Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Žebříčku nejdražších měst pro život dominují Singapur a New York

Singapur
ČTK
Štěpán Kult

Singapur je opět nejdražším městem pro život na světě. O první místo se dělí s New Yorkem, který se umístil díky posilujícímu dolaru. Vyplývá to z globálního průzkumu společnosti Economist Intelligence Unit (EIU), který zkoumá výši životních nákladů ve 172 městech, uvádí server CNBC.

Reklama

Singapur nepřekvapil

Singapur se na pozici nejdražšího místa pro život úmistil během posledních deseti let hned osmkrát. Loni mu tuto příčku sebral Tel Aviv. Nicméně inflace a posilující měny vedly k tomu, že se izraelské město propadlo až na třetí místo, píše CNBC. Pozice Singapuru není pro výzkum žádným překvapením. Země má nejvyšší ceny za dopravu a vláda zároveň striktně kotroluje počet aut. Zároveň je zde vysoká cena oblečení, alkoholu či tabáku. Rovněž se také jedná o prémiovou lokaci pro obchodní investice, uvádí výzkum. 

Narušení dodávek z Číny, která se řídí politikou nulového covidu a válka na Ukrajině, jsou podle šéfky výzkumu výzkumu EIU Upasany Duttové hlavní příčinou zvýšené inflace v tomto roce. „Tato kombinace vytváří větší tlak na přístup ke zboží a dostupnost produktů, které představují úplně základní potřeby lidí. A obojí dohromady pak řídilo inflaci po celém světě,“ uvedla. 

Podle průzkumu, který firma provedla mezi 16. srpnem a 16. zářím se v průměru zboží v místní měně kvůli globání inflaci letos zvýšila o 8,1 procenta. To je více než 3,5 procentní nárůst cen, který byl zaznamenán v průzkumu EIU v roce 2021.

Španělská Valencie byla zvolena nejpříjemnějším městem pro expaty v roce 2022 podle žebříčku společnosti InternNations.

Kde se cizincům žije nejlépe? Ve Valencii. Paříž je opačný extrém a Praze sluší průměr

Miliony lidí brázdí kvůli práci svět. A pokud někdo uvažuje o práci v zahraničí, měl by pozornost zaměřit na španělskou Valencii. Město zvítězilo v žebříčku metropolí s nejlepšími podmínkami pro expaty před Dubají a možná překvapivě Mexico City. Praha obsadila 21. příčku a Paříž – v minulosti tolik vzývaná umělci a intelektuály – se naopak krčí u dna žebříčku pěti desítek měst od společnosti InterNations, který zveřejnil server CNBC.

Přečíst článek

Moskva a Petrohrad jsou největší skokani v žebříčku

Výzkum zjistil, že nejpříkřejší byl nárůst cen benzínu. Průměrná cena se meziročně zvýšila o 22 procent. „V rámci historie sběru našich dat jsme zaznamenali až extrémně vysoké ceny ropy,“ vysvětluje Duttová. 

Mezi největší skokany patří hlavní město Ruska Moskva a Petrohrad. Moskva se v žebříčku posunula o 88 míst a je nyní na 36 místě. Petrohrad se posunul o 70 pozic na 73 místo. K posílení rublu přispělo omezení vývozu zboží i kapitálu z Ruska a také inkaso evropských plateb za plyn v rublech.  „Krom toho vedly západní sankce vůči Rusku k extrémně vysoké inflaci,“ dodává Duttová. 

Opakované zvyšování úrokových sazeb Americké centrální banky (Fed) vedlo k posílení dolaru a zvyšování cen zboží. Životní náklady tak rostou napříč Amerikou.  „New York se na tomto seznamu objevil vůbec poprvé," říká Duttová. Los Angeles se pak v rámci žebříčku meziročně posunulo z devátého na čtvrté místo. San Francisco se umístilo osmé, ale v minulém roce se do desítky nejdražších měst vůbec nedostalo. Náklady se rovněž zvýšily například v Atlantě, San Diegu či Bostonu. 

New York

Pět z nejbohatších měst na světě je v USA. V žebříčku stoupají Austin či Dubaj

Nejvyšší počet dolarových milionářů, stomilionářů a miliardářů na světě žije v New Yorku. V žebříčku sestaveném poradenskou společností Henley & Partners je hned polovina z první desítky měst, do nichž se stahují ti nejbohatší, v USA, dva zástupce má Čína, po jednom Japonsko, Velká Británie a Singapur. Oproti předchozímu žebříčku je patrný výrazný vzestup amerického Austinu a Houstonu, což souvisí s přesunem Bit Tech firem z Kalifornie, a také Rijádu či Dubaje, uvedl server CNBC.

Přečíst článek

Japonsko a Jižní Korea zlevňují

Díky propadu měny se životní náklady v Japonsku a Jižní Koreji zlevnily. Japonská Osaka se z loňského desátého místa propadla až na 43 místo. Busan v Jižní Koreji se propadl o 26 příček. 

„Přestože Jižní Korea učinila kroky k posílení wonu, investoři v tuto chvíli vždy volají po bezpečnějších měnách a měna se propadla kvůli úrovním důvěry,“ popisuje Duttová. 

Globálně se pak podle firmy bude pravděpodobně inflace v roce 2023 snižovat. EIU předpokládá, že klesne z průměrných 9,4 procenta v letošním roce na 6,5 procenta. „Byla přijata opatření ke snižování inflace. Rozhodně očekáváme, že v příštím roce bude nižší inflace.  Ceny budou nižší, ale jak nižší to se ukáže až časem,“ dodává Duttová. 

Eurobankovky, ilustrační foto

Hypotéka v eurech. Proč není její sjednání zas tak dobrý nápad

Češi se začali více zajímat o hypotéky v eurech. Ty oproti korunovým úvěrům na bydlení nabízí výhodnější, asi poloviční úrok. Zdaleka ale nejsou tak výhodné, jak se může na první pohled zdát. Proč není sjednání eurové hypotéky zas tak dobrý nápad?

Přečíst článek

Top 10 nejdražších měst pro život 

1. Singapur (remíza)
1. New York (remíza)
3. Tel Aviv 
4. Hong Kong (remíza)
4. Los Angeles (remíza)
6. Curych
7. Ženeva
8. San Francisco
9. Paříž
10. Kodaň (remíza)
10. Sydney (remíza)

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Manhattan jen pro vyvolené. Ceny nájmů jsou na rekordu, byty vyjdou měsíčně na sto tisíc korun a více.

Manhattan jen pro vyvolené. Ceny nájmů překonaly další rekord, počtvrté za půl roku

Přečíst článek
Stavba rodinných domů zdražila o pětinu. Začíná se vyplácet koupit starší objekty

Stavba rodinných domů zdražila o pětinu. Začíná se vyplácet koupit starší objekty

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme