Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ondřej Boháč v podcastu Realitní Club: Česko je takový Hobitín uprostřed Evropy. Žijeme si zde vlastním tempem

Petra Jansová

„Česko vypadlo z infrastrukturní mapy Evropy. Z Berlína do Vídně se jezdí okolo, cestou o několik set kilometrů delší, přesto o několik hodin kratší. To si skutečně musíte klást otázku, jestli to tady děláme správně,“ říká ředitel Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy Ondřej Boháč v dalším díle podcastové série Realitní Club. 

Reklama

Je vlastně všechno šílené, co se tady děje, a týká se to i výstavby měst a bytů obecně, stejně jako rychlosti, s níž stavíme dálnice. Myslím, že už jsme si zvykli na to, že nemáme problém, že jsme takový Hobitín uprostřed Evropy, kde si žijeme vlastním tempem a dokud sem Sauron nedojde, tak jsme v pohodě. Jen si myslím, že dnes už jsme tak trochu na hraně,“ říká dále Ondřej Boháč.

Ondřej Boháč, ředitel IPR

Šéf pražských plánovačů: Praha potřebuje dát peníze jinam. Na financování metra by se měl podílet i stát

„Všichni si říkají, Praha je bohatá, ta si všechno postaví sama, ale my potřebujeme dát ty peníze jinam,“ říká ředitel Institutu plánování a rozvoje hlavního města Praha Ondřej Boháč v druhém díle podcastové série Realitní Club. Celou epizodu si poslechněte v pondělí na newstream.cz a v podcastových aplikacích.

Přečíst článek

Podle něj to všechno souvisí s tím, že veřejná správa v Česku je nastavena jen na dobu, kdy není žádný problém. Nicméně v době, kde je třeba něco řešit, jako například zmiňovanou výstavbu bytů nebo dopravní infrastruktury, nástroje kolabují.

I proto by Boháč dal jednoznačně větší pravomoci primátorům či primátorkám měst, stejně jako podstatně větší pravomoci ve vztahu ke státní správě. „Protože tak tomu skutečně je ve všech státech kolem nás, včetně Polska, Slovenska i zemí východního bloku, nebavíme se jenom o německých nebo francouzských městech,“ dodává.

V dalších epizodách podcastu Realitní Club budou následovat rozhovory se známými developery jako je Marcel Soural z Trigemy či Simon Johnson z Crestylu a dalšími odborníky z trhu na aktuální i palčivá témata. Podcast vzniká v rámci širší spolupráce newstream.cz s agenturou EP Production. Najdete ho v aplikaci Apple Podcasts, Google Podcasts i Spotify.

Petr Hlaváček, Dalibor Martínek a Petra Jansová

Petr Hlaváček v podcastu Realitní Club: Ne všichni developeři umějí stavět. Tlačí jen zisk

Toho, že možná v blížících se komunálních volbách neuspěje, se pražský radní pro územní rozvoj za TOP 09 a nynější lídr pražské kandidátky STAN Petr Hlaváček nebojí. Má údajně spoustu možností. Neobává se ani o kontinuitu projektů, které započal, ať už jde o Vltavskou filharmonii, Pražský okruh nebo výstavbu pod taktovkou Pražské developerské společnosti. Co by ale Praha podle něj potřebovala, je efektivní státní správa.

Přečíst článek

Redakce Newstream.

Redakce Newstream.cz spouští Realitní Club

Trh realit se rychle otáčí, přináší to nové výzvy a témata. Newstream.cz spouští Realitní Club, který zahrnuje podcast, magazín, eventy a speciál na webu včetně oborově zaměřeného newsletteru.  

Přečíst článek

Vše ze světa realit čtěte zde

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Ondřej Boháč, šéf IPRu

Stát se chová jakoby nepotřeboval funkční města, říká šéf pražských plánovačů Boháč

Přečíst článek
Faltýnková za PKR Partners

Nový stavební zákon je totální fiasko. Český přístup je děsivý, říká expertka na stavební právo Faltýnková

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme