Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Miliardář Křetínský a jeho EPH získají podíl v nizozemské elektrárně

Miliardář Daniel Křetínský
ČTK
 ČTK

Francouzská energetická společnost EDF prodá svůj podíl v paroplynové elektrárně Sloe v Nizozemsku o výkonu 870 megawattů skupině Energetický a průmyslový holding (EPH) českého miliardáře Daniela Křetínského. Informovala o tom agentura Reuters. Finanční podrobnosti dohody společnosti nezveřejnily.

Reklama

"Tato transakce je součástí programu EDF na prodej majetku za tři miliardy eur (bezmála 74 miliard korun). Její uzavření podléhá obvyklým regulačním povolením," dodala EDF. Nad ní má kontrolu francouzský stát.

Daniel Křetínský

EPH miliardáře Křetínského hlásí rekordní výsledky, hlavně kvůli dražšímu plynu v Evropě

Provozní zisk EBITDA Energetického a průmyslového holdingu (EPH) loni vzrostl meziročně o pět procent na 2,3 miliardy eur (zhruba 56,1 miliardy korun). Konsolidované tržby se zvýšily na 18,9 miliardy eur z 8,5 miliardy o rok dřív, tedy více než jednou tolik. Hlavním důvodem jsou vyšší ceny plynu na evropském trhu v loňském roce, uvedl holding miliardáře Daniela Křetínského.

Přečíst článek

V červenci francouzská vláda oznámila, že nad EDF převezme plnou kontrolu, aby firmě pomohla financovat rozsáhlé investice do opravy reaktorů a výstavby nových. Paříž uvedla, že zestátnění EDF, které vládu přijde na 9,7 miliardy eur (bezmála 239 miliard korun), zvýší bezpečnost jejích energetických rezerv. Evropa se v důsledku ruské invaze na Ukrajinu snaží najít alternativu k ruskému plynu.

Podniky, které jsou součástí skupiny EPH, zaměstnávají více než 24 tisíc lidí. Holding zahrnuje přes 70 společností po celé Evropě. Spolu s EPPE a EPIF je součástí holdingu také EP Logistics International sdružující firmy zaměřené na dopravu a spedici a také realitní EP Real Estate.

Daniel Křetínský

Křetínský půjčí 14 milionů eur francouzskému deníku Libération. Další milion daruje

Český miliardář Daniel Křetínský posiluje vliv na francouzském mediálním trhu. Jeho nejnovější investicí je půjčka ve formě dluhopisů deníku Libération v hodnotě 14 milionů eur.

Přečíst článek

Křetínský je podle aktuálního žebříčku časopisu Forbes čtvrtým nejbohatším Čechem s majetkem za 4,8 miliardy dolarů (zhruba 122,6 miliardy korun). Společnost EPH byla založena v roce 2009.

Do akcionářské struktury EPH se v prosinci předloňského roku vrátil slovenský finančník a jeden ze zakladatelů skupiny J&T Patrik Tkáč. Většinový podíl ale nadále patří Křetínskému a skupině manažerů.

Château du Marais

Po Babišovi koupil zámeček ve Francii i Křetínský. Udělá z něj luxusní hotel

Český podnikatel Daniel Křetínský koupil zámek Marais s rozlehlým parkem a vodní plochou v obci Le Val-Saint-Germain ležící 40 kilometrů jihozápadně od Paříže.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

EPH miliardáře Křetínského koupil jednu a půl elektrárny v Nizozemsku. Je trojkou na trhu

EPH miliardáře Křetínského koupil jednu a půl elektrárny v Nizozemsku. Je trojkou na trhu

Přečíst článek
Pavel na Hrad. Inaugurace nově zvoleného prezidenta Petra Pavla, 9. března 2023, Pražský hrad. Prezident Petr Pavel a první dáma Eva Pavlová zdraví přihlížející z balkonu na třetím hradním nádvoří.

FOTOGALERIE: Týden ve světě: Pavlova inaugurace, netradiční MDŽ i sníh nad Hollywoodem

Přečíst článek
Český miliardář Daniel Křetínský

Bloomberg odkrývá ambice Daniela Křetínského. Miliardář chystá obří expanzi v západní Evropě

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme