Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Pavel Maurer: Tradiční česká kuchyně neexistuje. Vlastně jen svíčková

Pavel Maurer: Tradiční česká kuchyně neexistuje. Vlastně jen svíčková
iStock
Pavel Maurer

Myslíte si, že jsme knedlíková země? Možná ano, možná jsme také země řízková, omáčková, buchtová, gulášová a tak dále. Před lety jsem se zeptal několika významných šéfkuchařů, food kritiků a expertů v gastronomii, co oni osobně považují za jídla typická pro naši malou českou kotlinu?

Reklama

Věřte nevěřte, názory těch nejpovolanějších se různí. A to je, podle mého názoru, dobře. A tak mi dovolte, abych jmenoval alespoň některé naše pokrmy, které se v rámci této malé statistiky umístily jako favorité. Nebudu jmenovat účastníky mojí ankety, ale věřte, že jsou to lidé, kteří dodnes zastávají vysoké pozice prestižních chefů a nebo patří mezi nestory našeho kulinárního světa.

Foie gras, delikatesa, která budí vášně

Foie gras. Delikatesa nebo kulinární snobismus? Král Karel III. i gastroinfluencer Pavel Maurer mají jasno

Foie gras jsou jednou z gurmánských specialit, která mezi milovníky jídla budí silné vášně. Jedněmi milovaná, druhými proklínaná ztučnělá kachní či husí játra ale patří mezi delikatesy, které byste měli alespoň jednou za život ochutnat, míní gastroinfluencer Pavel Maurer. Dějte si ale pozor, ať to není v zemi, kde je jejich konzumace zakázána.

Přečíst článek

Například - bramborová polévka s houbami/kulajda/kyselo patří mezi nejoblíbenější a nejtypičtější polévky. Obzvláště jihočeská kulajda je neuvěřitelná lokální specialita.

Vepřo-knedlo-zelo si přisvojují Bavoři

Vepřová s knedlíkem a zelím je pro našince klasika, ale pokud byste se tím chtěli chlubit v Bavorsku, tak se se zlou potážete. To je přece jejich! Ovšem je třeba přiznat, že mnoho našich podniků dokáže připravit toto oblíbené jídlo skvěle.

Luxusní jídlo

Co je nejluxusnější jídlo na světě? Pátrá po něm Pavel Maurer

Čtvrtkilový steak obalený v jedlém zlatě? Obří modroploutvý tuňák vylovený před vašima očima? Co je vlastně nejluxusnější jídlo? Pátrání po něm podnikl proslulý gurmet, tedy přesněji gastronaut Pavel Maurer.

Přečíst článek

Moravský vrabec s dušeným špenátem a chlupatým knedlíkem je specifika naše, ale spíše bych to lokalizoval do oblasti bývalého Rakousko-Uherska. Naši gastronauti tuto lidovou delikatesu milují, ale její skutečně původní originál se nachází Bůh-ví-kde?

Svíčková je opravdu český unikát

Svíčková na smetaně byla před lety „uzákoněna“ podle rozhodnutí Asociace kuchařů a cukrářů ČR jako jediné, originální, nefalšované, unikátní jídlo, které nemá nikde na světě obdoby. Asi to tak bude. Každopádně je třeba si dávat pozor při překladu do angličtiny, abychom nezmátli cizince, protože svíčková není ten vynikající a drahý kus hovězího (tenderloin), ale je to u nás spíše „přezdívka“ pro zeleninovou smetanovou omáčku, která doprovází většinou slaninou špikované zadní hovězí.

Svíčková je nejčastějším jídlem ve školních jídelnách

Zapomeňte na zdraví. Čeští školáci nejvíc jedí svíčkovou a buchtičky s krémem

Průzkum mezi školními jídlenami ukázal, že české školní stravování je stále výrazně konzervativní. Nejčastěji děti jedí svíčkovou s knedlíkem, smaženou tresku a řízek. Polívkám vládne vývar s rýží.

Přečíst článek

Zajímavé pro mne je, že právě tento pokrm, absolutně „nekošer“ (mléko plus maso) v zemi, kde vliv židovské kuchyně není zanedbatelný, tak získal neobyčejnou podporu. Pro svíčkovou jakožto nejvíc lokální naše jídlo hlasovalo tolik expertů, že se s tím nedá diskutovat. Musím za sebe přiznat, že jsem si jednou dělal asi měsíc osobní test svíčkových, ochutnal jsem jich asi 70 v cenové kategorii 89 až 800 korun - a byl to zážitek na celý život.

Populární „smažák“

Smažený sýr s tatarskou omáčkou není zhůvěřilost socialismu, jak tvrdí kolega Zdeněk Pohlreich. Pouze jeho neodborná úprava, to má pravdu. Ale dobře a zvolna připravený „smažák“ s domácí tatarkou je vynikající pokrm nade vší pochybnost.

Je to ale česká inspirace, ne originál, už jen proto, že například v řecké kuchyni patří k oblíbeným pokrmům tzv. saganaki, smažená feta někdy doprovázená medem, jindy s nějakým dipem. Každopádně vegetariánský smažený sýr najdete na 85 procentech všech českých meníček, lidé jej milují a patří dlouhodobě mezi Top 5.

Smažený sýr, ilustrační foto

Smažák už stačit nebude. Aby restaurace krizi překonaly, musí nabídnout víc

Čechů, kteří chodí na obědy, významně ubylo. A na podzim jich v restauracích bude ještě méně. Aby podniky krizi ustály, musí inovovat. Nabídnout mnohem víc než smažák, varují zástupci gastra.

Přečíst článek

Je toho ještě hodně, co zmiňují české gastronomické celebrity. Třeba škubánky s mákem, povidlové taštičky, chléb Šumava, obložené chlebíčky všeho druhu, knedlíky plněné uzeným masem se zelím, jahodové a meruňkové kynuté knedlíky, smažený kapr, staročeský černý kuba, cmunda, krkonošské kyselo, rajská s nudlemi, zajíc na smetaně či znojemská okurková omáčka.

Tradiční česká kuchyně neexistuje

Ale podle názoru odborníků je naše země částí gastronomické oblasti, která se táhla od Ukrajiny po Alsasko, od Polska do Tyrolska včetně Slovinska. A to po dobu mnoha staletí. Habsburská monarchie vše spojila a promíchala. A to ještě občas aristokraté přitáhli ze svých výletů nějakou inspiraci z Francie, Španělska či Sicílie. Tradiční česká kuchyně v nějaké typické formě vlastně neexistuje.

Zdeněk Pohlreich

Pohlreich: Krize nastane, až prázdné podniky nebudou chtít ani Vietnamci

Zdeněk Pohlreich se vrací na televizní obrazovky. Jen převlékl kabát. Nově se s ním budou potkávat diváci Novy. Tentokrát ale nebude zachraňovat podniky před krachem, ale vybírat ty nejlepší. O českou gastronomii se neobává, i když jak říká nyní je gastro byznys jako jízda na tygrovi.

Přečíst článek

Vzhledem k historii tu však jsou a dnes se dají i vystopovat krajové gastronomické zvyklosti, jako například valašské frgále, moravské zadělávané kedlubnové zelí, štramberské uši, jihočeské koláče, pražská šunka, plzeňská uhlířina a tak dále.

Češi si mylně přisvoují zvěřinu, husu, kachnu, knedlíky, ale to je společný jídelníček pro větší oblast než bylo Rakousko-Uhersko. Musíme být trochu skromnější ve výčtu našich opravdu jedinečných specialit. Nemusí být přece za každou cenu „naše“, ale každopádně se můžeme pochlubit jejich skvělou naší přípravou.

Další kulinářské analýzy Pavla Maurera čtěte zde:

Restaurace Ithaa, Alif Dhaal Atoll na Maledivách je umístěna pět metrů pod hladinou moře.

Pod mořem, v jeskyni nebo v hnízdě. Prohlédněte si restaurace na sedmi podivuhodných místech světa

Jednou to může být vánek v nejvyšších patrech mrakodrapu, jindy pohled do mořských hlubin nebo výhledy v korunách stromů či posezení uprostřed jeskyně. I tak může vypadat příjemně chladivé stolování ve vybraných luxusních restauracích v letošních největších vedrech. Prohlédněte si naši fotogalerii ze sedmi netradičních míst, kde si můžete ve světě dát oběd s osvěžením třeba i bez klimatizace.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

pizza

Gastronomickému světu vládnou pevnou rukou tři kuchyně. Proč jsou tak úspěšné?

Přečíst článek
Mezinárodní kuchařská olympiáda IKA

Pavel Maurer: Kuchařská olympiáda? I cukráři mají stejný stres, jako sportovci

Přečíst článek
Jaké ryby vlastně konzumujeme?

Kapr, losos nebo snad řízek? Co si dá gastronaut Maurer na štědrovečerní večeři?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme