RECENZE: Setkání divadla, umění a chutí. Bar Forbína je důkazem, že pražská barová scéna dospěla

Z foyer legendární kavárny Slavia se vstupuje za sametovou oponu, kde Praha ztrácí hlasitost a svět se mění v tichou scénu vůní, světel a chutí. Bar Forbína, který navazuje na Národní divadlo nejen polohou, ale i duchem, je poctou scénám, příběhům a dokonalé režii večera.
Za oponou se mění rytmus. Město zůstává venku; uvnitř se mísí tóny citrusů, jasmínu a tmavého dřeva. Za barem se pohybuje barman jako režisér – jistě, přesně, s gestem, které určuje tempo celého večera. Forbína, místo před oponou, se tu stává metaforou: každý doušek má svou premiéru.
FOTOGALERIE: Nahlédněte do baru Forbína
Architektura jako scénografie
Pod mramorovým obloukem Paláce Lažanských, naproti Národnímu divadlu, vznikl prostor, který by obstál i jako kulisa baletu. Architekti ze studií Olgoj Chorchoj a Zeitgeist Limited vytvořili interiér, kde se art deco potkává s moderním divadelním minimalismem. Lustry z českobrodského skla, intarzie ve tvaru zahrady, světla měnící barvu podle denní doby – všechno tu hraje svou roli. Dokonce i rozvržení stolů připomíná hlediště, odkud hosté sledují hlavní scénu: bar.
Čtyři dějství
Menu má čtyři dějství – činohru, balet, operu a Laternu magiku. Každý koktejl nese jméno ze světa divadla a přináší krátký sen ve skle.
Začal jsem Kouzelným cirkusem – hravým koktejlem, který okamžitě vtáhne do děje, a to nejen díky neotřelé cirkusové prezentaci. Sněhová královna byla ledově křehká, Rusalka přinesla svěžest ginu a citrusové Becherovky, zatímco Sluha dvou pánů překvapil lanýžovou hloubkou. Madame Butterfly s nádechem yuzu a zeleného čaje zanechala exotický akord, který dozněl v Phoenixu – temnějším, mezcalově kouřovém závěru večera. Na úplný konec přišla osobní variace na Negroni, jemně doladěná podle nálady.
Každý den se mu otevírá jeden z nejkrásnějších pohledů na Prahu – z terasy přímo na Pražském hradě. Šéfkuchař Marek Janouch tu se svým týmem připravuje českou kuchyni inspirovanou starými kuchařkami i šlechtickými hostinami, nicméně v moderním pojetí. Tradici spojuje s aktuálními trendy, sezónností a důrazem na kvalitní suroviny. O tom, jak se vaří na, tak výjimečném místě, proč se u nich smažený sýr nikdy na lístku neobjeví a jak důležité je pro něj mít v kuchyni stabilní tým, jsme si povídali v „jeho“ Kuchyni na Hradě.
Šéfkuchař Marek Janouch: Smažák na Hradě nenajdete
Enjoy
Malá kuchyně, velká radost
Forbína není jen o koktejlech. V kuchyni vznikají malé, ale nápadité talíře: sendvič s roastbeefem, salát s burratou a verze fish & chips s lanýžovou bramborovou kaší. Jídlo i drinky se tu doplňují jako orchestr pod taktovkou režiséra. Servis je přirozený, s lehkostí, kterou v podobných podnicích často marně hledáte. Žádné přehrávání, jen přesně načasované vstupy.
Verdikt
Forbína není jen bar. Je to setkání divadla, umění a chutí – místo, kde host hraje hlavní roli a každý večer se mění ve scénu s novým příběhem. Forbína patří mezi podniky, které dokázaly propojit vizuální dokonalost s poctivým barmanstvím. Interiér má jasný rukopis, koncept dává smysl a menu je dotažené do detailu – od nápaditého rozdělení do čtyř dějství po vyvážené chutě koktejlů. Servis působí profesionálně, ale přirozeně, jídlo drží vysoký standard a dohromady vytváří kompaktní zážitek, který obstojí i v mezinárodním srovnání. Forbína je důkazem, že pražská barová scéna dospěla – a že může konkurovat nejen nápady, ale i provedením.
PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ
Hlavním tématem podzimního čísla magazínu Newstream Club je Sázka na Česko. Česko je totiž země s ohromným potenciálem. To je jedna ze spojovacích myšlenek vlivných českých podnikatelů. A ten potenciál je zejména v lidech. Jak ale tento potenciál vzít a přetočit jej ve skutečnou hodnotu, na které lze následně stavět růst? Právě o těchto otázkách jsme mluvili s několika výraznými figurami českého, slovenského, ale i světového byznysu.
Velmi aktivní, a přitom neotřelý způsob ukazuje galeristka Olga Trčková, která v centru Prahy vybudovala úspěšnou komerční galerii DSC Gallery. O tom, jak může Česko, či potažmo Česko a Slovensko uspět na globální scéně, pak vědí své miliardáři Vlastislav Bříza a Dalibor Cicman. První dokázal tradiční značku Koh-i-noor dostat do celého světa, druhý se svým e-commerce projektem GymBeam svět postupně dobývá.
Kromě rozhovorů s klíčovými osobnostmi trhu se v magazínu dozvíte také prognózu vývoje na pražské burze, proč se v Kuchyni na Pražském hradě nesmaží smažák nebo jak to vlastně mají Češi se svými chalupami.
Deváté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.
Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.