Sláva hranolkům. V Belgii je uctívají jako národní poklad a takové lze ochutnat i v Praze
 
                            Dozlatova smažené, akorát tak slané, hlavně ale křupavé. Hranolky jsou častou přílohou, i když na talíři obstojí zcela samy. Své o tom ví třeba v Belgii, zemi, ze které prý pocházejí.
O tom, kde přesně vznikly, se vedou sporu už desítky let. Prvenství si nárokují Belgičané i Francouzi. Historické prameny se ale častěji přiklánějí k tomu, že se zrodily v belgickém Valonsku. Podle jedné z legend je tamní rybáři začali v 17. století smažit místo ryb, když v zimě zamrzla řeka. Do zbytku Evropy se hranolky rozšířily v 19. století a ve 20. století se díky globalizaci proměnily ve fastfoodovou klasiku.
Každopádně dnes jsou v Belgii hranolky skoro národním pokladem. Podávají se prakticky ke každému jídlu, nejlepší jsou s mušlemi, nejčastěji v papírovém kornoutu, posypané solí a s omáčkou. Co je ale podstatné je příprava, ta se v Belgii nebere na lehkou váhu. Například Belgičané je nikdy nesmaží v rostlinných olejích, ale používají výhradně hovězí lůj. A po „belgicku“ je připravují i ve vinohradském Bruxxu. „Chceme ukázat, že i tak zdánlivě obyčejná věc, jako jsou hranolky, může být kulinární zážitek,“ říká Oldřich Matoušek, šéfkuchař restaurace Bruxx.
Hranolky dvakrát smažené
V Bruxxu brambory na hranolky nejprve ručně loupají a pak krájí přes šajbu (řezná deska v mlýnku na maso). Následně je zhruba tři minuty vaří ve vodě s octem, díky kterému hranolky lépe drží tvar. Hranolky smaží zhruba tři minuty při teplotě 136 stupňů. Pak je opět nechávají vychladnout, opět kvůli zachování jejich tvaru a struktury. Finálním krokem je druhé smažení, které zajišťuje křupavou a zlatavou kůrku.
Ještě speciálnější menu chystají v Bruxx na předposlední červnový týden. „Hosté si budou vybírat mezi širokými hranolky odrůdy Diego smaženými v hovězím loji a tenkými hranolky Agria připravenými v arašídovém oleji. K nim čtyři druhy masa – trhané koleno, hovězí ragout, dančí kýta nebo citronové kuře a pět různých omáček. A nakonec přímo před hostem nastrouháme sýry Grana Padano nebo Pecorino Romano,“ říká Matoušek.
Francouzi mají víno, Irové whisky a Belgičané pivo. Šedesát druhů lahvového a osm druhů na čepu lze ochutnat například v pražském podniku Bruxx. Na jejich jídelním lísku kromě speciálně kvašeného moku lze najít i další tradiční belgické pokrmy – od dvakrát smažených hranolek přes mušle, ústřice až po lutyšské vafle. 
	Dvakrát smažené hranolky a 60 druhů piv. Tak chutná Belgie v pražském Bruxxu
		Enjoy
		
Nejlepší domácí hranolky krok za krokem
Hranolky nejsou žádná věda, ale mají svá pravidla. Základ úspěchu? Kvalitní brambory, správný postup a trocha trpělivosti. Dvakrát smažené, křupavé na povrchu, měkké uvnitř. Přesně takové si doma zvládne připravit každý.
Suroviny (4 porce):
- 1 kg brambor typu C
- 2 l vody
- 2 lžíce octa
- 1,5 l slunečnicového oleje
- Sůl dle chuti
Postup:
- Brambory oloupejte a nakrájejte ostrým nožem na hranolky.
- Nakrájené hranolky vložte do vroucí vody s octem a vařte 3 minuty. Následně hranolky sceďte a nechte je rozprostřené na utěrce nebo plechu vychladnout a oschnout.
- První smažení – rozehřejte olej na cca 140 stupňů a smažte hranolky 3 minuty tak, aby změkly (neměly by zhnědnout). Poté je vyjměte a nechte vychladnout.
- Druhé smažení – olej rozehřejte na 180 až 190 stupňů a smažte dozlatova. Hotové hranolky poznáte podle jemného syčení.
- Po vytažení nechte okapat na papírové utěrce a osolte.
PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ
Hlavním tématem podzimního čísla magazínu Newstream Club je Sázka na Česko. Česko je totiž země s ohromným potenciálem. To je jedna ze spojovacích myšlenek vlivných českých podnikatelů. A ten potenciál je zejména v lidech. Jak ale tento potenciál vzít a přetočit jej ve skutečnou hodnotu, na které lze následně stavět růst? Právě o těchto otázkách jsme mluvili s několika výraznými figurami českého, slovenského, ale i světového byznysu.
Velmi aktivní, a přitom neotřelý způsob ukazuje galeristka Olga Trčková, která v centru Prahy vybudovala úspěšnou komerční galerii DSC Gallery. O tom, jak může Česko, či potažmo Česko a Slovensko uspět na globální scéně, pak vědí své miliardáři Vlastislav Bříza a Dalibor Cicman. První dokázal tradiční značku Koh-i-noor dostat do celého světa, druhý se svým e-commerce projektem GymBeam svět postupně dobývá.
Kromě rozhovorů s klíčovými osobnostmi trhu se v magazínu dozvíte také prognózu vývoje na pražské burze, proč se v Kuchyni na Pražském hradě nesmaží smažák nebo jak to vlastně mají Češi se svými chalupami.
Deváté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.
Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.
 
				 
                             
		 
		 
		 
 
 
 
 
 
 
