Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nervozita na realitním trhu stoupá. Polovina korporací chce kvůli práci z domova snižovat plochy kanceláří

Nervozita na realitním trhu stoupá. Polovina korporací chce kvůli práci z domova snižovat plochy kanceláří
iStock

Aktuálně skomírající výstavba kancelářských projektů může dostat další ránu. Podle průzkumu poradenské firmy Knight Frank plánuje zhruba polovina velkých nadnárodních společností omezit v příštích třech letech své kancelářské prostory. Firmy se tak přizpůsobují rozšířenější práci z domova, kterou začaly zavádět v době pandemie.

Reklama

Průzkumu Knight Frank se zúčastnilo 350 společností z různých oborů po celém světě, které mají dohromady více než deset milionů zaměstnanců. Největší počet firem uváděl, že sníží rozlohu kanceláří o deset až 20 procent.

„Lepší, ale menší prostor, je pravděpodobně slogan velkých organizací,” uvedl Lee Elliott z Knight Frank. „Pro realitní trhy to není smrtící rána, protože to, co nyní vidíte, je nedostatek nabídky, a tedy růst nájemného u nejlepších budov,” mírnil obavy vlastníků kancelářských budov i developerů.

Předpoklad, že korporace budou snižovat rozlohu pronajímaných kanceláří, vyvolává obavy zejména o budoucnost starších budov a méně atraktivních lokalit. Trh komerčních nemovitostí přitom už nyní trpí poklesem způsobeným vysokými úrokovými sazbami. Ty zvýšily náklady na půjčky a snížily ocenění nemovitostí.

Není metro jako metro. Muzeum je top, nejlevnější kanceláře v Praze jsou na lince A

Anděl, Muzeum nebo Pankrác. Podívejte se, kde jsou v Praze nejdražší kanceláře

Bez blízkosti stanice metra nemá ani cenu stavět moderní kancelářské budovy. Tohoto pravidla se drží každý zkušený developer. U kterých stanic se však výstavba vyplatí nejvíc? A kde naopak najdou firmy nejlevnější pronájem prostor? Vodítko nabízí nová cenová metromapa realitní poradenské společnosti Colliers.

Přečíst článek

Pozastavené plány

Téměř polovina dotázaných firem také plánuje změnit v příštích třech letech své sídlo. Většina menších firem se naopak chystá své kancelářské prostory rozšiřovat.

Elliott dodal, že v uplynulých třech letech mnoho společností pozastavilo plány na expanzi či stěhování, aby zhodnotily pracovní návyky po pandemii. Následkem toho zase developeři odsouvají realizaci nachystaných projektů. Mnoho firem také musí čekat na ukončení několikaletých smluv o pronájmu, než učiní další rozhodnutí.

Podniky mají různý přístup k práci z domova. Zhruba třetina společností v průzkumu se rozhodla, že zaměstnanci musejí zcela nebo převážně pracovat z kanceláře. Většina, konkrétně 56 procent, zvolila hybridní model, a zhruba deset procent se rozhodlo pro práci převážně z domova.

Sándor Bodnárz

Sándor Bodnár: Kvůli umělé inteligenci směřujeme k radikální proměně pracovního trhu

Umělá inteligence nahradí celou řadu profesí, u kterých jsme si to ještě donedávna nedokázali představit. Mezi prvními budou ti, jejichž hlavní náplní je rutinně opakovaná činnost. O kolik pracovních pozic půjde? „Může jich být spousta. Očekávám, že nepůjde o lineární nárůst. Jakmile se to skutečně rozjede, budeme sledovat exponenciální růst,“ domnívá se Sándor Bodnár, šéf společnosti Hays pro Českou republiku, která se specializuje na kvalifikovanou pracovní sílu.

Přečíst článek

Mění se demografie i pracovní návyky

Studie konkurenční realitní společnosti Savills předpovídá, že americká města jako San Francisco a Washington budou mít v příštím desetiletí přebytek kancelářských prostor. Asijský trh bude zřejmě napjatější, zatímco Evropa se bude pohybovat někde mezi nimi.

„Není to jen o tom, že se kanceláře vyprazdňují kvůli tomu, že v některých městech se po pandemii vrátilo do práce méně lidí. Ale o tom, jak se dlouhodobé ekonomické, demografické a vývojové trendy vzájemně ovlivňují s pracovními vzorci,” uvedla analytička firmy Savills Kelcie Sellersová.

home office

Právníci radí, na co se mají firmy připravit s novými pravidly pro home office

Práce z domova nabývá v posledních letech vzestupného trendu. Ač se nejedná v českém prostředí o žádnou novinku, její komplexnější právní úprava v právním řádu doposud chybí. I z důvodu nutnosti transpozice příslušné evropské směrnice se na ní už pracuje. Bude součástí novely zákoníku práce, která by měla vejít v účinnost pravděpodobně už v prvním pololetí letošního roku. Co by mělo být obsahem nové právní úpravy home office, prozrazují zkušení právníci z advokátní kanceláře PRK Partners.

Přečíst článek

Novinky ze světa nemovitostí čtěte v Realitním Clubu

Speciální Cena poroty v projektu Kancelář roku - Kloboucká lesní od mjölk architekti

Kancelář roku ovládla Heureka Group či Mercedes-Benz. Trendem jsou menší a kvalitnější prostory

Deset vítězů si v rámci slavnostního galavečera v Paláci Žofín odneslo ocenění Kanceláře roku. Největším trendem mezi projekty, které se dostaly do finále, byla nižší průměrná podlahová plocha oproti předchozím ročníkům a vysoká kreativa všech prostor. Soutěž již posedmé organizovala společnost Prochazka & Partners se svými partnery. Speciální cenu poroty získali mjölk architekti za sídlo společnosti Kloboucká lesní.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Nejen vysoké nájemné. Firmy se nechtějí stěhovat kvůli nákladům na vybavení i jeho likvidaci

Nejen vysoké nájemné. Firmy se nechtějí stěhovat kvůli nákladům na vybavení kanceláří i jeho likvidaci

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme