Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

V Praze roste zájem o nové byty, meziročně se jich prodalo o 50 procent více

Zájem o nové byty v Praze roste
iStock
 ČTK

Zájem o nové byty v Praze letos postupně roste. Během prvního pololetí se jich v metropoli prodalo 1650, což je o 50 procent více než ve druhé polovině loňského roku. Důvodem je podle developerů zpomalující inflace i postupné zlevňování energií.

Reklama

Stagnují také ceny nových bytů, průměrná prodejní cena mezikvartálně klesla o 0,7 procenta na 150 835 korun za metr čtvereční. Podobný vývoj má i nabídka nových bytů, jejichž počet bude navíc zřejmě klesat, což v budoucnu může opět vyhnat ceny nahoru. Vyplývá z analýzy developerských společností Skanska Residential, Trigema a Central Group.

Prodej nových bytů v hlavním městě zrychlil zejména ve druhém čtvrtletí letošního roku, kdy se prodalo 1000 nových bytů. Meziročně se jedná o nárůst prodejů o pět procent. Ke zvýšené poptávce podle developerů přispělo několik faktorů - od zpomalující inflace a úrokových sazeb po uklidnění na trhu s energiemi. Výrazné oživení podle nich zaznamenal také hypoteční trh.

FOTOGALERIE: Po rekontrukci ve zdech někdejšího pivovaru v Holešovicích vznikly výjimečné, šest metrů vysoké, lofty

„Sledujeme stoupající důvěru a očekávání domácností a spotřebitelů, kteří se domnívají, že současná doba začíná být opět vhodná k pořizování velkých nákupů. Pohled respondentů na vhodnost doby pro investování je sice stále pod nulovou hranicí, ve srovnání s uplynulými měsíci se ale jedná o výrazné zlepšení nálady. Chuť nakupovat roste i u velkých investorů, kteří reagují na zprávy, že nás v příštích deseti letech čeká výrazný globální růst cen nemovitostí," uvedl předseda představenstva společnosti Trigema Marcel Soural. Připomněl studii organizace IWP, podle níž bude průměrné roční nominální tempo růstu kolem devíti procent.

Ceny nových bytů se oproti předchozím měsícům příliš nezměnily. Průměrná prodejní cena za metr čtvereční dosáhla ve druhém čtvrtletí roku 150 835 korun. Mezičtvrtletně jde o pokles o 0,7 procenta, meziročně pak naopak o nárůst o 3,5 procenta. Nabídková cena, která činí 151 583 korun za metr čtvereční, pak mezičtvrtletně klesla o 2,2 procenta, meziročně o 0,3 procenta. „Cenový rozdíl mezi staršími a novými byty, které mají výrazně vyšší kvalitativní standard, přesahuje 20 procent," řekl šéf Skanska Residential Petr Michálek.

Krejčířova vila v Černošicích je opět na prodej

Krejčířova vila je znovu na prodej. Prošla rekonstrukcí a je dvakrát dražší

Vila odsouzeného Radovana Krejčíře v Černošicích u Prahy je znovu na prodej. Po rozsáhlé rekonstrukci je v nabídce téměř za 55 milionů korun, což je dvojnásobek původní ceny. Pokusy o dražbu vily začaly v roce 2016, v listopadu 2021 byla vydražena za 21,38 milionu korun.

Přečíst článek

Do nejbližších měsíců lze podle developerských firem očekávat pokračování stagnace. Plošnému zlevňování podle nich brání růst stavebních nákladů a pomalé povolování nové výstavby.

Na konci června bylo na trhu 5500 nových bytů, což je na úrovni dlouhodobého pražského průměru. Praha by však podle firem potřebovala nabídku minimálně dvojnásobnou.

„Nabídka nových bytů je dlouhodobě kvůli nefunkčnímu povolování nedostatečná a hrozí, že bude dále klesat. To může vést spolu s růstem poptávky díky dostupnějším hypotékám už příští rok k opětovnému růstu cen nových bytů," podotkl šéf Central Group Dušan Kunovský.

Stavebníci upozornili, že za pololetí bylo v Praze povoleno 1917 nových bytů, což je meziročně o téměř pětinu méně.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Ceny bytů, ilustrační foto.

Nejlevněji jde byt pořídit v Ústí nad Labem. I tam ale z roku na rok zdražil skoro o 15 procent

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme