Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

V Česku je zhruba 140 milionů metrů čtverečních brownfieldů

V Česku je zhruba 140 milionů m2 brownfieldů
ČTK
 ČTK

Ke konci roku 2023 bylo v Česku přes 4400 brownfieldů s celkovou rozlohou více než 14 tisíc hektarů (140 milionů metrů čtverečních). Stát od roku 2015 investoval do jejich obnovy skrze dotační programy více než 11 miliard korun. Vyplývá to z dat agentury CzechInvest, které představila na konferenci v Pardubicích.

Reklama

Přestože miliardové finanční podpory podle CzechInvestu dokazují, že stát má na rozvoji brownfieldů velký zájem, ve srovnání s investicemi soukromého sektoru jsou nízké. K obnově brownfieldů podle ředitelky sekce veřejného investování, výstavby a sociálního začleňování MMR Leony Gergelové Šteigrové přispělo schválení nového stavebního zákona urychlující povolování staveb. Klíčová ale bude také připravovaná reforma územního plánování.

Ke zlepšení brownfieldové situace v Česku přispěl podle ředitele sekce digitalizace a inovací na MPO Petra Očka také jeho úřad. „V lokalitách, které jsme vytipovali a které jsou z 90 procent brownfieldové, se bude moci regenerace na průmyslové využití realizovat výrazně rychleji. Dneska jsme v situaci, kdy máme osm ploch, pro které jsou povinné procesy rychlejší a je tam i snadnější vynětí ze zemědělského půdního fondu,“ dodal.

Zavedení daňových úlev?

Současné legislativní úpravy naopak nejsou dostačující podle ředitele Asociace developerů Tomáše Kadeřábka. „Ideálním řešením pro skutečnou změnu na brownfieldech by bylo přijetí specifického zákona, který by rozvoj těchto území koncepčně řešil a umožnil by na nich dynamičtější změny územních plánů včetně mírnějšího uplatnění některých norem či vyhlášek,“ řekl Kadeřábek. Dále by se ale mohlo také jednat o zavedení daňových úlev a dalších finančních pobídek pro projekty revitalizace brownfieldů.

Podle Kadeřábka by ale dobrým krokem byla také například zřízení výjimky pro brownfieldy z podmínek definovaných v zákoně o ochraně zemědělského půdního fondu, která by umožnila jejich automatické vyjmutí ze zemědělského půdního fondu.

Reklama

Novela, kterou již schválil Senát a čeká na podpis prezidenta, počítá s tím, že na nejkvalitnější zemědělské půdě by nesměla být postavena velká nákupní a logistická centra s rozlohou nad jeden hektar ani standardní fotovoltaické elektrárny. Cílem je omezit zábory půdy zařazené do první a druhé třídy ochrany podle takzvané bonitované půdní ekologické jednotky. Zařízení na získávání solární energie by se na zemědělské půdě směla stavět jen taková, pod nimiž se běžně hospodaří. Dále má také zavést zákaz prodeje zemědělské půdy vlastníkům mimo Evropskou unii.

Nový Rohan

J&T Real Estate startuje svůj největší projekt na Rohanském ostrově. Vyjde na 15 miliard

Na čtyřhektarovém území na Rohanském ostrově v pražském Karlíně začne developer J&T Real Estate příští rok stavět novou čtvrť za zhruba 15 miliard korun. Na Novém Rohanu vznikne přes tisíc bytů s obchody a službami a v těsném sousedství projektu také nová základní škola a velký městský park Maniny.

Přečíst článek

Nájemní byty navrhlo studio Bíza Architekti ve spolupráci se společností AFRY.

Nové byty jdou letos v Praze na dračku. Prodalo se jich nejvíce za poslední tři roky

V prvním čtvrtletí se letos v Praze prodalo nejvíce nových bytů od roku 2021. Celkem šlo o 1466 nových bytů, mezičtvrtletně se tak poptávka zvýšila o sedm procent a meziročně o 85 procent. Vyplývá to z analýzy start-upu BuiltMind, který sleduje údaje o prodejích na webových stránkách developerů.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Automatické mlýny v Pardubicích

Místo mouky umění. Konverzi pardubických mlýnů opěvují odborníci. Zaslouženě

Přečíst článek
Ilustrační foto

Jak se rodí developer? Jak sehnat peníze, pozemky? Pavla Čapková uspěla

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme