Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ceny bytů začínají ve světě padat. Přidají se Praha a Brno?

Novostavba, ilustrační foto
Nick Amoscato / Creative Commons / CC BY-ND 2.0
Stanislav Šulc

Londýn, Sydney, Stockholm, Seattle a blízká hranice mezi USA a Kanadou. Tyto oblasti patří k nejpřehřátějším nemovitostním trhům světa. Ale situace se začíná měnit a na mnohých z nich již ceny domů a bytů začaly klesat. Někde dokonce o desítky procent. Jaká je situace v Praze a dalších českých městech?

Reklama

Od poslední krize v roce 2008 ceny nemovitostí vzrostly na většině vyspělých trhů o stovky procent. Částečně za nárůstem stály velké investiční fondy, ale významnou roli sehrály domácnosti, které získaly nízké úroky a mohly si dovolit nákupy dražších a dražších nemovitostí. Tento fenomén se zásadně projevil růstem cen v nejžádanějších městech, jako jsou Londýn, Syndeny, Stockholm, Seattle a v Česku zejména v Praze a Brně.

Situace se však v posledních měsících zásadně mění a růst úrokových sazeb vede k razantnímu ochlazení na nemovitostním trhu, uvádí agentura Bloomberg.

Vizualizace projektu UDI Group na Žizkově.

Co brání masivnější výstavbě v ČR? Realitní Club pořádá expertní snídani ke stavebnímu řízení

Česko je na chvostu světového žebříčku v délce stavebního řízení. Proč u nás trvá schválení bytové výstavby deset let? Co by měla zlepšit samospráva, a jaký podíl na tomto děsivém stavu má státní správa? To jsou témata pro expertní debatu v rámci prvního setkání Realitního Clubu, které spolu s partnery pořádá server Newstream.

Přečíst článek

„Trhy jako Austrálie nebo Kanada již prožívají propad cen nemovitostí v řádu desítek procent,“ píše Bloomberg.

Past zvaná plovoucí úroková sazba

Důvodů je celá řada, tím hlavním jsou ale možnosti lidí brát si úvěry, nebo splácet stávající závazky, které z hypoték pramení.

Na rozdíl od Česka je totiž v mnoha zemích běžná plovoucí úroková sazba hypoték. To znamená, že klient nemá zafixovaný úrok na několik let dopředu, ale sazba se odvíjí od základních sazeb místní centrální banky.

Ondřej Boháč, šéf IPRu

Ondřej Boháč v podcastu Realitní Club: Česko je takový Hobitín uprostřed Evropy. Žijeme si zde vlastním tempem

„Česko vypadlo z infrastrukturní mapy Evropy. Z Berlína do Vídně se jezdí okolo, cestou o několik set kilometrů delší, přesto o několik hodin kratší. To si skutečně musíte klást otázku, jestli to tady děláme správně,“ říká ředitel Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy Ondřej Boháč v dalším díle podcastové série Realitní Club. 

Přečíst článek

„Nejzranitelnějšími trhy z tohoto pohledu jsou Austrálie, Španělsko a Velká Británie. V Austrálii činil podíl hypoték s plovoucí sazbou v roce 2020 93 procent sjednaných úvěrů, ve Španělsku to bylo 52 a ve Velké Británii 42 procent,“ uvádí ratingová agentura Fitch.

Lidé, kteří během pandemie koupili nemovitost ještě za výhodných úrokových sazeb, tak mohou mít zásadní problém se splácením. Úrokové sazby všude na světě od té doby vzrostly z téměř nulových o několik procentních bodů, což ve výsledku může znamenat několikanásobné zvýšení měsíční splátky.

Ceny energií mění hru

A banky a místní realitní trhy musejí ještě počítat s přílivem dalších klientů, kterým v nadcházejících dvou letech vyprší fixace. Také jim se zásadně zvýší splátky a i u nich hrozí neschopnost splácet.

Elektrická energie, ilustrašní foto

PŘEHLED: Opatření vlády či EU na snížení dopadů drahých energií

Příspěvky státu lidem a firmám platícím vysoké účty za elektřinu a plyn, zastropování cen energií a další. To jsou opatření, která vláda Petra Fialy (ODS) či EU přijaly či se chystají přijmout na zmírnění dopadů rapidně vysokých cen energií vyhnaných k rekordům v důsledku ruské invaze na Ukrajinu. Tady je jejich přehled.

Přečíst článek

Největší problémy přitom mohou být v Evropě, kde se k nárůstu splátky hypotéky může připočíst ještě razantní nárůst cen energií.

I tady se tak projevuje ochlazení poptávky a následný pokles cen. Například Švédsko dlouhodobě patřilo k nejpřehřátějším trhům s nemovitostmi. Podle dat Bloombergu však i zde již nastal pokles cen, a to konkrétně o osm procent od letošního jara.

„Většina ekonomů pak očekává, že letošní propad cen nemovitostí dosáhne 15 procent,“ dodala agentura.

Propad může nastat také v Česku

Český nemovitostní trh za posledních třicet let prožil jediný výrazný propad cen, a to po roce 2008. Od té doby kontinuálně roste a ekonomové stále věří, že poroste i nadále. Přinejmenším v nominálním vyjádření.

Podle hlavního ekonoma BH Securities a poradce premiéra Petra Fialy Štěpána Křečka však také u nás může dojít alespoň k mírnému propadu cen nemovitostí.

„Výraznější pokles cen nemovitostí lze očekávat jen v případě, že problémy se splácením hypoték budou masovým jevem. To se však spíše nestane. Lidé si většinou odepřou vše ostatní a prodej nemovitosti se často stává až tou úplně poslední možností. Je tedy možné, že korekce cen na realitním trhu bude jen mírná a v budoucnu tak pro nás bude velice obtížné najít nemovitost za dobrou cenu,“ prozradil v rozhovoru pro newstream.cz.

Poslouchejte podcast Realitní Club

Ondřej Boháč, šéf IPRu

Ondřej Boháč v podcastu Realitní Club: Česko je takový Hobitín uprostřed Evropy. Žijeme si zde vlastním tempem

„Česko vypadlo z infrastrukturní mapy Evropy. Z Berlína do Vídně se jezdí okolo, cestou o několik set kilometrů delší, přesto o několik hodin kratší. To si skutečně musíte klást otázku, jestli to tady děláme správně,“ říká ředitel Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy Ondřej Boháč v dalším díle podcastové série Realitní Club. 

Přečíst článek

Petr Hlaváček, Dalibor Martínek a Petra Jansová

Petr Hlaváček v podcastu Realitní Club: Ne všichni developeři umějí stavět. Tlačí jen zisk

Toho, že možná v blížících se komunálních volbách neuspěje, se pražský radní pro územní rozvoj za TOP 09 a nynější lídr pražské kandidátky STAN Petr Hlaváček nebojí. Má údajně spoustu možností. Neobává se ani o kontinuitu projektů, které započal, ať už jde o Vltavskou filharmonii, Pražský okruh nebo výstavbu pod taktovkou Pražské developerské společnosti. Co by ale Praha podle něj potřebovala, je efektivní státní správa.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

V první epizodě nového pořadu Realitní jednohubky se představují Jiří Pácal, Milan Roček, Libor Ostatek. Moderuje Dalibor Martínek.
video

Nový fenomén. Na trhu s byty a domy řádí nemovitostní „šmejdi“. Kupují podíly a vydírají majitele

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme