Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Luxusní byty na Manhattanu šly na dračku, prodalo se nejvíce za patnáct let

432 Park Avenue je rezidenční mrakodrap v newyorském Midtown Manhattanu.
iStock
Dušan Kütner
duk

Akciové zisky na newyorské burze se za pomoci aktuální „covidové“ vlny slev přelily do luxusních realit. Na Manhattanu se minulý týden prodalo 67 bytů s cenou vyšší než čtyři miliony dolarů (asi 90 milionů korun), což byl největší týdenní počet v letošním roce. A hlavně – celkem zájemci o atraktivní bydlení utratili 613,7 milionu dolarů (zhruba 13,9 miliardy korun), což je nejvíce od roku 2006, vyplývá ze zprávy makléřské společnosti Olshan Realty.

Reklama

Noví a bohatí obyvatelé vyhlášené čtvrti v centru metropole vzešli z koronavirové pandemie s velkými zisky z akciového trhu a touhou vylepšit svá dosavadní sídla. Po více než roce stráveném kvůli bezpečí mimo centrum se tak nyní vracejí do centra nabitého možnostmi.

„První věc, kterou si všimli je, že neměli dostatek místa," citovala agentura Bloomberg prezidentku makléřské společnosti Donnu Olshanovou. Minulý týden tak následuje trend, kdy se za třetí čtvrtletí prodalo na Manhattanu nejvíc bytů za posledních deset let. Asi nejdražším bytem v letošní nabídce byl apartmán v 96. patře rezidenčního komplexu 432 Park Avenue (na snímku) za 169 milionů dolarů. Byt měl šest ložnic a sedm koupelen na rozloze 766 metrů čtverečních, 

Vatikán prodělá sto milionů liber na luxusní budově v centru Londýna

Vatikán prodělá na prodeji kancelářského centra v londýnské čtvrti Knightsbridge. Do luxusní nemovitosti v letech 2014 až 2018 katolická církev investovala 350 milionů liber (asi 8,83 miliardy korun). Chtěla zde vybudovat centrum pro potřebné. Honosný dům se však dostal do centra mezinárodního vyšetřování. Vatikán se podle zdrojů deníku Financial Times rozhodl jej prodat a jednání o tom se chýlí do finále. Potíž je, že jej prodá odhadem za 200 milionů liber, tedy se ztrátou sta milionů liber (asi 2,94 miliardy korun).

Přečíst článek

Nejdražší kontrakt v minulém týdnu se týkal bytu o rozloze 23 450 čtverečních stop, tedy asi 2180 metrů čtverečních, v domě na 68. ulici, který se prodával za 29,5 milionu dolarů (asi 667 milionů korun) . 

Druhým nejdražším domem, který našel kupce, byl vápencový dům, který vlastní finančník Phil Falcone, na 67 ulici. Na trhu byl od března 2018 a naposledy jeho cena činila 27,5 milionu dolarů. Původně se měl prodat v exekuční aukci naplánované na začátek tohoto roku poté, co se věřitelé snažili získat zpět nesplacené půjčky použité na renovaci domu, který Falcone a jeho manželka koupili v roce 2004. 

Jan Borůvka, generální sekretář Asociace realitních kanceláří ČR

Jan Borůvka: To, co se děje na realitním trhu, je hysterie

Ačkoli realitní profesionál, sám je překvapen tím, jak je potřeba vlastnit nemovitost u lidí silná. "Přece normální je i být v nájmu," říká k dlouhodobému růstu cen nemovitostí v rozhovoru pro newstream.cz generální sekretář Asociace realitních kanceláří ČR Jan Borůvka. Obchodování s nemovitostmi se přitom kultivuje – do konce letošního roku budou muset mít makléři, kteří neměli příslušné vzdělání a praxi, povinné zkoušky. „A lepší vzdělání už je znát,“ říká. Počet obchodníků se ale nesnížil.

Přečíst článek

Zatímco bytová družstva, kdy dům vlastní nájemnící společně, kvůli rozmachu individuálních prodejů bytů ztrácejí své členy, čísla z minulého týdne ukazují, že se správnou slevou mohou kupce najít i byty v budovách, pro které platí omezující pravidla pro koupi. 

Byt s pěti ložnicemi na Páté avenue – u kterého bylo povoleno pouze 50procentní externí financování – tak našel vlastníka po devíti měsících. Požadovaná cena 9,95 milionu dolarů byla o 15 procent nižší, než prodávající původně požadoval. Stejně jako u všech dalších smluv však nebude konečná prodejní cena známa až do uzavření obchodu.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Manhattan jen pro vyvolené. Ceny nájmů jsou na rekordu, byty vyjdou měsíčně na sto tisíc korun a více.

Manhattan jen pro vyvolené. Ceny nájmů překonaly další rekord, počtvrté za půl roku

Přečíst článek
Budova Wall Street 1 se mění v luxusní byty

Prestižní adresa Wall Street 1 se mění na byty. Stojí o fous víc než v Praze

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme