Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde
Jiří Frydlewicz

Jiří Frydlewicz

články autora

Dům ve francouzském městě Saint-Amand-Montrond

Chcete dvoupodlažní dům ve Francii za jedno euro? Stačí splnit dvě podmínky

Měli jste někdy chuť se sbalit a koupit dům ve středu Francie? Nyní máte jedinečnou možnost. Historické městečko Saint-Amand-Montrond nabízí ke koupi rodinný dům o velikosti zhruba 77 metrů čtverečních pouze za jedno euro. Zájemci o nemovitost se o ni mohou přihlásit do 15. června letošního roku. Celá věc má jen dva háčky.

Přečíst článek
Mezinárodní letiště Dauhá Hamad

FOTOGALERIE: Král mezi letišti sesazen. Kdo nahradil Singapur?

Světová letiště mají nového vládce. Tím nejlepším pro letošní rok se stalo Mezinárodní letiště Dauhá Hamad v Kataru. Sesadilo to v Singapuru. Jak si v žebříčku, který sestavil specializovaný server Skytrax, vedly vzdušné dopravní huby v Evropě?

Přečíst článek
Zemřel italský módní návrhář Roberto Cavalli

Ztráta pro svět módy. Zemřel slavný italský návrhář Roberto Cavalli

Svět módy přišel o další velké jméno. Ve věku 83 let v Florencii zemřel italský módní návrhář Roberto Cavalli, uvedla to agentura Reuters. Cavalliho proslavily zejména spolupráce s filmovými a hudebními hvězdami i jeho návrhy se zvířecími potisky. Italská agentura ANSA uvedla, že měl slavný návrhář zdravotní problémy již delší dobu a v posledních letech se jeho stav zhoršil. I přes chatrné zdraví se loni stal pošesté otcem. 

Přečíst článek
O.J. Simpson

Zemřel kontroverzní O.J. Simpson. Jeho kauza rozdělila Spojené státy

Ve věku 76 let zemřel O.J. Simpson. Podlehl rakovině, uvedla podle serveru The New York Times rodina bývalé hvězdy americké NFL. Kromě sportu Simpson neblaze proslul kauzou, kdy byl obviněn z vraždy své manželky.

Přečíst článek
Elektromobil Xiaomi SU7

Elektroauto od Xiaomi zafungovalo a je z něj hit. Akcie firmy míří vzhůru

Čínskému výrobci chytrých telefonů Xiaomi se zatím daří vstup na pole elektromobility. Poté, co firma slavnostně zahájila prodej a příjem objednávek na svůj elektrický sedan SU7, vzrostly její akcie o 15 procent, uvedl web CNBC.

Přečíst článek
Hra Back in Service, která je právě ve vývoji

Dostanou Češi novou herní modlu? Startovač dobývá simulátor pražského metra

Na monitory českých hráčů se s největší pravděpodobností řítí nový hit. A zpozornět by měli především „šotouši“. Vznikající hra Back in Servise je totiž přenese do role řidiče pražského metra. A že si projekt zaslouží pozornost, dokazuje i crowdfundingová kampaň na Startovači. Projekt na platformě už získal více než 245 tisíc korun. A to do konce kampaně zbývají téměř dva měsíce.

Přečíst článek
Rusové volí nového prezidenta. Jednoznačným favoritem je současná hlava státu Vladimir Putin

OBRAZEM: Putina volí i v Praze. Rusové hlasují o své budoucnosti

Prezidentské volby v Rusku běží na plné obrátky. O vítězi je předem rozhodnuto. Prezidentské křeslo téměř najisto obhájí současný prezident Vladimir Putin, který je ve funkci od roku 2000. Volby provází bouře i napětí. Protestujícím hrozí až pětileté odnětí svobody, uvedl například ruský sever Meduza.

Přečíst článek
Letiště ve Florencii dostane nový unikátní terminál

Ve Florencii vyroste unikátní letištní terminál. Na střeše bude mít vinici

Letiště Amerigo Vespucci, které se nachází u Florencie, dostane nový a unikátní letištní terminál. Na jeho střeše se totiž bude nacházet vinice. Ale co také čekat, když jde o budovu nacházející se ve slavné vinařské oblasti. Stavbu si vezme na starost slavné studio Rafael Viñoly Architects, které založil slavný architekt Rafael Viñoly.

Přečíst článek
Pražské Rudolfinum se připravuje na předání filmových cen Český lev

Víkend filmu. Nejvíce nominací na Českého lva mají Bratři, Americe vládne Oppenheimer

Začíná víkend plný předávání filmových cen. V Česku se ocenění dočkají nejlepší snímky a herci v rámci 31. ročníku cen Český lev. Slavnostní večer proběhne již dnes večer od 21:00 na kanálu ČT1. I v USA se budou dít věci. Vítěze pozná nejslavnější filmové ocenění Oscar. Favoritem na získání nejvíce zlatých sošek je loňské životopisné drama Oppenheimer. A kde lze předávání Oscarů zhlédnout?

Přečíst článek
Luxusní jachta Amadea

Zabavili jachtu ruskému oligarchovi a teď naříkají. Její údržba stojí daňové poplatníky balík

Zabavená jachta je na obtíž. Řeč je o plavidlu, které vlastnil ruský miliardář Sulejman Kerimov, a které mu v roce 2022 zabavilo americké ministerstvo spravedlnosti. Náklady na údržbu více než stometrového plavidla totiž stojí americké daňové poplatníky téměř milion dolarů měsíčně, uvedl web CNBC. Není divu, že tamní ministerstvo chce jachtu pojmenovanou Amadea prodat. A to za 230 milionů dolarů.

Přečíst článek
Lidé si připomněli 10. výročí zmizení letu MH370

Dekádu trvající záhada. Malajsie přemýšlí o obnovení pátrací akce po ztraceném letu MH370

Malajsie zvažuje obnovení pátracích akcí po zmizelém letu MH370 aerolinek Malaysia Airlines, uvedl web CNN. Případ zůstává i po téměř deseti letech stále nevyřešenou záhadou. Naposledy se o nalezení letadla pokoušela v roce 2018 společnost Ocean Infinity, která by se měla na pátrání vydat znovu.

Přečíst článek
Julija Navalná během svého projevu v Evropském parlamentu

Kdo nahradí Navalného? Ruská opozice je postupně „odklízena“ do věznic

V Moskvě se dnes uskuteční pohřeb nejvýraznějšího ruského opozičního politika posledních let Alexeje Navalného. S jeho odchodem nyní vyvstává otázka, kdo jej v boji proti režimu Vladimira Putina nahradí. Celému „odboji“ příliš nehraje do karet fakt, že většina z jeho dalších velkých jmen je nyní ve vězení. Naposledy tam byl poslán aktivista Oleg Orlov.

Přečíst článek
Bitcoin vystoupal na dvouletá maxima

Bitcoin vystoupal na dvouletá maxima, pomohla mu i velká akvizice

Kryptoměna bitcoin je na dvouletých maximech. V současné chvíli se drží nad hodnotou 57 tisíc dolarů, tedy zhruba 1,3 milionu korun. Web CNBC uvedl, že cenu vzhůru vyhnal mimo jiné nákup společnosti MicroStrategy, která v pondělí oznámila pořízení tři tisíc bitcoinů za 155 milionů dolarů.

Přečíst článek
Motorola představila telefon, který ovinete kolem zápěstí

Mobilní telefon jako náramek. Motorola představila ohebný koncept

Mobilní telefon obepínající zápěstí. I to je možná cesta, kterou se budou tato zařízení v budoucnu ubírat. Jeden takový koncept představila společnost Motorola na veletrhu Mobile World Congress v Barceloně.

Přečíst článek
Generální ředitelka Mezinárodního měnového fondu Kristalina Georgievová

Válečná ekonomika Ruska dlouho nevydrží. Jeho obyvatelé mají těžké časy, říká šéfka MMF

I přes optimismus, který v poslední době zavládal při zprávách o růstu ekonomiky Ruska, čekají rozlohou největší zemi světa těžké časy. Pro server CNBC to uvedla generální ředitelka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Kristalina Georgievová.

Přečíst článek

News box

Operační i strategická situace ukrajinských vojsk na frontě se má sklon 👎 zhoršovat. Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj to dnes uvedl s tím, že o této skutečnosti informoval také západní spojence na virtuálním zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Ruská armáda mezitím oznámila, že dobyla dvě vesnice v Doněcké oblasti a že dosáhla průlomu v ukrajinské obraně.
Do čela České obce sokolské (ČOS) zvolil dnes výbor Sokola podle očekávání dosavadního prvního místostarostu 👨 Martina Chlumského. Chlumský organizaci dočasně vedl již od březnové rezignace Hany Moučkové v souvislosti s mnohamilionovým podvodem. Byl jediným kandidátem na pozici starosty. 
Americké tajné služby dospěly k závěru, že ruský prezident Vladimir Putin pravděpodobně přímo  nenařídil zabít předáka ruské opozice Alexeje Navalného. Uvedl to dnes americký deník The Wall Street Journal (WSJ). Navalnyj v Rusku patřil k nejostřejším Putinovým kritikům.  Číst více
Tisíce lidí z celého Španělska dnes zamířily do Madridu na manifestaci na  podporu premiéra Pedra Sáncheze. Ten ve středu oznámil, že zvažuje rezignaci v souvislosti s vyšetřováním možného střetu zájmů své manželky. Informovala o tom agentura Reuters.
Rusko bude hledat cesty, jak překonat případné 📜 sankce, které by Evropská unie mohla uvalit na jeho aktivity v oblasti zkapalněného zemního plynu (LNG). Uvedl to dnes mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov, který takové sankce označuje za nezákonné. Varoval zároveň, že takové sankce by měly negativní dopady na evropský průmysl.
Itálie si dnes předvolala ruského velvyslance v reakci na oznámení Moskvy, že ruskou pobočku firmy Ariston Thermo Group nyní převezme dceřiná společnost ruského 🏭 plynárenského podniku Gazprom. S odkazem na sdělení šéfa italské diplomacie Antonia Tajaniho to uvedla agentura AFP.
Největší německá bankovní společnost Deutsche Bank si vytvoří rezervu až 1️⃣,3️⃣ miliardy eur (zhruba 33 miliard korun) na krytí nákladů souvisejících s vleklým právním sporem ohledně převzetí konkurenta Postbank. Banka dnes upozornila, že tento krok bude mít dopad na její výsledky za čtvrté čtvrtletí i za celý letošní rok.
Tchaj-wan dnes zaznamenal obnovenou aktivitu čínské armády ve své blízkosti. Tchajwanské ministerstvo obrany oznámilo, že 1️⃣2️⃣ čínských letadel překročilo střední linii dělící Tchajwanský průliv, kterou Tchaj-pej považuje za neoficiální hranici mezi oběma zeměmi. Zpráva přichází den poté, co americký ministr zahraničí Antony Blinken ukončil návštěvu Číny, upozornila agentura Reuters.
Důvodem nižšího než předpokládaného výběru daně z neočekávaných zisků od bank byly 📈 vyšší úroky vyplacené střadatelům. Uvedl to premiér Petr Fiala v odpovědi na písemnou interpelaci předsedkyně poslaneckého klubu opozičního hnutí ANO a bývalé ministryně financí Aleny Schillerové. Stát na této dani od bank vybral asi 700 milionů korun, zatímco předpoklad byl asi 33 miliard.
Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň se  ohradil proti článku magazínu Der Spiegel, že v kauze možných úplatků od proruské sítě přijímal balíčky. Ve vyjádření, které dnes poskytl ČTK, Bystroň uvedl, že magazín se zapojil do kampaně, jejímž cílem je zdiskreditovat všechny strany usilující o ukončení vojenského konfliktu na Ukrajině, a ovlivnit tak volby do Evropského parlamentu.
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme