Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nejen vysoké nájemné. Firmy se nechtějí stěhovat kvůli nákladům na vybavení kanceláří i jeho likvidaci

Nejen vysoké nájemné. Firmy se nechtějí stěhovat kvůli nákladům na vybavení i jeho likvidaci
Cushman & Wakefield
Denisa Holajová

V Praze se už rok nezačala stavět žádná nová kancelářská budova. I když někteří majitelé stávajících kanceláří jsou nyní ochotni přistoupit na flexibilní podmínky, co se týká velikosti prostor i doby nájmu, vysoké náklady na vybavení interiéru odrazují firmy od stěhování. Další peníze je stojí likvidace drahého vybavení, k níž se zavazují v nájemní smlouvě.

Reklama

„Pokud nájemce uvažuje o pronájmu 500 metrů čtverečních, musí počítat s jednorázovou investicí kolem deseti dvanácti milionů korun,“ vyčísluje náklady na úpravu interiéru neboli fit-out Lena Popova z realitní poradenské sfirmy 108 Agency. „Pokud k tomu připočtete samotné stěhování a kancelářské vybavení, i poměrně bonitní společnosti takový výdaj dobře zvažují. Také proto řada z nich dává přednost setrvání v dosavadních prostorách s upgradem stávajících interiérů,“ pokračuje Popova.

Za metr čtvereční dají firmy v tuzemsku zhruba 25 až 30 tisíc korun, tedy tisícovku až 1200 eur. Před vypuknutím pandemie se podle 108 Agency náklady pohybovaly v rozmezí 400 až 600 eur za čtvereční metr.

Speciální Cena poroty v projektu Kancelář roku - Kloboucká lesní od mjölk architekti

Kancelář roku ovládla Heureka Group či Mercedes-Benz. Trendem jsou menší a kvalitnější prostory

Deset vítězů si v rámci slavnostního galavečera v Paláci Žofín odneslo ocenění Kanceláře roku. Největším trendem mezi projekty, které se dostaly do finále, byla nižší průměrná podlahová plocha oproti předchozím ročníkům a vysoká kreativa všech prostor. Soutěž již posedmé organizovala společnost Prochazka & Partners se svými partnery. Speciální cenu poroty získali mjölk architekti za sídlo společnosti Kloboucká lesní.

Přečíst článek

V Praze jako v Miláně

Do skokového nárůstu nákladů na vybudování pracovních prostor se promítly ceny stavebních materiálů, pracovní síly i energií. Jak upozornil nedávný průzkum další poradenské firmy Cushman & Wakefield, firmy v Česku také hodně investují do vybavení moderními technologiemi. Tento trend ještě zesílila pandemie, v jejímž důsledku se staly online porady a jednání standardem.

V průzkumu se Praha umístila z 26 evropských měst jako druhá v regionu střední a východní Evropy, pokud jde o náklady na vybavení kanceláří. Nejdražší byla Varšava a přes tisíc eur se za vybavení metru čtverečního platí také v Bělehradu a Budapešti. Firmy v Praze tak za fit-outy utratí podobně jako v Miláně, Římě, Lisabonu či Amsterdamu. Nejdráž vyjde vybavení kanceláří v německých byznysových centrech a také v Británii, kde medián nákladů převyšuje dva tisíce eur.

Není metro jako metro. Muzeum je top, nejlevnější kanceláře v Praze jsou na lince A

Anděl, Muzeum nebo Pankrác. Podívejte se, kde jsou v Praze nejdražší kanceláře

Bez blízkosti stanice metra nemá ani cenu stavět moderní kancelářské budovy. Tohoto pravidla se drží každý zkušený developer. U kterých stanic se však výstavba vyplatí nejvíc? A kde naopak najdou firmy nejlevnější pronájem prostor? Vodítko nabízí nová cenová metromapa realitní poradenské společnosti Colliers.

Přečíst článek

Bourání příček i vestavěných skříní

Vysoké náklady se ovšem netýkají jen nových pronájmů. Většina nájemců moderních budov totiž musí při ukončení nájemního vztahu uvést prostory do původního stavu, tedy zpravidla takzvaného shell&core. Jedním z důvodů je, že investice do úpravy kanceláře na míru se považuje za technické zhodnocení budovy, a tak se musí daňově odpisovat nebo na konci nájmu zlikvidovat. Proto bývá při ukončení nájmu odstraňováno často kvalitní a nákladné vybavení, které by mohlo sloužit i novým uživatelům, jako jsou příčky, dveře, koberce nebo vestavený nábytek.

Nové sdílené kanceláře Fleksi na pražské Brumlovce

Passerinvest vstupuje razantně na trh pražského coworkingu. Od května bude mít 10 procent trhu

Stále výraznějším hráčem na poli pražského coworkingu se v poslední době stává i společnost Passerinvest Group. Prostory pro sdílené kanceláře buduje postupně, a to ve své domovské lokalitě na pražské Brumlovce. Koncem května by zde měla mít přes 10 tisíc metrů čtverečních sdílených kanceláří. Do dalších lokalit vyjma svých budov se prý ale zatím určitě nechystá. Už teď byly investice do nových Fleksi kanceláří podle majitele společnosti Radima Passera enormní. 

Přečíst článek

Hlavně udržitelně

„Vidíme v tom značné plýtvání stavebními, finančními i lidskými zdroji. Takové podmínky jdou přímo proti principům udržitelnosti,“ podotýká šéf 108 Agency Jakub Holec. Právě udržitelnost teď přitom patří k ostře sledovaným kritériím, jak potvrzuje Glyn Evans z Cushman & Wakefield: „U kanceláří tak dnes nejde jen o jejich vzhled, ale i o to, jak přispívají k plnění finančních, společenských a udržitelných cílů firmy.“

„Pronajímatelé i nájemci se snaží snižovat uhlíkovou stopu v každém detailu, ale při stěhování se zároveň nenávratně likviduje potenciál za stovky milionů korun ročně, který by mohl dál sloužit v rámci cirkulární ekonomiky,“ upozorňuje na rozpor Holec.

Novinky na trhu nemovitostí sledujte v Realitním Clubu

Z natáčení podcastu s Leošem Anderle, šéfem Sekyra Group.

Šéf Sekyra Group: Kanceláře zdraží. Cenově se dostanou na úroveň Berlína

Kanceláře v Berlíně jsou mnohem dražší, v Praze se nájem vyšplhá nad 20 eur za metr čtvereční, říká šéf developerské skupiny Sekyra Group Leoš Anderle.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Kancelářské budovy Václavské náměstí

Prázdné kanceláře v Praze nepřibývají. Neobsazených je jen osm procent

Přečíst článek
Manhattan jen pro vyvolené. Ceny nájmů jsou na rekordu, byty vyjdou měsíčně na sto tisíc korun a více.

Manhattan jen pro vyvolené. Ceny nájmů překonaly další rekord, počtvrté za půl roku

Přečíst článek
Nervozita na realitním trhu stoupá. Polovina korporací chce kvůli práci z domova snižovat plochy kanceláří

Nervozita na realitním trhu stoupá. Polovina korporací chce kvůli práci z domova snižovat plochy kanceláří

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme