Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Akciím se letos daří nad očekávání dobře. Investoři vyhlížejí pokles sazeb

Akciím se letos daří nad očekávání dobře. Investoři vyhlížejí pokles sazeb
iStock
Zdeněk Pečený

Recese, které se analytici obávali ještě na přelomu tohoto roku, se nedostavila. Globální ekonomika šlape dál a investoři již vyhlížejí pokles úrokových sazeb v příštím roce. To vše žene ceny akcií nahoru. Nejlépe se daří těm americkým.

Reklama

Akciovým trhům se letos daří znatelně lépe, než se predikovalo ještě na začátku roku, a to díky dobře šlapající globální ekonomice. „Z hlediska ekonomického vývoje se především nerealizovala očekávaná recese, kdy zůstal odolný trh práce a spotřeba domácností,“ konstatuje Jan Šafránek, akciový analytik České spořitelny. Pozitivní vývoj ekonomiky se přelévá do lepšího vývoje hospodaření firem. Výsledková sezóna je aktuálně v plném proudu a přináší pozitivní zprávy.

USA vítězí

Investoři a trhy jsou nyní pozitivně naladěni, protože inflace z loňských hodnot, které byly nejvyšší za desítky let, razantně brzdí. Díky tomu se už trh těší na pokles úrokových sazeb centrálních bank, který by měl přijít snad nejpozději v příštím roce.

Akciovým indexům v USA se daří o něco lépe než těm evropským. „Situace ve vývoji ekonomik je lepší ve Spojných státech než v Evropě či v Číně, což je jeden z faktorů pro letošní relativně lepší výkonnost indexů v USA,“ popisuje Šafránek.

Zásadní dopad přišel u technologických akcií, které se na sklonku roku 2021, když začaly centrální banky zvyšovat úrokové sazby, staly nechtěným zbožím. Letos ale americký technologický index Nasdaq zatím posílil o 38 procent.

Satya Nadella, CEO Microsoft

Týden tradera: Microsoftu se daří, Fed možná naposledy zvýšil sazby

Máme za sebou týden ve znamení Fedu, kdy se opět po čase rozhodovalo o úrokových sazbách. Očekával se další pohyb směrem vzhůru o 25 bodů, což se také nakonec stalo. Indexy v reakci zatím zaznamenaly spíš menší růst. Je to dáno tím, že většina účastníků trhu stále sází na to, že tato úprava sazeb směrem vzhůru by mohla být již skutečně poslední. Nechejme se ale překvapit, jak to nakonec dopadne.

Přečíst článek

Big techům se daří

V tomto roce ovlivnilo pohyby na trhu mnoho faktorů. Prakticky neexistuje týden, kdy by se něco důležitého nestalo. „Hned na začátku roku spolu začaly bojovat dvě velké technologické společnosti – Microsoft a Alphabet – na poli vývoje a integrace umělé inteligence. O několik měsíců později přišla krize v americkém bankovním sektoru, která se rozšířila i do Evropy. Vedle toho všeho na trhy vstupují i centrální banky, které se tento týden také sešly. Americký Fed a evropská ECB však nyní říkají, že se zvyšováním úrokových sazeb možná skončily a že další vývoj bude záviset na tom, jaké údaje přijdou z ekonomik. Pokud banky již sazby nezvýší, akciové trhy by si pravděpodobně mohly oddechnout. Akcie však již na tento vývoj reagují pozitivně, neboť americké indexy jsou oproti svým maximům níže pouze o 5 až 8 procent a evropské indexy se pohybují těsně kolem maxim. To samozřejmě může přinést zajímavé obchodní a investiční příležitosti,“ uvádí analytik XTB Tomáš Vranka.

Google 21. března 2023 zpřístupnil - zatím jen v USA - svého chatbota Bard s umělou inteligencí, jehož hlavním soupeřem je ChatGPT od Microsoftu.

Giganti Alphabet i Microsoft ohromili čtvrtletními zisky

Matka Googlu i její věčný rival Microsoft se topí v ziscích. Oběma Big techům rostly čtvrtletní zisky dvouciferným tempem, a to hlavně díky cloudovým službám. Alphabetu se spuštěním chatovacího robota Bard z části podařilo zmírnit obavy, že by Google na poli umělé inteligence mohla předstihnout firma Microsoft se svým ChatGPT.

Přečíst článek

V posledních několika týdnech akciové trhy rozvířila také výsledková sezóna amerických big techů.

Jako první se s výsledky pochlubil Microsoft. „Microsoft zveřejnil čísla, která byla poměrně dobrá, ale investoři zkrátka čekali možná trochu víc. Cloud Azure, který byl v posledních letech hlavním tahounem růstu Microsoftu, dále zpomaluje a segment stolních počítačů a licencí Windows klesá již několik čtvrtletí v řadě,“ dodal Vranka.

Druhou velkou technologickou společností byla společnost Alphabet. Ta je mateřskou společností Googlu a uplynulé čtvrtletí pro ni nebylo nejlepší. Již v průběhu minulého roku začala společnost pociťovat útlum v reklamním segmentu. Velké společnosti se totiž obávaly, že je čekají těžké časy, a tak méně utrácely za reklamu na Googlu. Do toho na začátku roku vyhlásil Googlu otevřenou válku Microsoft, protože mu chtěl díky nástrojům umělé inteligence ve vyhledávání sebrat podíl na trhu. Nyní však Google oproti očekávání dosáhl vyšších tržeb i zisků a cloud, který poskytuje dalším společnostem, mu také začíná přinášet pěkné výnosy.

Třetí velkou technologickou společností byla Meta. Ta má za sebou katastrofální rok 2022, kdy její akcie ztratily více než 70 procent. Společnost však zažívá velký comeback a od začátku roku akcie vzrostly o zhruba 150 procent. Meta před několika dny zveřejnila výsledky, které překonaly veškerá očekávání. Dosáhla vyšších tržeb, zisku, počtu uživatelů a registruje také rostoucí poptávku po reklamě. Meta také výrazně zvýšila svůj výhled na aktuální čtvrtletí, který v ideálním případě počítá s růstem tržeb až o 20 procent a Meta tak patří k nejvýkonnějším akciím letošního roku.

Z velkých technologických společností budou v příštích týdnech reportovat své výsledky Apple, Amazon a NVIDIA, takže je jisté, že na trzích opět dojde k zajímavým pohybům.

Plonkové britské akcie

Širší americký index S&P 500 od začátku roku vzrostl zhruba o 20 procent. Tomu by se mohlo dařit i nadále. „Pokud budou ekonomická data přicházet v podobném trendu jako nyní, mohl by index S&P 500 atakovat loňská, potažmo historická maxima,“ podotýká Šafránek.

Index pražské burzy PX letos posílil o více než 13 procent, nejvíce se na pražském parketě dařilo akcím společnosti ČEZ. Německý DAX od počátku roku stoupl o zhruba 17 procent a francouzský CAC 40 o zhruba 14 procent. Nejslabší růst – o dvě procenta – vykázal britský index FTSE 100. Ostrovním akciím se tak stále nepodařilo setřást stín brexitu, když za posledních pět let vydělaly půl procenta. Index S&P 500 přitom za stejnou dobu investorům vydělal 60 procent.

Británie si připomněla výročí brexitového referenda. Není však, co slavit

Karel Pučelík: Británie si připomněla výročí brexitového referenda. Není však, co slavit

Od britského referenda o setrvání v Evropské unii minulý týden uběhlo sedm let. Zatímco tehdy mnozí Britové vyhlíželi zářnou budoucnost bez svazujícího Bruselu, dnes se zdá, že většina společnosti zažívá deziluzi. Fakt, že se postoj k brexitu mění potvrdilo hned několik nových průzkumů a analýz. Nejkritičtější je skotská vláda.

Přečíst článek

Skvělý půlrok pražské burzy, porazila inflaci. Bitcoin ale vydělal víc

Skvělý půlrok pražské burzy, porazila inflaci. Bitcoin ale vydělal víc

Téměř 15 procent. Tolik by vydělal investor, který by na počátku letošního roku vsadil na pražskou burzu a nyní by vybíral zisky. Index PX-TR, tedy zahrnující dividendový výnos, si totiž za první půlrok obchodování připsal 14,32 procenta. Tím se vyrovnává nejvýkonnějším burzám světa. Příběh pražské burzy je však komplikovaný a může jít o jeden z posledních skvělých roků.

Přečíst článek

Reklama

Související

Apple, ilustrační foto

Apple je jednička, Tesla propadlík. Tržní hodnota nejcennějších firem spadla nejvíc od krize v roce 2009

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme