Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Brno - informace o tématu

traktor Zetor

Zetor propustí další zaměstnance. Výroba v Brně skončí

Brněnský výrobce traktorů Zetor Tractors dá na konci července výpovědi 111 lidem, v podniku tak skončí na konci září. Ze 300 zaměstnanců, které měl ještě začátkem roku, má na konci roku zbýt jen zhruba 100, řekl po jednání s vedením firmy šéf podnikových odborů Alois Kazelle.

Přečíst článek

Průměrný nájem dále zdražuje. Druhý kvartál přinesl zlevňování jen v Ostravě a Plzni, a to jen u větších bytů

Přečíst článek

Farmy budoucnosti si napůjčovaly miliardu. Nyní na ně udeřili nervózní věřitelé

Tři brněnské sesterské firmy, které nesou v názvu Future Farming, čelí návrhu na insolvenci kvůli nevyplaceným mzdám za březen a duben a kvůli tomu, že držitelům dluhopisů nevyplatily úroky a jistiny. Celkem jde o jednotky milionů korun, vyplývá z informací v insolvenčním rejstříku. Dále se tak nabalují problémy, jimž skupina GFF, do níž firmy patří, čelí již řadu měsíců. Důvodem je nezvládnutý rozvoj akvaponických farem.

Přečíst článek
Obývací část s výhledem na Špilberk

OBRAZEM: Vyzkoušeli jsme nejdražší hotelový pokoj v Brně. Stojí za tu cenu?

V brněnském hotelu Courtyard ze skupiny Marriott se nachází nejpůsobivější pokoj v celém městě. A pravděpodobně také nejdražší.

Přečíst článek
Developerský projekt Neumanka v Brně

Které byty letí v Brně? Ty nejmenší za sedm milionů

Stejně jako v Praze i Brně se loni prodalo rekordně nízké množství nových bytů. V moravské metropoli to bylo nejméně za posledních 10 let. Pokles poptávky se ale nijak zásadně neprospal do ceny. Ta se stále drží vysoko.

Přečíst článek

Nejvíce byty zdražují v Brně

Průměrná cena staršího bytu o rozloze 80 metrů čtverečních ve velkém českém městě činila v loňském závěrečném čtvrtletí 71 094 korun za metr čtvereční. V mezičtvrtletním srovnání nejrychleji byty zdražovaly v Brně. Vyplývá to z analýzy realitní společnosti FérMakléři.cz.

Přečíst článek
Jiří Hlavenka: Češi jsou dobří tvůrci produktů, ale mizerní obchodníci

Jiří Hlavenka: Češi jsou dobří tvůrci produktů, ale mizerní obchodníci

Když někdo na Západě přijde se startupovým nápadem, obvykle přemýšlí hlavně o trhu, obchodu, marketingu. „My jsme spíše velmi dobří tvůrci produktů, možná v něčem lepší než Silicon Valley,“ řekl v rozhovoru pro Export.cz investor a podnikatel Jiří Hlavenka. „Silicon Valley říká – my jsme tvůrci byznysu. Většina českých startupů, jeden vedle druhého – a mám zkušenosti s mnoha desítkami – hapruje v obchodě,“ zdůrazňuje finančník, který je také radním Jihomoravského kraje pro vědu, výzkum a inovace.

Přečíst článek
Někdejší brněnský Prior půjde příští rok k zemi, podle odborníků je nedoceněný

Další rána pro brutalismus. Někdejší brněnský Prior půjde k zemi

Jeden z posledních zástupců architektonického stylu brutalismus v Brně, někdejší obchodní dům Prior u hlavního nádraží, čeká příští rok demolice. Brněnský architektonický manuál (BAM) až do poloviny prosince pořádá prohlídky, které lidem umožní tuto nedoceněnou památku poznat i zevnitř, uvedla historička architektury Šárka Svobodová, která patří mezi průvodce při těchto prohlídkách. Budova stojí osamoceně vedle brněnského hlavního nádraží, její terasa navazuje na lávku přes ulici Úzká do moderní nákupní galerie Vaňkovka. Stavbu obklopuje velké parkoviště.

Přečíst článek

Nechtěné brněnské stříbro. Vlastník Zetoru chce prodat až půlku firmy

Zetor se topí v problémech. Někdejší brněnské stříbro se snaží vymanit ze ztráty nákladovou optimalizací. Vyrábět vlastní motory a převodovky v Brně bylo moc drahé, firma si je raději koupí a propustí dalších asi 100 lidí. Slovenský vlastník Zetoru hledá investora a je připraven odprodat mu i půlku firmy.

Přečíst článek
Rezidenci Block A[rt] navrhlo studio IDENTITY DESIGNERS.

Jizva na vzhledu Brna se uzdravuje. V tamním „Bronxu“ se prostaví miliardy

Zřejmě nejprůmyslovější část Brna, Zábrdovice, se v posledních letech nebývale mění. Realizuje se tam hned několik nových projektů.

Přečíst článek
Stávající budova onkologie v areálu Fakultní nemocnice v Motole, ke které bude přistavěno onkologické centrum

Brno má onkologický ústav, Praha bude mít institut. Za 4,5 miliardy

Ve pražské Fakultní nemocnici Motol začala stavba Českého onkologického institutu - Motolského onkologického centra. Stavba za 4,5 miliardy korun je dotovaná z Národního plánu obnovy, z peněz EU jde přes 3,7 miliardy korun. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) řekl, že spolu s Masarykovým onkologickým institutem v Brně bude zařízení zajišťovat nejspecializovanější péči a výzkum.

Přečíst článek
Na brněnském výstavišti začala výstavba multifunkční haly Arena Brno téměř za šest miliard

FOTOGALERIE: Tohle je základ té Fialovy křižovatky Evropy? Brno se dočká nového stadionu za miliardy, premiér poklepal na základy

Na brněnském výstavišti začala výstavba multifunkční haly Arena Brno téměř za šest miliard korun. Stavba je největším strategickým projektem města. Má pojmout 13 tisíc diváků a sloužit primárně hokejové Kometě, ale i pro pořádání různých akcí.

Přečíst článek
Reklama

News box

Tuzemská měna vůči oběma hlavním světovým měnám zpevnila 💪. Oproti předchozímu závěru posílila shodně o dva haléře, když se obchoduje v kurzu 25,36 koruny za euro a 23,36 koruny za dolar. 
Pražská burza po pěti týdnech růstu oslabila 📉, index PX klesl v uplynulém týdnu o téměř procento na 1597,8 bodu. Nejvíce rostly akcie Erste Bank, naopak největší oslabení zaznamenaly cenné papíry společnosti Piluka. V předchozím týdnu index PX stoupl o 1,4 procenta.
Bitcoin by ještě do konce prázdnin mohl překonat dosavadní rekord 73 800 dolarů (1,72 milionu korun) a přiblížit se hranici 80 tisíc (1,87 milionu korun). Impulzem by mohl být očekávaný projev amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa na největší světové bitcoinové konferenci v Nashvillu. Shodli se na tom oslovení ekonomové a experti na kryptoměny. Nyní se bitcoin obchoduje okolo 66 tisíc dolarů (1,54 milionu korun). Číst více
Ruská centrální banka podle očekávání zvýšila 📈 svou základní úrokovou sazbu o dva procentní body na 18 procent, tedy na nejvyšší úroveň za více než dva roky. Banka poukázala na zrychlení růstu spotřebitelských cen. Předpověděla, že v celém letošním roce bude inflace v Rusku činit 6,5 až 7,0 procenta.
Evropská unie v rámci podpory Ukrajiny uvolnila první výplatu peněz z výnosů plynoucích ze zmrazených ruských aktiv. Ukrajina tak získá 1,5 miliardy eur 💶 (zhruba 38 miliard korun) na posílení vojenských kapacit a obnovu země. 

Škoda Group nechystá protinávrh na převzetí rivala Talgo. Český výrobce vlaků má zájem o spojení svých průmyslových aktivit s aktivitami španělského rivala Talgo, nehodlá však předložit návrh na jeho převzetí, kterým by konkuroval nabídce ze strany maďarské společnosti Ganz-Mávag. Vyplývá to podle agentury Reuters z dopisu, jehož obsah firma Talgo zveřejnila. 

Výstavba prvního úseku vysokorychlostních železničních tratí (VRT) 🚄 mezi Brnem a Přerovem by měla začít v příštím roce. Práce na úseku mezi Brnem a Břeclaví začnou v roce 2026, úsek Moravská brána pak nejpozději v roce 2028. Uvedl to ministr dopravy Martin Kupka (ODS).
Investiční společnost Tomáš Čupra TCF Capital investovala několik desítek milionů korun do české firmy Eco-Stations, za které získá postupně až třicetiprocentní podíl ve firmě. Cílem investice je zefektivnění výroby a pomoc společnosti s rozvojem služeb v podobě čištění vzduchotechniky a výrobních zařízení suchým ledem. Číst více
Městský soud v Praze schválil ukončení provozu závodu Energetického Holdingu Malina. Navrhl to insolvenční správce firmy, protože podnik už podle něj prakticky nefunguje. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku. Firma s dluhy za více než miliardu korun, která se zabývala instalacemi fotovoltaických ☀ panelů na střechy, je v konkurzu. To znamená likvidační řešení úpadku prostřednictvím rozprodeje majetku.
Několik pařížských nádraží v noci čelilo cíleným žhářským útokům na železniční infrastrukturu. Provoz na třech ze čtyř vysokorychlostních tratí 🚄 je silně narušen. Uvedl to francouzský železniční dopravce SNCF. Doprava bude v den zahájení olympijských her značně narušena, obtíže přetrvají nejméně do konce víkendu, uvádí AFP. Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme