Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Recenze: Bar Cloud 9 aneb jako v sedmém nebi

Bar Cloud 9
Zdeněk Pečený, Newstream
Zdeněk Pečený

Střešní bar v pražském hotelu Hilton Prague otevřel před více než šestnácti lety. Vyrazili jsme zjistit, zda je na pražské barové scéně stále relevantní.

Koncept

Cloud 9 se do češtiny většinou překládá jako "sedmé nebe". Cloud 9 Sky Bar Lounge, jak se bar v devátém patře hotelu Hilton jmenuje celým jménem, nabízí příjemné prostředí nasvícené výraznými barvami.

Bar od začátku stavěl svoji nabídku na čerstvém ovoci a v tom se snaží pokračovat i dodnes. Na jedné straně se snaží držet zavedené tradice a směr, na druhé se posouvají s dobou a novými „manýry“ zákazníků. V menu je tak stále původní koktejl Charisma – vodka s melounovým likérem, brusinkovým džusem a chilli papričkou. Ten společně s Janem Saudkem vymyslel první manažer místního baru Roman Uhlíř. Díky měnící se poptávce návštěvníků barů se ale například rozrostla nabídka nealkoholických koktejlů a také vín.

K mému překvapení mi manažerka baru Silvie Táborová prozradila, že během let se poměr turistů oproti místním posunul směrem k turistům, kteří dnes tvoří zhruba 70 procent klientely.

K pití

Nejnovější menu je vizuálně koncipované jako balíčky karet. Jsou čtyři: originální koktejly, světové koktejly, gintastic a vinné spritzy a koktejly 0 %. První kolekce obsahuje místní výtvory – mým osobním favoritem je Simia Sour, tedy sour s vyšlehaným vaječným bílkem v kombinaci s ginem Monkey 47. Druhá sbírka karet se sice jmenuje světové koktejly, ale ty nejsou podávány v tradiční verzi, ale mají vždy nějaký „twist“. Například bílé Aspro Negroni s ginem Tanqueray No. 10 a jablečným octem. Nebo Moravian Sour, tedy další sour s bílkem, ale tentokrát původní whisky nahrazuje moravská slivovice. Třetí sada karet nabízí neotřelé kombinace ginů s tonikem a vinných střiků. Třeba Kyoto-Zen, neboli Ki No Bi gin s čerstvým kumquatem. A poslední „balíček karet“ prezentuje osm originálních nealko koktejlů, které často pracují s nealko „destiláty“.

Bubbalicious brunch

Recenze: Bubbalicious. Dubajský brunch, kde mají moc jídla a pití

Sobotní brunch je v Dubaji a v Abú Dhabí něco jako instituce. Oblíbený je především u západních cizinců žijících ve Spojených arabských emirátech, ale i u turistů. S neomezeným šampaňským vyjde tato víkendová aktivita klidně i na šest tisíc korun pro jednoho. O hosty ale místní podniky nouzi rozhodně nemají.

Přečíst článek

Ke kartám se ještě váže takzvaná žolíková stěna u vstupu do baru. Kdo přinese žolíka, nalepí ho na zeď a zasdílí na sociálních sítích, dostane drink na účet podniku. Bohužel jsem si svůj balíček karet nechal už podruhé doma.

K jídlu

Pít na prázdný žaludek se nedoporučuje. Občas je nabídka jídla v barech hodně slabá. Mandle nebo olivy? To zde naštěstí nehrozí. Jídelní lístek není příliš dlouhý, ale vše, co jsem ochutnal, bych si dal znovu. A pár věcí jsem si již vícekrát dal. V nabídce je vše od sushi, přes smažené krevety, mořského vlka, bao buns, až po klasický burger.

Verdikt

Cloud 9 zůstává i po 16 letech významným hráčem na pražském trhu barů. I když mu na poli střešních barů za tu dobu vyrostla konkurence, má stále co říct. S cenami koktejlů mezi 260 a 420 korunami v dnešní Praze ani zdaleka nepatří k tomu nejdražšímu.

Recenze: Cé La Vi Dubaj aneb oběd pro šejka i celebrity

Dubajská Cé La Vi je oblíbeným místní smetánkou a vidět se tu nechal i dubajský vládce a premiér Spojených arabských emirátů Muhammad bin Rášid Ál Maktúm. Při mém nedávném pobytu v Dubaji jsem si proto nemohl odpustit návštěvu.

Přečíst článek

ZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Myslet na budoucnost. To je hlavní téma zimního vydání magazínu Newstream CLUB. Hvězdou magazínu je Rony Plesl, který v rozhovoru poodkrývá velké plány pro další roky, které chce strávit v novém ateliéru za Prahou. Dále si můžete přečíst rozhovor s miliardářem a investorem Michalem Zahradníčkem, který před rokem otevřel fond Life BioCEEd a hledá skryté poklady ve vědeckých laboratořích.

Se svými vizemi budoucnosti se podělí i další výrazné figury českého veřejného dění včetně technologického evangelisty Petra Máry nebo ekonoma a filozofaTomáše Sedláčka

O zachování hodnot, tradic a budování odkazu hovoří Štěpán Laichter, který opravuje rodový dům na pražských Vinohradech od architekta Kotěry.

Čeští a slovenští dolaroví milionáři prožívají dobré časy. A to nikoli jen kvůli úspěchům v podnikání, ale také díky situaci na trzích, ukazuje nejnovější vydání Wealth Reportu, který ve spolupráci s agenturou Perfect Crowd připravila J&T Banka. Výnosy z akcií se vůbec poprvé staly hlavním zdrojem příjmů, když překonaly i výnosy z podnikání. A co je neméně podstatné: většina respondentů očekává, že dobře bude i nadále, třeba kvůli investicím do private equity. Kam dále tuzemští milionáři investují? I to zjistíte v novém vydání magazínu Newstream CLUB.

Desáté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo magazínu se můžete těšit opět na jaře.

Související

Bar Forbína

RECENZE: Setkání divadla, umění a chutí. Bar Forbína je důkazem, že pražská barová scéna dospěla

Přečíst článek
CottoCrudo bar v novém

CottoCrudo Bar v novém: Italská elegance, originální koktejly a překvapivé ceny

Přečíst článek

Letní koktejlové trendy. Letos velí minimalismus a chuťová rafinovanost

Přečíst článek
Doporučujeme