Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Prázdné kanceláře v Praze nepřibývají. Neobsazených je jen osm procent

Kancelářské budovy Václavské náměstí
ČTK
Petra Jansová

Poptávka po kancelářských prostorech v Praze mírně vzrostla, přesto stále nedosáhla úrovně před pandemií. Nájemné ale navzdory neobsazenosti příliš neklesá.

Reklama

Počet neobsazených kanceláří v české metropoli se od konce roku zvyšuje, je jich nejvíce za poslední čtyři roky. Propad poptávky se pohybuje na 27 procentech oproti předpandemickému období, uvádí analýza mezinárodní realitní společnosti Sallis.

I přes problémy způsobené pandemií však zůstává trh aktivní a dosahuje zdravé míry neobsazenosti pod 10 procent. 

Průmyslový palác v Praze

Dostavba a rekonstrukce Průmyslového paláce vyjde Prahu na 2,6 miliardy

Vyhořelé křídlo pražského Průmyslového paláce dostaví pro město konsorcium firem Metrostav-DIZ, Avers a Syner. Náklady stavby překročí 2,6 miliardy korun.

Přečíst článek

Vrácení do normální situace ale bude ještě nějaký čas trvat. „Hledání nové formy uspořádání kancelářské práce bude firmám trvat minimálně rok,“ dodává Pavel Kliment, partner KPMG Česká republika odpovědný za sektor real estate.

Nájemné zůstává stejné

Navzdory stoupající neobsazenosti zůstalo nájemné nadále beze změny. Za prostory tzv. prime kvality v nejžádanějších lokalitách Prahy zaplatí nájemníci 22 eur na metr čtvereční.

Kancelářské prostory situované v samotném centru Prahy jsou velmi prestižní a reprezentativní, jejich rozvoj Prahy 1 ale limituje nedostatek volných stavebních ploch, památková ochrana a zdlouhavé stavební řízení. Nové kancelářské plochy zde často vznikají přestavbou stávajících historických objektů. 

 

V dalších městských částech, významnými pro trh s kancelářemi jsou Praha 4, 5 a 8, dosahuje nájemné výše 16 – 17,50 eur za metr čtvereční. Nejčastěji si kancelářské prostory ve druhé půli letošního roku pronajímaly společnosti ze sektoru profesionálních služeb. 

Mezi největší transakce provedené ve druhém čtvrtletí patřil nový pronájem Ministerstva průmyslu a obchodu na Václavském náměstí 42 na Praze 1, předpronájem v Dock in Five na Praze 8 podepsaný americkou společností z oblasti zubního lékařství nebo podnájem uzavřený společností Košík.cz (Rockaway Group) v budově Blox na Praze 6. Žádná z transakcí ale nepřesáhla čtyři tisíce metrů čtverečních.

Poklesl počet dostavených kanceláří

Pandemie měla vliv i na počet dokončených prostor, v prvním pololetí se trh rozrostl o 49 tisíc metrů čtverečních, což je o 57 procent méně než před příchodem nákazy. Nejvíc se stavělo na Praze 1, 7 a 9.

Z pohledu kancelářské výstavby se nejrychleji rozvíjí městská část Praha 8, mezi jejíž nesporné výhody patří vedle vynikající občanské vybavenosti také blízké sousedství s historickým centrem. Nejžádanější a nejrychleji rostoucí oblastí v Praze 8 je Karlín, kde vzniká na Rohanském nábřeží nová čtvrť - River City Prague.

A moderní kanceláře se zaplňují i v Brně, jejich neobsazenost mírně klesla, a to z 12 procent na konci loňského roku na 11,4 procenta v letošním prvním pololetí. V moravské metropoli bylo ve stejném období dostavěno celkem 16 tisíc metrů čtverečních nových kanceláří. Nájemné se od konce roku 2019 nezměnilo, dosahuje v průměru 15 až 16 eur za metr čtvereční plochy. 

Rodinný dům v pražské čtvrti Lhotka.

Minimalistická novostavba splynula se stávající zástavbou

V jednoduchosti je krása, napadne zřejmě každého, kdo se podívá na rodinný dům v pražské čtvrti Lhotka. Navrhli ho architekti a designéři ze studií SOA architekti a Richter Design.

Přečíst článek

Jedna ze staveb nominovaných v užším kole České ceny za architekturu stojí nedaleko Zlína. Navrhl ho architekt Petr Janda / brainwork

Nejlepší česká architektura: To jsou mosty, nádraží i krematorium pro zvířata

Mezinárodní odborná porota České ceny za architekturu již pošesté nominovala do užšího výběru projekty tuzemských architektů. Letos jde o 30 realizací: od mostů, nádraží až po rodinné domy.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Nejen vysoké nájemné. Firmy se nechtějí stěhovat kvůli nákladům na vybavení i jeho likvidaci

Nejen vysoké nájemné. Firmy se nechtějí stěhovat kvůli nákladům na vybavení kanceláří i jeho likvidaci

Přečíst článek
Není metro jako metro. Muzeum je top, nejlevnější kanceláře v Praze jsou na lince A

Anděl, Muzeum nebo Pankrác. Podívejte se, kde jsou v Praze nejdražší kanceláře

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme