Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Kanceláře a haly už jen zeleně. Banky zvýhodní jejich financování

Ilustrační foto (zelená průmyslová hala Liko-S)
Profimedia.cz
Petra Jansová
pej

Udržitelnost komerční výstavby se dere do popředí zájmu evropských bank. Investor díky jejich splnění může dosáhnout na výhodnější podmínky úvěru a naopak kvůli jejich nesplnění může dojít až k zamítnutí úvěru.

Reklama

Nárůst významu udržitelného financování potvrdili bankéři ve všech státech, které se zúčatnily průzkumu. Hlavním akcelerátorem tohoto trendu je dopad legislativy Evropské unie. Vyplývá to z průzkumu KPMG Property Lending Barometer, do kterého se zapojili zástupci více než 40 bank z deseti zemí regionu CEE.

Zavedení kritérií ESG pro hodnocení úvěrů na financování nemovitostí potvrdilo v průzkumu téměř 70 procent bankéřů. Schválení bankovní strategie ESG pro financování nemovitostí pak potvrdilo 65 procent respondentů. Nejdál jsou v tomto ohledu české, maďarské a polské banky. Naopak v Chorvatsku a Rumunsku více než polovina oslovených bank strategii ESG pro financování nemovitostí zatím nepřijala.

Panattoni Business Park Kladno se bude skládat ze dvou moderních hal o celkové velikosti 88 500 metrů čtverečních.

Pozemky zanedbané kladenské Poldovky se promění na moderní průmyslové centrum

Brownfield na pozemku bývalé Poldovky se dočká revitalizace. Nový majitel ho promění na průmyslový areál o velikosti téměř 90 tisíc metrů čtverečních. Udržitelné haly v nejvyšším standardu pro investora postaví společnost Panattoni. Investice přinese až 2000 nových pracovních pozic a pomůže s hospodářskou transformací v dané oblasti, uvedli zástupci investora.

Přečíst článek

Udržitelnost je klíčová

Udržitelnost výstavby hraje natolik klíčovou roli, že nesplnění kritérií může dokonce vést k zamítnutím žádostí o úvěr. S tím se setkalo sedm procent respondentů z bank používajících interní hodnotící kritéria pro ESG.

Měřítky udržitelnosti jsou certifikáty jako je BREEAM, LEED, WELL, či GRESB, ty využívá zhruba třetina bank. Další si vytvořily speciální dotazníky. V Česku jsou velice využívané i energetické štítky.

Martin Křivánek z KPMG

„Uhlíkové účetnictví” nemusí být sci-fi, míní expert na udržitelnost Křivánek

Výhodnost investice se zatím stále drží klasickou účetní závěrkou a finanční analýzou. To se však v nejbližších letech může výrazně proměnit, protože do hry vstupují takzvaná ESG kritéria. Ta u firem nehodnotí jen tržby a zisky, ale také udržitelnost jejich byznys modelu v kontextu globálních klimatický i společenských změn. Jak takové uhlíkové účetnictví bude vypadat a jak se na ně firmy mají připravovat, prozrazuje v rozhovoru pro newstream.cz Martin Křivánek, odborník na ESG v poradenské společnosti KPMG, která s touto problematikou radí předním tuzemským bankám a dalším firmám. „Do udržitelnosti jdou nyní obří finanční prostředky a další jsou přislíbené, takže logicky aktuálně výnos takových investic jde rychle nahoru,” připomíná Křivánek.

Přečíst článek

Chybí zkušenosti s produktem zaměřeným na udržitelné financování

Přibližně polovina dotázaných bankéřů uvedla, že připravují nebo již mají speciální produkt zaměřený na udržitelné financování. Projektům splňujícím kritéria ESG jsou tak schopni nabídnout nižší úrokovou marži, případně delší dobu splatnosti úvěru nebo nižší míru amortizace. Na druhou stranu existuje zatím velice málo praktických zkušeností s poskytováním těchto speciálních produktů.

„Většina oslovených českých bankéřů o zavedení tohoto speciálního produktu zatím neuvažuje. Splnění kritérií ESG považuje spíše za jednu ze základních podmínek pro poskytnutí úvěru vůbec. Obdobně jsou na tom jejich kolegové v Polsku a na Slovensku,“ uzavřel Pavel Dolák, koordinátor průzkumu z KPMG Česká republika.

Nový areál Logport Prague West vyrůstá v Jinočanech u Prahy.

U Prahy vyroste do roka další logistický areál. Práci by zde mělo najít na 400 lidí

Na západním okraji Prahy má vzniknout nový obchodně-průmyslový areál o celkové pronajímatelné ploše 150 tisíc metrů čtverečních. V Jinočanech v blízkosti pražského okruhu jej postaví český developer Logport Development. Podle vedení firmy by měla být většina projektu dokončena už příští podzim.

Přečíst článek

Natáčení podcastu Realitního Clubu s generálním ředitelem Skanska Reality Petrem Michálkem.

Ředitel Skanska Reality: Dřevo a „recyklovaný“ jsou materiály budoucnosti, stejně jako udržitelná výstavba

Proč se mezinárodní developerská společnost Skanska přihlásila k udržitelnosti? Jaké materiály pro výstavbu svých projektů nejenom v Česku využívá? A je téma zeleného stavění důležité i pro tuzemské zákazníky? Nejenom o tom hovořil generální ředitel Skanska Reality Petr Michálek v dalším díle podcastu Realitního Clubu.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Sazby hypoték klesají k pěti procentům. Psychologická hranice brzy padne. Čekat, nebo už jít do banky?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme