Sláva hranolkům. V Belgii je uctívají jako národní poklad a takové lze ochutnat i v Praze
Dozlatova smažené, akorát tak slané, hlavně ale křupavé. Hranolky jsou častou přílohou, i když na talíři obstojí zcela samy. Své o tom ví třeba v Belgii, zemi, ze které prý pocházejí.
O tom, kde přesně vznikly, se vedou sporu už desítky let. Prvenství si nárokují Belgičané i Francouzi. Historické prameny se ale častěji přiklánějí k tomu, že se zrodily v belgickém Valonsku. Podle jedné z legend je tamní rybáři začali v 17. století smažit místo ryb, když v zimě zamrzla řeka. Do zbytku Evropy se hranolky rozšířily v 19. století a ve 20. století se díky globalizaci proměnily ve fastfoodovou klasiku.
Každopádně dnes jsou v Belgii hranolky skoro národním pokladem. Podávají se prakticky ke každému jídlu, nejlepší jsou s mušlemi, nejčastěji v papírovém kornoutu, posypané solí a s omáčkou. Co je ale podstatné je příprava, ta se v Belgii nebere na lehkou váhu. Například Belgičané je nikdy nesmaží v rostlinných olejích, ale používají výhradně hovězí lůj. A po „belgicku“ je připravují i ve vinohradském Bruxxu. „Chceme ukázat, že i tak zdánlivě obyčejná věc, jako jsou hranolky, může být kulinární zážitek,“ říká Oldřich Matoušek, šéfkuchař restaurace Bruxx.
Hranolky dvakrát smažené
V Bruxxu brambory na hranolky nejprve ručně loupají a pak krájí přes šajbu (řezná deska v mlýnku na maso). Následně je zhruba tři minuty vaří ve vodě s octem, díky kterému hranolky lépe drží tvar. Hranolky smaží zhruba tři minuty při teplotě 136 stupňů. Pak je opět nechávají vychladnout, opět kvůli zachování jejich tvaru a struktury. Finálním krokem je druhé smažení, které zajišťuje křupavou a zlatavou kůrku.
Ještě speciálnější menu chystají v Bruxx na předposlední červnový týden. „Hosté si budou vybírat mezi širokými hranolky odrůdy Diego smaženými v hovězím loji a tenkými hranolky Agria připravenými v arašídovém oleji. K nim čtyři druhy masa – trhané koleno, hovězí ragout, dančí kýta nebo citronové kuře a pět různých omáček. A nakonec přímo před hostem nastrouháme sýry Grana Padano nebo Pecorino Romano,“ říká Matoušek.
Francouzi mají víno, Irové whisky a Belgičané pivo. Šedesát druhů lahvového a osm druhů na čepu lze ochutnat například v pražském podniku Bruxx. Na jejich jídelním lísku kromě speciálně kvašeného moku lze najít i další tradiční belgické pokrmy – od dvakrát smažených hranolek přes mušle, ústřice až po lutyšské vafle.
Dvakrát smažené hranolky a 60 druhů piv. Tak chutná Belgie v pražském Bruxxu
Enjoy
Nejlepší domácí hranolky krok za krokem
Hranolky nejsou žádná věda, ale mají svá pravidla. Základ úspěchu? Kvalitní brambory, správný postup a trocha trpělivosti. Dvakrát smažené, křupavé na povrchu, měkké uvnitř. Přesně takové si doma zvládne připravit každý.
Suroviny (4 porce):
- 1 kg brambor typu C
- 2 l vody
- 2 lžíce octa
- 1,5 l slunečnicového oleje
- Sůl dle chuti
Postup:
- Brambory oloupejte a nakrájejte ostrým nožem na hranolky.
- Nakrájené hranolky vložte do vroucí vody s octem a vařte 3 minuty. Následně hranolky sceďte a nechte je rozprostřené na utěrce nebo plechu vychladnout a oschnout.
- První smažení – rozehřejte olej na cca 140 stupňů a smažte hranolky 3 minuty tak, aby změkly (neměly by zhnědnout). Poté je vyjměte a nechte vychladnout.
- Druhé smažení – olej rozehřejte na 180 až 190 stupňů a smažte dozlatova. Hotové hranolky poznáte podle jemného syčení.
- Po vytažení nechte okapat na papírové utěrce a osolte.
ZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ
Myslet na budoucnost. To je hlavní téma zimního vydání magazínu Newstream CLUB. Hvězdou magazínu je Rony Plesl, který v rozhovoru poodkrývá velké plány pro další roky, které chce strávit v novém ateliéru za Prahou. Dále si můžete přečíst rozhovor s miliardářem a investorem Michalem Zahradníčkem, který před rokem otevřel fond Life BioCEEd a hledá skryté poklady ve vědeckých laboratořích.
Se svými vizemi budoucnosti se podělí i další výrazné figury českého veřejného dění včetně technologického evangelisty Petra Máry nebo ekonoma a filozofaTomáše Sedláčka.
O zachování hodnot, tradic a budování odkazu hovoří Štěpán Laichter, který opravuje rodový dům na pražských Vinohradech od architekta Kotěry.
Čeští a slovenští dolaroví milionáři prožívají dobré časy. A to nikoli jen kvůli úspěchům v podnikání, ale také díky situaci na trzích, ukazuje nejnovější vydání Wealth Reportu, který ve spolupráci s agenturou Perfect Crowd připravila J&T Banka. Výnosy z akcií se vůbec poprvé staly hlavním zdrojem příjmů, když překonaly i výnosy z podnikání. A co je neméně podstatné: většina respondentů očekává, že dobře bude i nadále, třeba kvůli investicím do private equity. Kam dále tuzemští milionáři investují? I to zjistíte v novém vydání magazínu Newstream CLUB.
Desáté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.
Na další číslo magazínu se můžete těšit opět na jaře.