Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Manhattan jen pro vyvolené. Ceny nájmů překonaly další rekord, počtvrté za půl roku

Manhattan jen pro vyvolené. Ceny nájmů jsou na rekordu, byty vyjdou měsíčně na sto tisíc korun a více.
iStock

Nájemné za bydlení stoupá. Nejen ve velkých českých městech, kde dle nejnovější analýzy vzrostlo během posledních měsíců o jednotky procent, ale také na slavném Manhattanu. Tam je růst ovšem radikálnější. Web CNBC uvedl, že průměrné nájemné v nejhustěji osídlené čtvrti New Yorku je ve srovnání s loňským rokem o devět procent vyšší a průměrná částka vyšplhala na hodnotu 5588 dolarů za měsíc, tedy zhruba 123 tisíc korun. Za zvyšováním stojí i vyšší úrokové sazby a nízká nabídka bytů.

Reklama

Současná čísla jsou v rámci newyorské čtvrti skoro samozřejmostí. Web CNBC připomíná, že ceny nájemného dosáhly rekordu už počtvrté za posledních pět měsíců. Nejvíce rostly ceny u jednotek se třemi místnostmi, a to o více než 36 procent. Garsoniéry podražily o 19 procent. Medián nájemného za jednoložnicový byt v současné době činí 4295 dolarů (více než 94 tisíc korun).

Jeden ze dvou obývacích pokojů domu již zesnulého magnáta Davida Rockefellera na Manhattanu. Dům je na prodej za 57,5 milionu dolarů (asi 1,25 miliardy korun).

FOTOGALERIE: Dům Davida Rockefellera na Manhattanu je na prodej. Za miliardu a čtvrt

Přes sedm desítek let v něm kdysi žil investiční titán David Rockefeller s rodinou a kochal se v něm výhledem na Manhattan a poslechem soukromých koncertů geniálního pianisty Arthura Rubinsteina. Nyní je dům v koloniálním stylu v srdci New Yorku o bytové ploše přes 1100 čtverečních metrů opět na prodej. Za 57,5 milionu dolarů (asi 1,25 miliardy korun), napsal deník The Wall Street Journal.

Přečíst článek

Kromě Manhattanu se podle webu CNN, který cituje analýzu firem Miller Samuel a Douglas Elliman, vzrostly ceny průměrného nájemného také v dalších čtvrtích New Yorku, konkrétně v Brooklynu a Queensu. Medián nájemného v první jmenované části města činil 3950 dolarů za měsíc, tedy necelých 87 tisíc korun za měsíc. Jde o meziroční zvýšení o 16,2 procenta. V Queensu se v rámci mediánu zdražovalo o 15,7 procenta na 3641 dolarů za měsíc, tedy něco málo přes 80 tisíc korun.

FOTOGALERIE: Jak vypadá umělecká čtvrť Chelsea v New Yorku? Podívejte se:

Jedním z důvodů růstu cen je dle amerických pronajímatelů bytových jednotek jejich nedostatek a zároveň poměrně silná poptávka. Situaci komplikuje i nedávná regulace nájemného, která z trhu stáhla tisíce bytů.

Pátá Avenue, New York
video

Gucci, Vuitton i Lego. Podívejte se do výloh nejluxusnějších obchodů na Páté Avenue

Nakupují tam nejbohatší lidé světa a své obchody tu chce mít doslova každá velká značka. Pátá Avenue v centru Manhattanu je magnetem pro nejluxusnější zboží a už jen samotné prohlížení výloh obchodů je zážitek.

Přečíst článek

Kromě problémů s cenou bytových jednotek se v nedobré kondici nachází také místní realitní trh s kancelářemi. U těch nejvíce zasáhla pandemie COVID-19 a mnoho zaměstnanců si zvyklo pracovat z domova. Web CNBC uvádí, že v celém New Yorku byly na konci července obsazeny kanceláře pouze ze 48 procent.

Nájemné v českých městech roste, ale pomalu

Společnost UlovDomov.cz v červenci uvedla, že nájemné ve velkých českých městech se se v letošním druhém čtvrtletí většinou meziročně zvýšilo o jednotky procent. V Praze meziročně vzrostlo o tři procenta u bytů 1+kk, až o 11 procent u třípokojových bytů. Podobný byl vývoj v Brně a Ostravě. V Plzni a Olomouci ale nájemné u větších bytů zlevnilo. V Plzni u bytů 3+kk kleslo víc než o pětinu.

FOTOGALERIE: Jak se jednotlivé značky snaží porazit konkurenci? A co se bude nosit v dalších měsících? Podívejte se do unikátní fotogalerie z newyorské Páté Avenue.

Průměrné nájemné za byt 2+kk v Praze je nyní 18 525 korun. To je skoro o 3500 korun více než za stejný byt v Brně a o 7000 více než v Ostravě. Proti loňskému druhému čtvrtletí nájemné v těchto bytech v hlavním městě a v Brně vzrostlo o pět procent, v Ostravě o šest procent, v Olomouci dokonce o devět procent.

„Prostor pro meziroční růst cen nájmů u většiny dispozic napříč krajskými městy je důsledkem stavu trhu s bydlením. Ceny vlastního bydlení se dostaly na takové hodnoty, že domácnosti hledaly bydlení v pronájmech," uvedl výkonný ředitel společnosti UlovDomov.cz Michal Hrbatý. Nynější úroky hypoték kolem šesti procent podle něj zůstávají pro většinu rodin i jednotlivců vysoké.

Zájem o nové byty v Praze roste

V Praze roste zájem o nové byty, meziročně se jich prodalo o 50 procent více

Zájem o nové byty v Praze letos postupně roste. Během prvního pololetí se jich v metropoli prodalo 1650, což je o 50 procent více než ve druhé polovině loňského roku. Důvodem je podle developerů zpomalující inflace i postupné zlevňování energií.

Přečíst článek

Vlastní pláž, heliport a lodní dok v New Yorku. Rockstar Billy Joel prodává dům za miliardu

Vlastní pláž, heliport a lodní dok u New Yorku. Rockstar Billy Joel prodává dům za miliardu

Rocková ikona a držitel prestižní ceny Grammy Billy Joel se rozhodl prodat své rozsáhlé luxusní panství na ostrově Centre Island u New Yorku. Cena za areál s vlastní pláží, lodním dokem či heliportem tomu odpovídá – zájemce musí složit 49 milionů dolarů (asi 1,06 miliardy korun), uvedl deník The Wall Street Journal.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Jeden ze dvou obývacích pokojů domu již zesnulého magnáta Davida Rockefellera na Manhattanu

Nejdražší města USA. Patnáct míst, kde běžný Američan na solidní bydlení nedosáhne

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme