Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Křetínský v „investiční horečce“ koupil v Paříži dům s výhledem na prezidentský palác

Prezidentský Elysejský palác v Paříži.
Leurent.t / Creative Commons / CC BY-SA 4.0
Dušan Kütner
duk

Český miliardář Daniel Křetínský koupil v roce 2020 pařížský dům ruského oligarchy Dmitrije Rybolovleva za 21,5 milionu eur (asi 517 milionu korun). Honosný městský dům má výhled na prezidentský Elysejský palác a bohatou historii. Zároveň patří mezi aktiva v Rybolovlevově ostře sledovaném rozvodu, uvedla agentura Bloomberg.

Reklama

Český miliardář Daniel Křetínský koupil v roce 2020 od ruského miliardáře Dmitrije Rybolovleva a jeho bývalé manželky pařížský městský dům, který sousedí s Elysejským palácem, rezidencí francouzského prezidenta. Dům koupil Křetínského holding s názvem Paris Real Estate za 21,5 milionu eur (asi 517 milionů korun), ukazují firemní dokumenty, které má k dispozici agentura Bloomberg. Transakce se uskutečnila v listopadu 2020 a dosud nebyla oznámena, podotkl Bloomberg.

Křetínský má „investiční horečku“

Sedmačtyřicetiletý Křetínský získal své jmění nákupem elektráren se svou skupinou EPH a prožívá „investiční horečku“ za účelem diverzifikace svých aktiv, poznamenala agentura. Křetínský dále vlastní podíl ve společnosti Royal Mail neboli britské královské poště, fotbalových klubech West Ham United a Sparta Praha a v maloobchodní skupině, do níž mimo jiné patří společnosti Casino Guichard-Perrachon a Fnac Darty ve Francii.

Daniel Křetínský

Křetínský může dál navyšovat podíl v Royal Mail. Britové mu bránit nebudou

Britská vláda už nebude zasahovat do plánu českého miliardáře Daniela Křetínského zvýšit podíl ve firmě International Distributions Services, která je mateřskou společností britské pošty Royal Mail, píše agentura Reuters.

Přečíst článek

Dům byl součástí majetku, který se stal předmětem sporu mezi Rybolovlevem a jeho bývalou manželkou Jelenou, kteří každý vlastnili polovinu majetku. Nemovitost koupili za 18,2 milionu eur v roce 2008, těsně před zahájením rozvodového řízení. Rozvod ale vyústil v dlouholetou soudní bitvu. V roce 2014 švýcarský soud přiznal Rybolovlevové 4,5 miliardy dolarů ačkoli následně se částka dalšími rozhodnutími snížila na něco málo přes 600 milionů dolarů (asi 13,4 miliardy korun).

Vše o realitním trhu čtěte zde

Mluvčí Křetínského a Rybolovleva odmítli věc komentovat, Rybolovlevův právník transakci potvrdil.

Věhlasná historie

Městský dům se nachází v ulici s přímým výhledem na palác a rozkládá se na 700 metrech čtverečních. Kdysi patřil císařovně Evženii, provdané za Napoleona III., a měl různé šlechtické majitele. V 19. století měl dům tunel, který ho spojoval s Elysejským palácem, alespoň podle průvodce pařížskými ulicemi Felixe de Rochegudeho.

Majitel holdingu EPH Daniel Křetínský

Křetínský chce utéct před mimořádnou daní do zahraničí

Miliardář Daniel Křetínský přesune svou společnost EP Commodities, která se zabývá obchodem s energetickými surovinami, z Česka do zahraničí. Udělá to kvůli tomu, že se na firmu vztahuje daň z mimořádných zisků, kterou v pátek schválila Sněmovna. Jenže utíkat se mu nebude lehce - řada zahraničních států má podobnou daň také.

Přečíst článek

Šestapadesátiletý Rybolovlev je podle indexu miliardářů Bloombergu s majetkem ve výši 10,3 miliardy dolarů 11. nejbohatším Rusem a 191. nejmovitějším obyvatelem planety. Nepatří ale mezi ruské podnikatele, kteří byli sankcionováni USA, Velkou Británií a Evropskou unií kvůli válce na Ukrajině. Zbohatl v potašovém průmyslu, zejména když v letech 2010 a 2011 prodal dva výrobce hnojiv za více než sedm miliard dolarů.

Vlastní většinový podíl ve fotbalovém klubu AS Monaco a v posledních deseti letech v Monaku žije.

Miliardář Andrej Babiš

Francouzský soud zkoumá Babišův nákup vil ve Francii kvůli podezření z praní špinavých peněz

Francouzský Soud pro vyšetřování závažné trestné činnosti (PNF) zahájil předběžné vyšetřování pro podezření z praní špinavých peněz a daňových úniků v souvislosti s nákupem nemovitostí českým expremiérem Andrejem Babišem ve Francii, uvedl deník Le Monde. PNF podle zjištění novinářů zkoumá podmínky nabytí vily v Mougins na jihu Francie a vyšetřování zahájil v únoru. Babiš dnes zopakoval, že veškeré nákupy nemovitostí ve Francii se uskutečnily v souladu se zákony. Detaily o vyšetřování nezná, informaci má z médií, uvedl.

Přečíst článek

Pro Křetínského je to další nákup ve Francii. V loňském roce koupil zámek Marais s rozlehlým parkem a vodní plochou v obci Le Val-Saint-Germain ležící 40 kilometrů jihozápadně od Paříže. Objekt pořídil za 43 milionů eur (asi miliardu korun) a plánuje  jej přeměnit na luxusní hotelový komplex.

Zámek ve Francii stejně jako luxusní restauraci na Azurovém pobřeží a další nemovitosti nakoupil v minulosti i český expremiér a kandidát na prezidenta Andrej Babiš. Francouzské úřady nyní expremiéra vyšetřují kvůli možnému praní špinavých peněz. Podle deníku Le Monde předběžné vyšetřování začalo již v únoru loňského roku, na veřejnost se ale informace dostala až v polovině srpna. Babiš tvrdí, že mu již zámeček Bigaud v městečku Mougins na jihu země na Azurovém pobřeží nepatří.

Miliardář Daniel Křetínský

Miliardář Křetínský a jeho EPH získají podíl v nizozemské elektrárně

Francouzská energetická společnost EDF prodá svůj podíl v paroplynové elektrárně Sloe v Nizozemsku o výkonu 870 megawattů skupině Energetický a průmyslový holding (EPH) českého miliardáře Daniela Křetínského. Informovala o tom agentura Reuters. Finanční podrobnosti dohody společnosti nezveřejnily.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Miliardář Křetínský uspěl v boji o francouzskou vydavatelskou dvojku Editis.

Další zářez miliardáře Křetínského na francouzském mediálním trhu. Koupí vydavatelskou dvojku Editis

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme