Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Paříž - informace o tématu

Paříž před olympiádou vyklidila největší squat. Stovky lidí skončí na ulici

Paříž před olympiádou vyklidila největší squat. Stovky lidí skončí na ulici

Ve squatu podle deníku Libération bydleli pracující migranti i děti školou povinné.

Přečíst článek

Pařížský byt Karla Lagerfelda má nového majitele. Ten zaplatil dvojnásobek vyvolávací ceny

Přečíst článek
Koloběřkáři neřeší, kde sdílený stroj odstaví

Michal Nosek: V Paříži končí sdílené e-koloběžky, Ostrava je zakázala. S čím ještě Praha váhá?

Obvykle benevolentní Francouzi se rozhodli k ráznému kroku. V referendu se Pařížané vyslovili pro zákaz sdílených elektrokoloběžek. Ten platí od září. Je to správný krok, protože konečně uleví chodcům i řidičům v provozu. Tak přísných opatření totiž zatím uplatňuje jen velmi málo světových velkoměst. I Praha stále váhá a řešení v nedohlednu.

Přečíst článek
O zavedení regulace pro elektrické koloběžky již uvažuje i pražský magistrát

Stop. V Paříži končí sdílené elektrické koloběžky. Kdy se přidá Praha?

Občanům Paříže došla trpělivost a v referendu proto rozhodli o zákazu jízdy na elektrokoloběžekách. Zejména pro jejich nebezpečnost. Od začátku září tak tato jednostopá vozidla zmizí z ulic a chodníků francouzské metropole.

Přečíst článek

Olympiáda v Paříži by měla proběhnout bez Rusů, vyzývají europoslanci

Dnes je to přesně rok do začátku Letních olympijských her v Paříži 2024. Otázky ohledně účasti ruských a běloruských sportovců pod neutrální vlajkou přitom stále visí ve vzduchu. Na červnovém plenárním zasedání Evropského parlamentu proto uspořádala europoslankyně Michaela Šojdrová na toto téma diskusi, jejímž výstupem je výzva adresovaná Mezinárodního olympijského výboru, aby došlo ke zpřísnění podmínek pro účast ruských a běloruských sportovců na LOH'24.

Přečíst článek
Paříž po sto letech obnoví tradici říčního plavání

Do Seiny v centru Paříže se po sto letech vrátí plavci. Mezi nimi i olympijští sportovci

Rok před letními olympijskými hrami se Paříž nachází v závěrečné fázi čištění, díky němuž se do Seiny brzy vrátí plavci i potápěči. Díky projektu za 1,4 miliardy eur (přes 33 miliard korun), bude městské plavání, které bylo po sto let zakázáno kvůli špinavé vodě, jedním z hlavních odkazů olympijských her, napsal server BBC News.

Přečíst článek
Francouzský výrobce luxusního zboží LVMH bude jedním ze sponzorů letních olympijských her v Paříži, které se bude konat příští rok. Do skupiny patří mimo jiné i klenotnictví Chaumet, které pro tuto vrcholnou sportovní událost navrhne medaile.

Medaile z olympiády v Paříži budou luxusní. Vyrobí je klenotníci ze skupiny LVMH miliardáře Arnaulta

Francouzský výrobce luxusního zboží LVMH bude jedním ze sponzorů letních olympijských her v Paříži, které se bude konat příští rok. Koncern o tom informoval na svém webu. Do skupiny vedle módních značek Louis Vuitton, Dior, značky šampaňského a lihovin Moët Hennessy patří mimo jiné i klenotnictví Chaumet, které pro tuto vrcholnou sportovní událost navrhne medaile.

Přečíst článek
Paříž bude od řidičů SUV vybírat vyšší parkovací poplatky kvůli znečištění

Paříž si došlápne na řidiče SUV. Bude od nich vybírat vyšší parkovací poplatky kvůli znečištění

Pařížská radnice zavede vyšší parkovací poplatky pro řidiče sportovně užitkových vozů (SUV), v ceně zohlední velikost a hmotnost vozidla i jeho motoru. Opatření má snížit znečištění ve francouzském hlavním městě, uvedl list The Guardian. Očekává se, že zvýšeným poplatkům, které vstoupí v platnost 1. ledna 2024, se vyhnou elektromobily a lidé s velkými rodinami, které se bez většího vozu neobejdou.

Přečíst článek
První 15 metrů dlouhý a 10 metrů vysoký dřevěný příhradový nosník je 11. července 2023 nasazován na své místo v katedrále Notre Dame během její obnovy po masivním požáru před čtyřmi lety.

FOTOGALERIE: Katedrála Notre-Dame dostala nový, sedmitunový krov. Připomeňte si požár, který jej zničil

Pařížská katedrála Notre-Dame, kterou před čtyřmi lety výrazně poničil požár, má nový dubový krov. Několikatunovou konstrukci do centra francouzské metropole dopravili po řece Seině na lodi tak velké, že kvůli tomu na několik hodin museli přerušit ostatní lodní dopravu. Podívejte se ve fotogalerii, jak celá akce probíhala, i na požár před čtyřmi lety.

Přečíst článek

Axa se svezla na boomu investic do alternativních nemovitostí. Koupila pozemek s filmovým studiem ve Francii

Společnost Axa Investment Managers, která je realitní divizí francouzské pojišťovny Axa, koupila od developerské společnosti Nexity pozemek nedaleko Paříže, na kterém se nachází jedno z největších filmových studií ve Francii. Je to první transakce firmy v rychle rostoucím odvětví filmové a seriálové produkce.

Přečíst článek
Paříž ztrácí obyvatele, ceny nemovitostí klesají.

Paříž ztrácí obyvatele, ceny nemovitostí klesají. Metr čtvereční klesl pod hranici deseti tisíc eur

Ve francouzském hlavním městě bydlí stále méně lidí a ceny nemovitostí klesají. Cena za metr čtvereční už spadla pod psychologickou hranici deseti tisíc eur. Trendu stěhování z Paříže nahrává i práce z domova, píše německý týdeník Der Spiegel.

Přečíst článek
elektrokolo Bolt v Paříži

Každé čtvrté loni prodané kolo ve Francii byl e-bike

Francouzi holdují cyklistické elektromobilitě. Čtvrtina všech kol, která se loni v zemi prodala, byla s elektrický pohonem. Zatímco prodej elektrokol ve Francii rapidně stoupá - loni o 12 procent, prodej klasických bicyklů zhruba stejným tempem klesá. Aktuální čísla představila organizace Union Sport & Cycle, která sdružuje aktéry sektoru ve Francii, informovala agentura AFP.

Přečíst článek
Reklama

News box

Dopravci v prvním čtvrtletí za mýtné 🚛 🚚 na českých silnicích zaplatili 4,01 miliardy korun, meziročně o 8,6 procenta více 📈. V samotném březnu stát na mýtném vybral 1,49 miliardy korun, což byl v meziročním srovnání růst o 9,5 procenta. Na výběr mýtného měly vliv zejména Velikonoce a nová emisní složka mýta zavedená od března, uvedla společnost CzechToll, která mýtný systém spravuje.
Apple odstranil ze svého čínského internetového obchodu App Store aplikace WhatsApp a Threads firmy Meta Platforms. Americké firmě to nařídila čínská vláda kvůli obavám o národní bezpečnost. S odkazem na sdělení Applu o tom informovala agentura Reuters. Podle firem Qimai a AppMagic, které se zabývají sledováním aplikací, dnes z obchodu zmizely i další dvě zahraniční aplikace pro zasílání zpráv - Telegram a Signal. Číst více

Novým ředitelem Správy Pražského hradu bude od soboty dosavadní šéf finančního odboru Kanceláře prezidenta republiky (KPR), ekonom Pavel Vyhnánek. Nahradí Vladimíra Sonntaga, který funkci zastával zhruba rok a rezignoval z osobních důvodů.

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) obvinili šest lidí z kšeftování s městskými byty v jedné z brněnských městských částí. Podle závěrů vyšetřování šlo o získávání neoprávněného majetkového prospěchu při přidělování či směnách obecních bytů. Uvedl to mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej.
Streamovací platformě Netflix 🎞 přibylo v prvním čtvrtletí 9,33 milionu předplatitelů, tedy téměř dvakrát více, než se čekalo. Firma ale očekává slabší růst tržeb než analytici. Její akcie proto nejprve po zveřejnění hospodářských výsledků přidaly zhruba tři procenta, ovšem následně čtyři procenta ztratily.
Ve středoíránské provincii Isfahán se dnes ráno ozvaly exploze 💥, podle íránských médií se jednalo o práci protivzdušné obrany. Írán pozastavil v některých částech země letištní provoz ✈, uvedla stanice CNN. Americká média s odvoláním na nejmenované americké představitele uvedla, že na zemi zaútočil Izrael. To zatím ani jedna ze stran nepotvrdila.

EU si posvítí na partnerství 🤝 Microsoftu s OpenAI. Investice Microsoftu 13 miliard dolarů (308,7 miliardy korun) do společnosti OpenAI by mohla čelit antimonopolnímu vyšetřování Evropské unie. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na obeznámené zdroje, podle nichž si regulační orgány k tomuto kroku připravují podklady.

Číst více
Za necelé dva dny od spuštění veřejné sbírky na podporu české iniciativy nákupu munice pro Ukrajinu vybrali její organizátoři na Slovensku více než 1,6 milionu eur (40,4 milionu korun). Původní cíl kampaně byl vysbírat milion eur. Vyplývá to z webu iniciativy Munice pro Ukrajinu.
Google rozdal vyhazov 👋 28 zaměstnancům, kteří okupovali kancelář šéfa na protest proti vojenskému kontraktu, který Google spolu s Amazonem uzavřely s izraelskou vládou, píše BBC. Projekt Nimbus v hodnotě 1,2 miliardy dolarů (28,4 miliardy korun) poskytuje izraelské vládě a armádě  infrastrukturu pro cloudové služby a umělou inteligenci (AI).
Reklama
Reklama
Doporučujeme