexované nájemné z posledního roku nutí také nájemce jít na trh a snaží se získat nové nabídky s většími benefity. To ještě více zvyšuje tlak na pronajímatele,“ popisuje situaci na trhu pronajímatelů Milan Kilík, vedoucí kancelářských pronájmů v JLL.

Uvolněné prostory se navíc obsazují složitěji, obzvláště pokud se nenachází v dobré dopravní dostupnosti nebo nemají žádnou certifikaci udržitelnosti. Nájemci zejména řeší citlivou otázku růstu provozních nákladů a snižujících se marží, a to je tlačí k větší efektivitě vynaložených nákladů,“ dodal.

Zleva: Jiří Přibyl, ředitel KB SmartSolutions; David Musil, spoluzakladatel společnosti Upvest; Patrik Nový, ředitel KB SmartSolutions; Petr Volný, spoluzakladatel společnosti Upvest

David Musil z Upvestu: Investujeme stovky milionů do retailových parků či kanceláří

Prioritou je nyní financovat nikoli na základě hodnoty aktiva, ale na základě jeho schopnosti generovat peněžní toky, říká David Musil, šéf finančního investora Upvest. Ten se soustředí na investice do logistiky, retailových parků nebo do kancelářských projektů. S nabídkou financování se Upvestu podařilo oslovit přední české developery, kteří přesně takové projekty realizují. A aby takové objemy financování naplnili, museli posílit i na straně investorů. V loňském roce tak Upvest většinově přebrala Komerční banka. Proč Musil i druhý spoluzakladatel Upvestu, Petr Volný, dál řídí aktivity firmy, se dozvíte v dalším díle seriálu Young Money Patrika Borýska.

Přečíst článek

Podle nejnovějšího průzkumu trhu s kancelářskými prostory v Praze dosáhla celková velikost moderních kancelářských ploch na konci prvního letošního kvartálu přibližně 3,85 milionu metrů čtverečních.

V tomto čtvrtletí byly dokončeny dva kancelářské projekty. Skupina Skanska zkolaudovala kancelářský projekt PORT7 v blízkosti Nádraží Holešovice v Praze 7. Druhým dokončeným projektem byla kancelářská budova Red Court v Praze 8. Ještě před dokončením si budovu jako své budoucí sídlo vybrala společnost Czechoslovak Group.

Největší transakcí čtvrtletí bylo prodloužení nájemní smlouvy společnosti Amazon v administrativní budově Rustonka v Praze 8. 

Port7, vizualizace

Zasedačka na vodě. Scott.Weber posouvá pražský coworking

Společnost Scott.Weber Workspace, provozující flexibilní kanceláře, coworkingové a eventové prostory, rozšířila své portfolio v Praze o dvě lokality. Přes sto milionů korun investovala do kancelářských prostor v pražských areálech The Park na Chodově a Port7 v Holešovicích. Firma dále uvedla, že do své nabídky přidala i patro v obchodním centru Atrium Flora, v metropoli tak provozuje 12 center o celkové ploše přes 35 tisíc metrů čtverečních.

Přečíst článek

Inzerát na kancelářské budově AFI City.

Krize na obzoru, ale zájem o kanceláře je enormní

V Praze loni stoupla hrubá realizovaná poptávka po kancelářských plochách o 43 procent. Vyplývá to z údajů sdružení realitních poradenských firem Prague Research Forum (PRF) za čtvrté čtvrtletí loňského roku. Analýza ukazuje, že plocha nových pronájmů, prodloužených stávajících smluv a podnájmů dosáhla 551 500 metrů čtverečních, nejvyšší nájemné vzrostlo o desetinu.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Natáčení podcastu s Adamem Zvadou

Ceny nájmů kanceláří v Praze letí nahoru, říká Adam Zvada ze Scott.Weber

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme