Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Francouzský soud zkoumá Babišův nákup vil ve Francii kvůli podezření z praní špinavých peněz

Miliardář Andrej Babiš
ČTK

Francouzský Soud pro vyšetřování závažné trestné činnosti (PNF) zahájil předběžné vyšetřování pro podezření z praní špinavých peněz a daňových úniků v souvislosti s nákupem nemovitostí českým expremiérem Andrejem Babišem ve Francii, uvedl deník Le Monde. PNF podle zjištění novinářů zkoumá podmínky nabytí vily v Mougins na jihu Francie a vyšetřování zahájil v únoru. Babiš dnes zopakoval, že veškeré nákupy nemovitostí ve Francii se uskutečnily v souladu se zákony. Detaily o vyšetřování nezná, informaci má z médií, uvedl.

Reklama

Babišovým majetkem se francouzská média začala zabývat loni na podzim po úniku důvěrných dokumentů, tzv. Pandora Papers. Novináři tehdy zjistili, že mnoho šéfů států a vlád skrývá svůj majetek za nastrčenými společnostmi v daňových rájích. Podle dnešního článku Le Monde kvůli Pandora Papers neuspěl Babiš v loňských parlamentních volbách a přišel o post ministerského předsedy.

Miliardář Andrej Babiš

Babišův klidný spánek končí. Na kauzu Čapí hnízdo se podívá Bradáčová

Případnou prezidentskou kandidaturu může Andreji Babišovi značně zkomplikovat Vrchní státní zastupitelství v Praze vedené Lenkou Bradáčovou. Ta chce znovu prověřit takzvanou reklamní větev kauzy Čapí hnízdo, píše server iROZHLAS.cz.

Přečíst článek

To, že se jméno českého premiéra Andreje Babiše objevilo v Pandora Papers – kolaborativním vyšetřování offshore průmyslu Mezinárodním konsorciem investigativních novinářů (ICIJ) – už způsobilo, že v říjnu 2021 prohrál volby a svou pozici, uvedl Le Monde.

V centru pozornosti vila v Mougins

Nyní by se český miliardář, premiér v letech 2017 až 2021, mohl dostat do problémů i na soudní frontě ve Francii. Řízení zahájené v únoru 2022 a svěřené francouzskému Ústřednímu úřadu pro boj proti korupci a finančním a daňovým deliktům (OCCLCIFF) se zaměřuje na způsob, jakým Babiš získal nemovitosti v Mougins na jihovýchodě Francie prostřednictvím řady offshoreových společností.

Vila Andreje Babiše ve francouzském Mougins, jejíž nákup zkoumají kvůli podezření z praní špinavých peněz francouzské úřady ČTK / AP

Andrej Babiš kandidaturu na prezidenta zatím neohlásil, Česko ale obráží ve svém obytňáku.

Politický diář Jany Havligerové: Babiš a policie. Nebo Babišova policie?

Obytňák jede, předvolební šňůra šéfa ANO, co nemá s případnou prezidentskou volbou nic společného, nabírá na obrátkách. Na expremiérových mítincích přibývá jeho odpůrců, ten je neváhá nazývat fašisty a nacisty. „To jsou voliči Spolu a PirStanu. To jsou lidi, který jsou nebezpečný,“ hlásá veřejně. Že je situace vyhrocená, ovšem Andreje Babiše mrzí. Myslí to upřímně.

Přečíst článek

Obzvláště složitý je řetězec, který podnikatel zřídil v září 2009. Nemovitosti, včetně vily o rozloze více než 500 metrů čtverečních na tříhektarovém pozemku, koupila společnost se sídlem v Monaku, kterou vlastní offshore subjekt ve Spojených státech. Cena realitní transakce byla 14 milionů eur (340 milionů korun).

Záhadný původ peněz na nákup

Prodejní doklad, který viděl Le Monde, uvádí, že tato částka byla „zaplacena v hotovosti“. Dokumenty z Pandora Papers však ukazují, že Babišova americká společnost si na financování nákupu domů v Mougins vzala půjčku ve výši 15 milionů eur od offshore společnosti registrované na Britských Panenských ostrovech. V oficiálních francouzských dokumentech není po této půjčce ani stopa.

Sídlo Agrofertu v Praze-Chodově

Chemie a zemědělství vytáhly loňský zisk Agrofertu na téměř šest miliard korun

Koncernu Agrofert loni meziročně stouply konsolidované tržby o 15 procent na 184,8 miliardy korun. Zisk po zdanění stoupl o více než polovinu na 5,8 miliardy korun ze 3,8 miliardy korun v roce 2020. Za růstem tržeb je podle holdingu hlavně zvýšení prodejních cen v chemickém segmentu v reakci na významné zvýšení vstupních nákladů a za růstem zisku hlavně zlepšení hospodaření v segmentech chemie a zemědělství, uvedl mluvčí koncernu Pavel Heřmanský.

Přečíst článek

Vyšetřovatelé se budou muset pokusit pochopit účel celé této sestavy a zjistit, proč je Babiš vlastníkem jak úvěrové společnosti, tak subjektu, který si půjčil 15 milionů eur. Využití offshore společností v daňových rájích a tajná půjčka by mohly představovat praní špinavých peněz za účelem skrytí původu peněz, což je stále záhadou, podotkl Le Monde.

V hlavní roli Monika Babišová

Bývalý český premiér v letech 2016 a 2018 postupně převedl nemovitosti v Mougins na subjekt, který veřejně vlastní, a to překvapivou technikou převodu akcií americké a monacké společnosti na svou manželku Moniku Babišovou, která je převedla zpět na holdingovou společnost jejího manžela téhož dne, popsal transakci ale Monde.

Kandidáti na prezidenta ČR. Pavel, Nerudová, Babiš... a pak dlouho nikdo. Jaké mají šance?

Kandidáti na prezidenta ČR 2023: Pavel, Babiš, Nerudová... Jaké mají šance?

Budoucím prezidentem se stane jeden z osmi kandidátů, které k volbám 25. listopadu zaregistrovalo ministerstvo vnitra, případně o jejich kandidatuře rozhodl Nejvyšší správní soud. Hlavními favority jsou alespoň podle sázkových kanceláří Petr Pavel, Danuše Nerudová a Andrej Babiš, ostatní mají od nich obrovský odstup. Původně jich bylo devět, ale Josef Středula pět dnů před volbami odstoupil a podpořil možná překvapivě Nerudovou.

Přečíst článek

Vyšetřování se zkomplikuje, protože údajné skutečnosti jsou staré a mohou být promlčené. Tento typ případů, spojený s velkými případy daňových úniků, jako jsou Panama Papers nebo Paradise Papers, má tendenci se protahovat kvůli vyšetřováním, která musí francouzský soudní systém provádět v zahraničí, na územích, která někdy velmi nespolupracují.

Babiš, kterého kontaktovali v době odhalení ICIJ, si nepřál odpovídat na otázky konsorcia. Karel Hanzelka, tehdejší mluvčí jeho skupiny Agrofert, ale e-mailem uvedl, že „všechny naše transakce proběhly naprosto legálním způsobem a zaplatili jsme všechny požadované daně“.

Andrej Babiš, předseda hnutí ANO

Dalibor Martínek: Záchrana přijde na podzim. S plamenným mečem v ruce nás spasí Babiš

Andrej Babiš prý ještě zváží, zda se bude ucházet o Hrad. Řekl to v rozhovoru pro bývalé Rudé Právo, nyní již jen Právo. Je to znamenitá taktika. Tak trošku nás tahat za nos, nechávat nás v napětí. A pak jako blesk z čistého nebe udeřit. To je oblíbená Babišova strategie. Využil ji mnohokrát při přebírání firem, a osvědčila se mu. Asi ji znovu využije.

Přečíst článek

 

Reklama

Související

Francouzská policie stále vyšetřuje Babiše kvůli praní špinavých peněz. Je to výmysl médií, míní kandidát na prezidenta

Francouzská policie stále vyšetřuje Babiše kvůli praní špinavých peněz. Výmysl médií, míní kandidát na prezidenta

Přečíst článek
30. ročník Grand Prix Architektů

Prestižní cena Grand Prix Architektů míří do finále. O skleněnou kostku se utká padesát projektů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme