Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zlevní nemovitosti? Možná, ale určitě ne nijak výrazně, říká Fialův poradce Štěpán Křeček

Štěpán Křeček, ekonom BHS
BHS / užito se svolením
Zdeněk Pečený

Vzhledem k situaci na trhu nemovitostí se podle některých expertů nedá vyloučit, že ceny půjdou dolů. „Jejich výraznější pokles by ale přišel jen v případě, že problémy se splácením hypoték budou masovým jevem. To se spíše nestane. Lidé si většinou odepřou vše ostatní a prodej nemovitosti se často stává až tou úplně poslední možností,“ říká pro Newstream Štěpán Křeček, hlavní ekonom BH Securities.

Reklama

Co čeká dlužníky při blížící se refixaci hypotéky?

Při refixování hypoték bude docházet k výraznému navyšování splátek kvůli růstu úrokových sazeb. To může být zásadní problém pro rodinné rozpočty, a to zvláště v případech, kdy si lidé brali hypotéky takzvaně na krev.

O jakém podílu právě takových případů se bavíme?

Neumím říct. Obecně ale banky zatím velké potíže s nesplácením úvěrů nehlásí. Je pravděpodobnější, že problémy se splácením budou mít rodiny s menší hypotékou a levnější nemovitostí. Ty mají totiž mají obvykle nižší příjmy a nedostatek finančních rezerv.

V relativně komfortní situaci jsou lidé, kteří již hypotéku splácí dlouho. Mohou totiž požádat o prodloužení délky splácení, což jim umožní snížit splátky, které by jim kvůli vyšším úrokům narostly. A jelikož lze očekávat, že již kolem roku 2024 bude poražena vysoká inflace, vysoké úrokové sazby v ekonomice se neudrží příliš dlouho. Po jejich snížení se sníží i úrokové sazby na hypotékách, což by lidé měli využít k dalšímu refinancování svých úvěrů a třeba i k následnému zkrácení doby splácení. 

Kolik domácností musí refinancovat hypotéku nikdo neví. Dokonce ani ČNB

V posledních čtyřech měsících letošního roku čeká refinancování hypoték možná až desítky tisíc českých domácností. Přesná čísla zatím nemá ani ČNB, nejvyšší orgán dohledu nad finančním trhem.

Přečíst článek

Je vhodné si nyní vzít dlouhodobou fixaci, protože je to levnější?

Lidé by se měli informovat na podmínky předčasného splacení hypotéky. Lze totiž doporučit metodu, kdy si lidé hypotéku zafixují na delší dobu, aby dostali výhodnější úrok, přičemž v průběhu fixace požádají o předčasné splacení a následně si hypotéku refinancují u jiné banky za výhodnějších podmínek. Předčasné splacení přitom nemusí být zatíženo výraznými poplatky, ale přístup různých bank se v tomto ohledu liší, takže by se lidé měli seznámit s podmínkami jejich banky.

Co když ani prodloužení délky splatnosti nepomůže?

Problémovější může být situace u lidí, kteří mají hypotéku jen krátce a prodloužení délky splácení jim výrazně nesníží velikost splátek. V takovém případě je dobré zvážit, zda je reálné platit vyšší splátky. V případě, že to možné není, tak lze prodat nemovitost, splatit hypotéku a nechat si zbylé peníze.

Vzhledem k situaci na trhu nemovitostí se nedá vyloučit, že ceny půjdou dolů, takže zbylé peníze z prodeje je možné v budoucnu použít jako základ pro nákup nové nemovitosti. Ten lze načasovat do doby, až hypoteční sazby budou nižší. V takovém případě bych doporučoval velmi dlouhou fixaci, aby se vyloučila chyba, která způsobila celé toto martyrium.

Libor Vošický, předseda představenstva Stavební spořitelny České spořitelny

Šéf Asociace stavebních spořitelen: Češi bydlet potřebují, ale mnozí už na to nemají

Ceny nemovitostí boří rekordy a pro mnohé rodiny se sen o vlastním bydlení vzdaluje realitě. Patrné už to je i na číslech z hypotečního trhu. Na ten se podle předsedy Asociace českých stavebních spořitelen Libora Vošického dostavily nebývalé turbulence. Objem bankami poskytnutých hypoték podle něj letos propadne na méně než polovinu loňského rekordního objemu. „U stavebních spořitelen bude propad mírnější, počítám 20 až 30 procent,“ dodal Vošický. Tomu nasvědčují i průběžná čísla. Od ledna do konce června poskytly stavební spořitelny úvěry za 43 miliard korun, což je meziročně o třetinu méně.

Přečíst článek

Dá se očekávat výrazný pokles cen nemovitostí?

Výraznější pokles cen nemovitostí lze očekávat jen v případě, že problémy se splácením hypoték budou masovým jevem. To se však spíše nestane. Lidé si většinou odepřou vše ostatní a prodej nemovitosti se často stává až tou úplně poslední možností. Je tedy možné, že korekce cen na realitním trhu bude jen mírná a v budoucnu tak pro nás bude velice obtížné najít nemovitost za dobrou cenu. Určitě bych tedy doporučil před prodejem nemovitosti zvážit všechny jiné možnosti, jak navýšit příjmy či osekat výdaje tak, aby bylo možné pokračovat ve splácení původního úvěru.  

Jiří Pácal, ředitel společnosti Central Europe Holding a člen správní rady Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí

Jiří Pácal: Pořídit si vlastní byt není nárok. Mladí si na to budou muset zvyknout

Ke změnám na realitním trhu dochází, ale ty se podle Jiřího Pácala z Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí daly víceméně očekávat. Prostor pro pokles cen nemovitostí nevidí a nejvíce na aktuální situaci podle něj doplácí mladší generace. „Byt s první výplatou už není fenomén. Zdaleka ne tolik mladých si dnes může hypotéku dovolit. Je i méně těch, kteří si pořídí byt na investici. Ale bohatých s více investičními byty ve vlastnictví je stále dost,“ říká v rozhovoru pro Newstream Pácal.

Přečíst článek

Vše důležité, co se děje ve světě realit, se dočtete v našem webovém speciálu Realitní Club 

Redakce Newstream.

Redakce Newstream.cz spouští Realitní Club

Trh realit se rychle otáčí, přináší to nové výzvy a témata. Newstream.cz spouští Realitní Club, který zahrnuje podcast, magazín, eventy a speciál na webu včetně oborově zaměřeného newsletteru.  

Přečíst článek

Petr Hlaváček, Dalibor Martínek a Petra Jansová

Petr Hlaváček v podcastu Realitní Club: Ne všichni developeři umějí stavět. Tlačí jen zisk

Toho, že možná v blížících se komunálních volbách neuspěje, se pražský radní pro územní rozvoj za TOP 09 a nynější lídr pražské kandidátky STAN Petr Hlaváček nebojí. Má údajně spoustu možností. Neobává se ani o kontinuitu projektů, které započal, ať už jde o Vltavskou filharmonii, Pražský okruh nebo výstavbu pod taktovkou Pražské developerské společnosti. Co by ale Praha podle něj potřebovala, je efektivní státní správa.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

O tom, jaký bude rok 2024, diskutovali členové a přátelé Realitního Clubu newstream.cz v hotelu Falkensteiner.

Češi dražší hypotéky zvládli. Někde pomáhají celé rodiny

Přečíst článek

Oživení zatím zázrak nepřineslo. Banky loni poskytly meziročně o čtvrtinu méně hypoték

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme