Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

restaurace - informace o tématu

Kro Libeň

KRO vs. Ambiente? Pražská gastro scéna má nového velkého hráče, který staví na grilovaných kuřatech a kombuše

Z bistra na Jiřáku vznikla během pár let jedna z nejvýraznějších pražských gastro značek. Teď KRO otevírá v Libni prostor, který mění pravidla hry – nejen pro značku samotnou, ale i pro celou scénu. Nový provoz propojuje výrobu, gastronomii i retail a posouvá KRO směrem, který dlouhodobě razí jen několik velkých hráčů v čele s Ambiente.

Přečíst článek
restaurace 420 na Staroměstském náměstí

RECENZE: Kašpárkův manifest na Staromáku. 420 je konečně místo, kde nejde jen o výhled

Přečíst článek

Konec boomu fast-casual? Chipotle zažívá největší ochlazení za roky

Přečíst článek
{LABEL}

{NADPIS}

{POPISEK}

Brasileiro Slovanský dům v novém

Revoluce v centru Prahy: Ambiente ukázalo, jak se dělá restaurace budoucnosti

Ambiente proměnilo jednu z nejznámějších restaurací v Praze. Nový design Brasileira Slovanský dům ukazuje, že estetika může být i byznysovou strategií.

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Rekordní svatomartinská sezóna. Husa za tisíc a tržby v miliardách

Lukáš Kovanda: Rekordní svatomartinská sezóna. Husa za tisíc a tržby v miliardách

Listopad v Česku voní pečenou husou a mladým vínem. Tradiční svatomartinské menu už dávno není jen připomínkou biskupa Martina z Tours, ale také malým gastronomickým jevem. Restauracím přináší období, kdy se po pomalejším podzimu znovu zaplní stoly a tržby znatelně rostou.

Přečíst článek
retaurace v Zátiší

Recenze: Staré jméno, nový zážitek. Jak to chutná v proměněné V Zátiší

Po nedávné zprávě o znovuotevření a kompletní proměně restaurace V Zátiší jsem se rozhodl osobně ověřit, jak si legendární podnik vede v nové éře. Návštěva předčila očekávání a potvrdila, že spojení moderního designu s inovativní slovanskou kuchyní je trefou do černého.

Přečíst článek
Svatomartinské hody ve Vinohradském parlamentu.

Z husy je výnosný byznys: Svatý Martin přináší víno, husy i miliardové tržby

Pečená husa, červené a bílé zelí, knedlíky a k tomu první víno nového ročníku. Svatomartinská tradice, zakořeněná v české kultuře po staletí, se stala jedním z nejvýraznějších ekonomických fenoménů gastronomického podzimu.

Přečíst článek
{LABEL}

{NADPIS}

{POPISEK}

Pekárna Tisse

Spojují řemeslo s vědou, na jejich chleba z francouzské mouky se stojí fronty

Francouzské receptury, severská preciznost a česká ambice růst. Tisse Bakery během tří let vyrostla z malé řemeslné pekárny na síť podniků. Teď otevírá třetí pobočku na Smíchově a připravuje expanzi do Karlína.

Přečíst článek
Mlýn v Oudoleni mele pšenici a žito, pro mouku jezdí lidé i z daleka

OBRAZEM: Poctivost a tradice. Produkty z mlýna v Oudoleni berou i pražské restaurace

Mlýn v Oudoleni na Havlíčkobrodsku byl podle jeho majitelů první, který byl po roce 1989 vrácený původním vlastníkům. Pro mouku z něj jezdí hlavně lidé, kteří pečou sami doma. Výrobky z žita, pšenice a špaldy ale odebírají i některé bezobalové obchody v okolí a restaurace v Praze. Mlynář Jiří Kryštofek představuje pátou generaci tamního mlynářského rodu. Uvedl, že nadcházející předvánoční čas představuje pro mlýn jednu ze dvou velkých sezon v roce, ta druhá je před Velikonocemi.

Přečíst článek
Martin Štangl se svým týmem

Vaří podle přírody, ne podle receptu. Karlínský Štangl může být dalším českým Michelinem

Karlín má nového favorita pro michelinskou hvězdu. Šéfkuchař Martin Štangl ve své restauraci Štangl vaří podle přírody, ne podle trendů.

Přečíst článek
Daniel Bureš

Zapomeňte na foie gras. Nové V Zátiší sází na brambory s tvarohem

Po více než třiceti letech prošla jedna z ikon pražské gastronomie zásadní proměnou. V Zátiší, podnik, který je od počátku symbolem poctivého fine diningu, mění interiér i celou filozofii a s novým šéfem kuchyně. Pod taktovkou Daniela Bureše se budou servírovat tradiční slovanská jídla i zelenina z vlastního pole.

Přečíst článek
Kasárna Karlín

Centrum Kasárna Karlín získalo dodatečné povolení a může využívat budovy

Stavební úřad Prahy 8 vydal dodatečné stavební povolení pro společenské a kulturní centrum, které provozuje spolek Pražské centrum na nádvoří bývalých karlínských kasáren. Centrum funguje od letošního jara omezeně pouze na nádvoří bez využití menších budov, které spolek dříve opravil. Právě těch se povolení týká. Rozhodnutí je zatím nepravomocné, je možné se proti němu odvolat k pražskému magistrátu.

Přečíst článek
Vinograf

RECENZE: Ve Vinografu nabízejí degustační vína a steak, který by obstál i v michelinské restauraci

Ve Vinografu na Senovážném náměstí už dávno nejde jen o víno. Každý chod má svůj příběh – a k němu hned tři možnosti párování: české, evropské a prémiové. Večer, který začíná jemným sektem z Litoměřicka a končí sklenkou moravského cabernetu, je důkazem, že moderní vinárna může být stejně o víně jako o kuchyni.

Přečíst článek

News box

Babiš představil kandidáty do vlády, jsou mezi nimi známé tváře i Turek.

Uzavření tří uhelných elektráren skupiny Sev.en dodávky energií v Česku neohrozí. Rozhodnutí o odstavení zdrojů není pro energetický trh překvapením, výrazněji by se tak nemělo projevit ani v cenách elektřiny. ČR ovšem bude muset do budoucna dovážet více elektřiny ze zahraničí.
Europoslanci vyzvali k výraznému zvýšení ochrany nezletilých na internetu 🌐, včetně zákazu vstupu na sociální sítě pro osoby mladší 16 let. Rezoluce je pro členské státy nezávazná.
Stát neuspěl s prodejem části areálu bývalého hotelu Rixi na šumavském Špičáku na Klatovsku. Stát za něj chtěl ve výběrovém řízení s elektronickou aukcí získat nejméně 27 milionů korun. Dodneška ale nikdo nesložil kauci, dražba proto byla automaticky zrušena. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových vyhlásí další kolo aukce v příštích dnech na svém webu. Číst více
Podíl lidí, kteří se vnímají jako chudí, je v Česku 12. nejnižší ze 27 zemí v Evropské unii. Lidí ohrožených chudobou bylo v ČR nejméně a rovněž míra nerovnosti je v zemi nejnižší. Vyplývá to z analýzy společnosti XTB s odkazem na data Eurostatu. V roce 2024 se v EU podle svého názoru za chudé považovalo 17,4 procenta lidí, o rok dříve to bylo 19,1 procenta.
Česká republika bude muset kvůli splnění nových klimatických cílů EU investovat do transformace průmyslu a dekarbonizace více než tři biliony korun. Několikanásobné zvýšení investic oproti současnosti je ale mimo finanční i technologické možnosti tuzemského průmyslu. Vážně tak hrozí ztráta jeho konkurenceschopnosti, především pak energeticky náročných firem. Vyplývá to ze studie poradenské společnosti EGU pro Svaz průmyslu ČR. Číst více
Tempo propouštění v německé automobilce Volkswagen od června dramaticky zpomaluje, dobrovolné odchody z německých závodů váznou. S odkazem na vnitrofiremní zprávu o tom píše deník Financial Times (FT). Firma přitom musí snižovat stavy kvůli rozsáhlému úspornému plánu. Číst více
Energetická skupina Sev.en miliardáře Pavla Tykače ukončí provoz uhelných elektráren 🏭 Počerady a Chvaletice a elektrárny s teplárnou v Kladně v prosinci 2026, nejpozději v březnu 2027, uvedla firma na svém webu. Zdůvodnila to hrozbou trvalých ztrát kvůli výhledu tržních cen elektřiny a cen emisních povolenek.  Číst více
Zlínští radní nevyhověli žádosti potomků Jana Antonína Bati 👞 o zrušení rozhodnutí města z roku 1947, které se týkalo zabavení majetku Marie Baťové, manželky J. A. Bati - například vily, kde dnes sídlí Český rozhlas. Rodině doporučili obrátit se na soud. V regionálním vydání to uvedla Mladá fronta Dnes (MfD).
Česká bankovní asociace (ČBA) zlepšila odhad letošního růstu české ekonomiky na 2,5 procenta. V předchozí prognóze ze srpna předpokládala, že tuzemský hrubý domácí produkt (HDP) vzroste o 2,1 procenta. Za zlepšením podle asociace stojí lepší výkon českého exportu, vyšší růst mezd a větší vládní spotřeba. Průměrná inflace by podle dnešní prognózy ČBA měla letos být 2,5 procenta, proti předchozí predikci se odhad nezměnil. Číst více
Doporučujeme